De technische kant van bloggen Part I

Zo nu en dan krijg ik een complimentje over de lay-out van mijn blog. Dankuwel aan de compliment-gevers, want dat doet heel veel deugd! In principe ben ik een digital native, maar ik voel me meer een digital outcast. Ik begrijp soms echt niet wat mijn Digibox me wil duidelijk maken, WiFi-toestanden maken me nerveus en de achterpoortjes van het internet heb ik ook nog niet gevonden. En toen begon ik een blog. Ik moest hosting vinden, een domein kopen en met WordPress leren werken. En ojee, die eerste weken werden een zwarte bladzijde in mijn persoonlijke geschiedenis. Hoewel ik meer wel dan niet zit te sukkelen achter mijn computer, vroeg één van de compliment-gevers om wat tips. Verwacht geen fantastisch technische uitleg met veel terminologie, maar dit zijn mijn ervaringen. Welcome to the dark side of blogging, oftewel het groggy technische gedeelte!

In den beginne

  • How I role

In den beginne was er niets. Nee correctie: in den beginne was er een idee. Ik wou een beauty blog oprichten en ik wist van in het begin dat ik een eigen domein en hosting wou. Ik had wat research gedaan, en had beslist dat ik volledige controle over mijn blog wou. Met WordPress.org als mijn strenge leermeester heb ik mijn blog helemaal zelf opgebouwd.

  • WordPress.com vs WordPress.org vs Blogspot

Bij WordPress heb je de keuze tussen WordPress.com en WordPress.org . Kort samengevat: de com-versie is de gratis versie. Daar kan je een blog bouwen met de mogelijkheden die WordPress je aanbiedt.

Als je eigen hosting wil, moet je overschakelen naar WordPress.org . Ik zit op het org-systeem en dit bevalt me zeer goed. In het begin is het best wel overweldigend, maar na een tijdje besef je dat jij alle touwtjes in handen hebt. Wil je de website laten crashen? Dat kan. Wil je een betalend thema op je website? Dat kan evengoed. Wil je los van de jasmijncherubijn.wordpress.com naam? Dat moet.

Blogspot wordt gratis aangeboden door Google. Bij Blogspot moet je het altijd doen met de mogelijkheden die Google je aanbiedt.

Blogspot en WordPress.com hebben elk hun eigen looks. Als je een website bezoekt, kan je meestal raden welk systeem ze gebruiken. Voorbeelden van Blogspot zijn:  Window on my Wardrobe, By Marlayne en Modest Mix. Websites op WordPress.com zijn Beauty by Jana, Chit Chat on the Rocks (met een eigen domeinnaam over de WordPress.com link) en Mjay’s Beautycupboard.

  • Eigen hosting vs hosting op WordPress.com/Blogspot.be

Als je voor dit dilemma staat: denk dan eens diep na en beslis hoeveel geld en tijd je in je blog wil investeren. Bij een eigen domein moet je én hosting én een domeinnaam betalen. En als je het heel goed wil doen: je thema moet je ook betalen. Je moet alles zelf installeren en doen: spam protection, back-up, beveiliging …

Oh, Akismet: wat zou ik doen zonder jou?

Oh, Akismet: wat zou ik doen zonder jou?

Als je op eigen hosting draait, kan je voor een Content Management System (CMS) kiezen, wat ik ten zeerste aanraad. WordPress.org is bijvoorbeeld één, maar je hebt ook Joomla!, Drupal … Met een CMS kan je zonder technische kennis op een eenvoudige manier een website online krijgen. Maar als je heel stoer bent: je kan het ook allemaal zelf doen zonder CMS. Begin dan nu alvast te werken aan je HTML-kennis.

Bij WordPress.com of Blogspot.be is alles volledig gratis en het systeem zorgt voor jou. Dit is uiteraard een stuk eenvoudiger, maar je opties zijn redelijk beperkt. Bij Blogspot.be heb je bijvoorbeeld geen FTP-toegang en is het aanbod qua thema’s beperkt. Bij WordPress.com kom je dezelfde problemen tegen, maar heb je net wat meer mogelijkheden dan bij Blogspot.be (meer thema’s, meer widgets …).

Als je gratis wil werken, zou ik voor WordPress.com kiezen. Als je later eigen hosting en veel vrijheid wil, zal de overgang veel vlotter verlopen dan met Blogspot. En geloof me vrij: ongeveer alle websites, waarvan je dacht: “die zien er anders en misschien ook wel beter uit”, draaien op eigen hosting.

Om kort samen te vatten, zal ik WordPress.com citeren: “Focus on your beautiful content, and let us handle the rest”. Da’s de keuze die je moet maken: wil je zelf technisch bezig zijn of laat je alles over aan WordPress of Blogspot?

En toen zag Jasmijn Cherubijn het licht

  • Hosting en domeinnaam kopen

Zoals eerder gezegd, heb ik voor eigen hosting gekozen. Als je tips en tricks over Blogspot.be of WordPress.com wil te weten komen, dan ben je hier aan het verkeerde adres.

Enfin, je hebt beslist dat je eigen hosting en een domein wil. Maar hoe kies je een host? Ik ging ervan uit dat ik niet lang ging bloggen, dus ik koos het goedkoopste tarief dat ik kon vinden. In der tijd was dat 1 euro voor 1 jaar hosting. Het volgende jaar moest ik 50.00 euro betalen. Voor mijn domein betaal ik jaarlijks 13.99 euro.

Mijn hosting en domein heb ik besteld bij Stone Internet Services. Jah, wat zijn mijn ervaringen? Mijn website is door hun schuld al een paar keer offline geweest, de comments zijn één keer compleet verdwenen, ik word nooit verwittigd wanneer ze onderhoud aan de server doen. Maar langs de andere kant: hun helpdesk is top notch. Ik krijg altijd antwoord binnen de 24 uur en ze lossen al mijn problemen op. Mijn comments hebben ze teruggebracht en toen mijn website traag werkte door mijn eigen schuld, hebben ze me ook geholpen. En grootste voordeel: ze zijn in Gent gevestigd. Als ik compleet furieus zou zijn, kan ik aan hun deur gaan kloppen.

Ik denk dat alle webhosts wel eens problemen kennen. Daarnaast kan je naar de technische dingen kijken, zoals hoeveelheid dataverkeer, schijfruimte voor back-up, FTP-toestanden … , maar als je er weinig van kent, weet je ook niet wat je moet zoeken. Ik weet nog altijd niet wat ik zoek, maar momenteel heb ik 100 GB dataverkeer en 5 GB schijfruimte en da’s meer dan genoeg. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat de webhost een goeie helpdesk heeft. Van grote webhosts zoals One.com heb ik al klachten vernomen over het gebrek aan klantvriendelijkheid.

  •  Hop met de geit

In principe ben je nu volledig klaar om te rock ’n rollen. Een thema zoeken, plugins en widgets installeren, alles een persoonlijke toets geven … Da’s de volgende stap!  Ik was eigenlijk van plan om alles in één blogpost te gieten, maar dat zou een enorm langdradig geval worden. Daarom zal ik het opsplitsen. Volgende keer zeg ik je hoe ik datgene waarnaar je nu kijkt, ontworpen heb. Maar voor vandaag zou ik het heel fijn vinden als je in de comments laat weten hoe het gesteld is met jullie technische kennis. Werk je met WordPress of Blogspot? En ben je tevreden over je keuze? En hoe hard hebben jullie zitten sukkelen om je blog online te krijgen ?

Wanneer je pas na 6 werkuren beseft dat je uw top omgekeerd aan hebt pic.twitter.com/ztLWN1ntce

27 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge