Hoe ik mijn borstels reinig

Vroeger bracht ik altijd mijn make-up met mijn vingers aan. En ik was er ook goed in, als ik eventjes mag stoefen. Een smokey eye kan je perfect met je vingers creëren. Je krijgt het beste pigment en je kan het op het gevoel blenden. Pas wanneer je grafische dingen wil doen (cut crease, eyeliner, cat eye …), heb je nood aan borstels. En wanneer je eenmaal overschakelt naar borstels, kan je niet meer stoppen. Ik heb zowel dure als goedkope borstels, maar ik draag zorg voor hen allemaal.

IMG_0159 (Copy)

En al jaren gebruik ik dezelfde techniek om mijn borstels te reinigen. Sinds de komst van YouTube noemt het de Michelle Phan-techniek, maar ik heb het al altijd mijn moeke-techniek genoemd. Mijn moeder tekent en schildert als hobby. Om haar borstels schoon te krijgen, gebruikt ze al decennia-lang afwasmiddel en olijfolie. In het begin vond ik dit raar en niet heel hygiënisch. Maar eigenlijk is het net super hygiënisch: afwasmiddel maakt proper en doodt de bacteriën. Je borden en bestek zijn zo proper dat je ervan kan eten.

Olijfolie heeft een dubbele werking. Enerzijds verwijdert het pigment uit de haren. Olie verwijdert bijvoorbeeld heel snel lippenstift uit lipborstels en gelliner uit eyeliner borstels. Daarom zijn oil based cleansers ook zo goed om hardnekkige make-up op je gezicht te verwijderen. Anderzijds voedt de olijfolie de haren.

Eén keer per week reinig ik mijn borstels. Het is niet de leukste taak in de wereld, maar ik vind het wel heel plezant om propere borstels te hebben. En propere borstels zijn gelukkige borstels. Ik geef hen wat liefde, en zij doen extra hun best voor mij. ’t Is tweerichtingsverkeer .

IMG_4819 (Copy)

Ik had weer veel te veel product genomen.

Heel technisch is het proces niet, maar ik zal toch een woordje uitleg geven. Je neemt een bord en je doet er wat afwasmiddel en olijfolie in. Voor de olijfolie koop ik een goedkope fles. Ik wil de goeie niet verspillen aan mijn borstels. Voor het afwasmiddel koop ik altijd Dreft. Ik weet het: hun reclamespotjes zijn irritant. Je zou bijna geen Dreft meer kopen, vanwege de reclame. Maar eerlijk is eerlijk: Dreft is inderdaad het beste afwasmiddel. In een reportage van Dieren in Nesten zag ik dat ze ook afwasmiddel gebruiken om met olie besmeurde vogels te reinigen. Toen Chris Dusauchoit vroeg welk afwasmiddel ze gebruikten, zeiden ze Dreft.

469968

Heel leuk vonden de vogels het niet. © VRT

Ik dep eerst de tip van mijn borstel in het afwasmiddel. Je wil niet te veel afwasmiddel op de haren, omdat het heel lastig wordt om alles eruit te spoelen. Als je denkt dat je te weinig hebt: waarschijnlijk heb je dan nog te veel. Daarna dip ik de borstel in de olijfolie. Dan maak ik een rondje in mijn bord om het afwasmiddel te verspreiden. Het overtallige afwasmiddel dat dan al uit de borstel komt, verwijder ik langs de zijkant van het bord.

IMG_4861 (Copy)

Ik heb de foto’s gemaakt met een ondergaande zon in de keuken, en het zonlicht toverde een bepaald sfeertje op mijn foto’s. ’t Is speciaal!

Dan verhuis ik naar de afwasbak. Voor de gezichtsborstels gebruik ik een grotere straal, voor de oogborstels een kleine straal. Je houdt de borstel met de haren naar beneden. Je steekt enkel de haren onder het water. Met mijn ander hand voer ik wat moves uit. Als de borstel plat is, manoeuvreer ik de haren van links naar rechts. Als de borstel rond is, maak ik rondjes. Je gaat mee met de organische vorm van je borstel. Om alle zeep eruit te krijgen, trek ik de haren naar beneden. En zo blijf je doorgaan tot het afwasmiddel verdwenen is.

Camera in één hand. Borstel in de andere hand. In mijn hoofd verliep het simpeler dan in praktijk.

Camera in één hand. Borstel in de andere hand. In mijn hoofd verliep het simpeler dan in praktijk.

Je wil geen water op de hendel of de ferrule (het metalen stuk) krijgen. Als het water in de ferrule gaat, lost de lijm op en vallen de haren uit. Als het heel erg is, kan je hele borstel uit elkaar vallen. Vooral bij goedkope borstels is dit een gevoelige situatie.

Als een baby in een dekentje.

Als een baby in een dekentje.

Daarna droog je de haren af. Heel technisch is dit ook niet, maar je houdt nog steeds de haren naar beneden en je volgt de natuurlijke vorm van de haren. Tot slot trek je de haren in vorm, en leg je ze te drogen. Je zet ze niet recht! Je legt ze ook niet boven een radiator, omdat het de haren kan uitdrogen. Een haardroger is ook volledig uit den boze (weet ik uit ervaring ).

Je kan een brush guard gebruiken en de borstels omgekeerd in een glas zetten, maar persoonlijk vind ik dit niet nodig als je ze goed afdroogt. Ik leg ze op een bankje, zodat de haren voor het bankje hangen. Je kan ook een installatie bouwen met handdoeken: twee handdoeken waarop de hendel ligt. Eén handdoek daaronder waarop de haren rusten. Zo krijg je ook geen water in de ferrule.

En oja: op het einde ziet je bord er zo uit.

En oja: op het einde ziet je bord er zo uit.

Dat was weer een lange uitleg voor weinig werk. Is borstels reinigen jouw favoriete taak? En doe jij het vaak?

Wanneer je pas na 6 werkuren beseft dat je uw top omgekeerd aan hebt pic.twitter.com/ztLWN1ntce

30 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge