How To | Touch Up Hair Roots & Ombre Hair

Bon, ik heb er al genoeg over gezeverd, dus hier is een korte samenvatting: ombre haar is mooi, maar heeft veel aandacht nodig. ‘Veel’ is uiteraard heel subjectief. Ik werk mijn ombre ongeveer elke zes weken bij, en dat vind ik veel .

Daarnaast begin ik ook al grijze haren te krijgen. De horror! Ik heb al sinds mijn tienerjaren hier en daar een grijs haar, maar sinds een jaar krijg ik er steeds meer en meer. Ik kan ze niet allemaal uittrekken (als je er één uittrekt, komen er twee naar de begrafenis, weet je), dus aan mijn kruin kleur ik ook mijn haar bij.

Ongeveer elke zes maanden ga ik naar het kapsalon. Dan laat ik mijn ombre weer hoger zetten en wordt alles geknipt. Ik durf zelf niet mijn haar bleachen, maar bijkleuren lukt nog net. Ondertussen weet ik ongeveer welke producten ze in het kapsalon gebruiken, en kleur ik het zelf bij. Een specialist ben ik niet, maar dit is hoe ik het doe!

PicMonkey Collage

 De voorbereiding

Ik kleur mijn haar wanneer het droog en vet is. Sommigen zeggen dat je natuurlijke oliën je haar beschermen. Anderen zeggen dat je kruin beschadigd is wanneer je het net gewassen hebt (dit gaat vooral op voor mensen die nogal wild te werk gaan). Ik weet ook niet hoe het precies zit, maar ik volg de kudde en wacht tot mijn haar vet is.

Ondertussen heb ik online geshopt en zijn mijn professionele producten gearriveerd. Mijn coiffeuse zegt dat pakskes-kleuring heel slecht is voor je haar. Ik had het één keer met een pakske gekleurd, en ze had het onmiddellijk gezien. Aangezien de fabrikant niet weet wie het pakske zal gebruiken, doen ze de hoogste dosis waterstofperoxide in het pakske. Zo weten ze dat het pakske bij de meeste mensen zal werken.

Daarom bestel ik nu als non-pro professionele haarkleuring. Ik gebruik TIGI Copyright. Je komt het niet vaak tegen, maar je kan het bij deze Belgische webshop en bij Capital Hair and Beauty bestellen.

IMG_2684

En dan moet je nog het werkterrein voorbereiden. Bij mij betekent dit: tonnen krantenpapier op de tafel leggen, een handdoek over mijn schouders hangen, handschoenen aandoen en de spiegel in de juiste hoek zetten.

Grijze haren camoufleren

 Ik doe altijd eerst mijn kruin, aangezien die kleuring langer moet inwerken dan de kleuring op mijn ombre. Voor mijn kruin gebruik ik de permanente haarkleuring van TIGI, ook wel Creative genoemd. Volgens de coiffeuse ben ik een 2/0, oftewel darkest natural brown.

IMG_2664

In mijn potje meng ik één tube met 8.5vol activator. Bij een tube haarkleuring heb je een activator/developer/waterstofperoxide/ontwikkelcrème nodig. Voor zover ik het begrijp, zijn 5vol en 8.5vol compleet veilig voor je haar. Je blijft op hetzelfde kleur-niveau, maar je verandert enkel de toon. 20vol is de standaard activator, en wordt vooral gebruikt om grijs haar te kleuren. Aangezien ik er nog weinig heb, gebruik ik een lager nummer. 30vol en 40vol zijn riskant om zelf te gebruiken, aangezien ze je haar lichter maken.

IMG_2615

Daarna verloopt het wat warrig, maar ik begin bij mijn haarscheiding. Daarna ga ik van links, naar rechts en naar achter. Ik lift laagje per laagje op en ga er met mijn borstel over. Aangezien ik de natuurlijke kleur van mijn haar gebruik, kan ik stoppen waar mijn uitgroei stopt. Heel moeilijk is dit niet, maar je moet zien dat je elk plukje gedaan hebt.

Ombre bijwerken

Terwijl de haarkleuring op mijn grijs haar moet rusten, ga ik aan de slag met mijn ombre. Daarvoor gebruik ik de demi-permanente TIGI haarkleuring, genaamd Gloss, in de kleur 9/83 very light ash golden blonde. Voor alle Aziaten die luisteren: wij hebben heel veel rood pigment in ons haar. Wanneer we het bleachen, slaat het brassy uit. Om die kleur eruit te krijgen, hebben we een koele, ashy haarkleuring nodig. Maar wanneer we té koel gaan, krijgt ons haar een groene tint (oranje-geel haar + ashy blauw = groen). Daarom moet je wat warmte erin steken. 9/83 heeft zowel ashy als golden ondertonen, en vormt een perfecte balans.

IMG_2639

De kapster heeft me niet verteld wat ze gebruikt heeft om mijn ombre bij te werken, maar op de website van TIGI heb ik zelf wat rondgekeken en die kleur lijkt het hardst op wat zij gebruikte. Die voorgestelde kleurresultaten zijn à propos heel accuraat! En ze zeggen ook welke developer je moet gebruiken.

In het ander potje gaat weer één tube met 8.5vol activator. Daarna ga ik volledig onprofessioneel te werk en smijt ik een klodder kleursel met een andere borstel op mijn punten, en masseer ik het erin met mijn handen. Doordat mijn haar een bleach van donker naar licht gekregen heeft, neemt de haarkleuring deze schakeringen ook op.

Aangezien de haarkleuring op mijn kruin 35 minuten moet rusten, en die op mijn ombre 20 minuten, moet ik dus in 15 minuten klaar zijn. De masseer-techniek gaat dan het snelst.

’t Is gedaan

Daarna moet je de haarkleuring uitwassen met shampoo. Een haarmasker is ook een goed idee.

Collages6 (Copy)

Mijn grijze haren blijven bedekt, totdat ik uitgroei krijg. De demi-permanente haarkleuring vervaagt na elke wasbeurt. Daarom moet ik het elke zes weken bijwerken, maar deze methode is minder schadelijk dan een permanente kleuring.

Veel uitleg, voor eigenlijk weinig werk! Durven jullie zelf jullie haar kleuren?

Wanneer je pas na 6 werkuren beseft dat je uw top omgekeerd aan hebt pic.twitter.com/ztLWN1ntce

43 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge