Mijn favoriete gezelschapsspelletjes

Het is weer tijd voor één van mijn willekeurige favorieten. Ik schrijf veel over make-up, ik hou dan ook van make-up, maar er is meer in het leven. Gezelligheid, tijd doorbrengen met mensen die je graag hebt, diezelfde mensen een loer draaien: het kan allemaal tijdens het spelen van een gezelschapsspelletje. En voor deze spelletjes maak ik graag wat tijd vrij!

  • Jungle Speed

Zie het als de leuke versie van memory, maar dan zonder het memory-gedeelte. Bij Jungle Speed draait elke speler om beurt een kaart om. Aangezien het spel de naam Jungle Speed gekregen heeft, doe je dit aan een serieus tempo. Wanneer bij twee spelers dezelfde kaart bloot ligt, moeten zij om ter snelst de totem (die in het midden van de tafel staat) proberen te grijpen. De traagste speler krijgt de kaarten van de snelste speler. De speler die zonder kaarten overblijft, is de winnaar.

© Asmodee

© Asmodee

Jungle Speed is niet goed voor de zenuwen. Als ik constant te laat ben, krijg ik bijna een hart-infarct. Ik ben heel competitief, maar heb ondervonden dat een strijdkreet helpt. De mijne is een diepe heuij. De h wordt al aangeblazen wanneer mijn hand vertrekt, en de euij volgt wanneer ik de totem vast heb. ’t Is mijn kleine geheim . En nog één tip: let op voor vliegende totems. Het ding is tot slot uit hout gemaakt.

  • Kolonisten van Catan

Een tactisch spel voor de slimme mensen. Heel goed ben ik er dus niet in. Bij de Kolonisten van Catan zijn alle spelers kolonisten op het eiland van Catan (verrassende uitleg, hé).  Je moet het eiland uitbreiden en je krijgt punten als je een dorp of stad bouwt. Maar om die dorpen te bouwen, heb je grondstoffen nodig. En om alle benodigde grondstoffen in je bezit te krijgen, moet je onderhandelen met je mede-kolonisten of de bank.

999-KOL01B-spelmateriaal

© 999 Games

Het is al eventjes geleden sinds ik Kolonisten van Catan gespeeld heb, maar ik herinner me dat het verslavend werkt. Eenmaal je het reglement begrijpt, ben je vertrokken. Dan hoor je jezelf luidop zeggen: ik heb een schaap nodig! En dan denk je diep vanbinnen: hoe is het zover met mij kunnen komen.

  • Manillen

De klassieker onder de kaartspelen. Heel populair bij de derde leeftijd in West-Vlaanderen, maar ook bij mij. Ik heb het geleerd tijdens de lunch-pauzes in het middelbaar. Toen ik dit tegen mijn meme zei, was ze nog nooit zo trots op me geweest.

In West-Vlaanderen zijn er zelfs manillen-kampioenschappen. © Gemeente Wielsbeke

In West-Vlaanderen zijn er zelfs manillen-kampioenschappen.
© Gemeente Wielsbeke

Kort uitgelegd: bij manillen tellen de kaarten twee tot en met zes niet mee. Voor de tien krijg je de meeste punten. Daarna volgt de aas, de koning, de koningin en de boer. Bij de start kiest iemand troef. Dit is het tekeningetje op de kaart, waarmee je andere kaarten kan kopen. Als je niet kan volgen (= hetzelfde tekeningetje leggen), moet je de kaart kopen. Als je gekocht hebt of gevolgd bent en de hoogste kaart hebt gelegd, dan zijn de kaarten voor jou. De persoon met de hoogste kaarten-score wint.

Manillen is een spel, waarvoor je inzicht, tactiek, bluf en een goed geheugen nodig hebt. En een goeie strijdlust: het kan ook geen kwaad.

  • Monopoly

Ik weet niet waarom, maar ik ben dol op Monopoly. Ik ben één van die freaks die blijft spelen tot ik een monopolie gecreëerd hebt. Ik heb nog de oude versie met Belgische Frank en de oude straten, maar het maakt niets uit. Ik blijf het spelen tot mijn bord uiteen valt.

© Hasbro

© Hasbro

Mocht je Monopoly niet kennen, dan mis je heel wat! Bij Monopoly koop je straten, stations en nutsbedrijven. Wanneer een andere speler op je eigendom belandt, moet hij huur betalen. Wanneer je alle straten van dezelfde kleur bezit, kan je huisjes en hotels beginnen te bouwen. Als je geen geld meer hebt, kan je huizen of hotels verkopen of een hypotheek nemen op je straten. Diegene die uiteindelijk de monopolie in handen heeft, is de winnaar.

Vol verdriet heb ik ontdekt dat mijn favoriete pion, het strijkijzer, vervangen is door een poes. Steek in mijn hart, was het.

Spelen jullie graag gezelschapsspelletjes? En welke zijn jullie favorieten?

Wanneer je pas na 6 werkuren beseft dat je uw top omgekeerd aan hebt pic.twitter.com/ztLWN1ntce

34 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge