Wat heb ik geleerd na één jaar bloggen

Wat vliegt de tijd! Dinsdag was mijn blog jarig en mocht ik mijn eerste kaarsje uitblazen. Zes maanden geleden heb ik al mijn eerste ervaringen opgesomd, en vandaag doe ik het nog een keer. Want geloof het of niet: in die zes maanden is er veel gebeurd. Ik werd voor de eerste keer vernoemd op een favorietenlijstje (nog altijd een dikke merci, Jana!), mijn eerste persevenement heb ik ook achter de rug, mijn blog is ongeveer tien keer gecrasht, ik heb een nieuwe camera-lens en opeens was mijn blog-geheim niet langer geheim. Zet u comfortabel, neem een kop koffie bij de hand en laat u meeslepen in mijn mijmeringen van het voorbije jaar.

TECHNISCH

 • Techniek en ik gaan nog altijd niet samen.
 • Ik haat updates en veranderingen.
 • Tijdens mijn verlof dacht ik: ik voer op het gemak die overdreven grote update uit aan mijn thema. Twaalf uur later, met een voorhoofd nat van ’t zweet en mentaal volledig aan het doorslaan, heb ik het oude thema weer op mijn blog geplaatst.
 • Nu zit ik in de ontkenningsfase en weiger ik te geloven dat mijn thema een update moet ondergaan.
 • Eén ieniemienie update aan een banale widget kan je volledige blog doen crashen.
 • Veel succes om de schuldige te vinden, wanneer je twintig plugins in één keer hebt geüpdatet.
 • Opeens heb ik een ongelofelijk handig ding bij mijn thema ontdekt, namelijk een shortcodes generator. Geen idee of elk thema dat heeft, maar mocht dat niet het geval zijn: het zou verplicht moeten worden!
 • Ik heb mijn eerste CSS-zinnetje geschreven. Trots momentje, daar.
 • Ik heb werkelijk uren zitten zoeken om dé perfecte widget met kerst te vinden om All I Want for Christmas van Mariah Carey op mijn homepage te krijgen. En ik durf wedden dat niemand er ooit naar geluisterd heeft .

FOTOGRAFIE

 • Dat begint eindelijk beter te gaan, al zeg ik het van mezelf.
 • Ik heb mezelf van de macro-modus gehaald en leer nu met de manuele modus werken.
 • Met de manuele focus haal ik om de één of andere onbekende reden ook betere resultaten.
 • Het metallic verpakkingen-probleem heb ik nog altijd niet deftig kunnen oplossen.
 • Of eigenlijk wel, want nu probeer ik die zoveel mogelijk te vermijden. MAC lippenstiften: die komen niet meer op mijn blog .
 • Ik kan niet leven zonder mijn softboxen.
 • En ik begrijp helemaal niet hoe bloggers zonder softboxen zulke goeie foto’s kunnen maken. Dikke pluim voor jullie!
 • Ik heb blijkbaar een licht OCD-kantje, want ik word letterlijk zot wanneer ik probeer een voorwerp rechtlijnig op te stellen om daarvan een rechtlijnige foto te maken en wanneer uiteindelijk blijkt dat het voorwerp op de foto ongeveer 3 graden scheef staat.
 • Daarom probeer ik zelfs niet meer om voorwerpen rechtlijnig te leggen. Scheve foto’s zijn nu mijn ding.
 • En van compositie gesproken: dat is zo niet mijn sterkste kant. Bloemen, decoratie, een mooie achtergrond: ik kan dat niet aan.
 • Momenteel beperk ik me tot één voorwerp op de foto, witte achtergrond en dat is het zo. Maar om professioneel te klinken: ik ga voor de minimalistische aanpak .

SCHRIJVEN

 • Blogposts schrijven is een aparte discipline.
 • Soms zit mijn hoofd overladen met informatie, maar krijg ik het niet op papier.
 • Dat zijn inderdaad die blogposts, waarvan je denkt: dat is één grote chaos.
En als je zo oud bent als ik, dan denk je bij chaos uiteraard aan Ultimate Kaos. I am not your casanova: no you're not :) . bron

En als je zo oud bent als ik, dan denk je bij chaos uiteraard aan Ultimate Kaos. I am not your Casanova: da’s inderdaad een feit.
bron

 • En dan sta je voor die moeilijke beslissing: weggooien of houden?
 • Altijd een gênant moment, wanneer je een dozijn grammaticale of spelfouten in een oude blogpost vindt.
 • En waarschijnlijk staat deze blogpost ook vol fouten. Mijn excuses.

PR, BLOG AWARDS EN ANDERE TOESTANDEN

 • Ik heb samen met de rest van België ontdekt dat ik genomineerd was voor een Weekend Blog Award.
 • Inderdaad, ik kreeg geen mailtje om mij te verwittigen dat blog-lievend Vlaanderen mijn blog ging bestormen. Bij deze zijn jullie gewaarschuwd als jullie dit jaar genomineerd zijn.
 • Door de nominatie had ik veel zin om bepaalde (wel, eigenlijk één) blogposts offline te halen. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan, en dat was een persoonlijke overwinning.
 • Die dag was er veel drama op de sociale media.
 • “Gratis” pakketjes bestaan niet in blog-land. Voor wat, hoort wat.
 • De pakketjes vind ik niet het leukste aspect van bloggen.
 • Maar het is wel grappig, wanneer je postbode de naam van je blog niet kan uitspreken: “Jasmijn Cherub, Jasmijn Cherubin, Jasmijn Cheruben? Hoe dan ook: hier is uw pakje!”
 • Waarom vinden PR events altijd plaats op een weekdag? Welke niet in Brussel werkende mens kan tegen 18 uur in Brussel zijn?

ALGEMEEN

 • In mijn blog-map op mijn computer hou ik een mapje bij, dat ik getiteld heb “memorabele momenten”.
 • Wat vinden we daarin terug: allerlei screenshots. Ik maak screenshots van alles: bij het bereiken van een mijlpaal op Bloglovin’, wanneer ik vermeld word in een favorietenlijstje van een andere blogger, wanneer ik een complimentje krijg …
 • Een mapje vol memorabele momenten kan ik ten zeerste aanraden.
Een aantal van mijn memorabele momenten

Een aantal van mijn memorabele momenten

 • Als ik plogs/vlogs zou maken, dan zouden dit de saaiste dingen ooit zijn: opstaan – ontbijten – naar het werk gaan – werken – lunchen – nog meer werken – mij op die trein slepen – eten – tv kijken – slapen.
 • Ik heb één YouTube-video opgenomen, en daarna heb ik gezegd: nooit meer!
 • Ik ben te lui om mijn sociale media te onderhouden.
 • En wanneer ik iets post, zit ik waarschijnlijk op de trein, omdat ik daar niets anders te doen heb.
 • Daarom zien jullie mij veel klagen over de NMBS. Mijn mede-pendelaars zullen dit waarschijnlijk begrijpen .
 • Google+: is één iemand actief op dit platform?
 • Ik vind het altijd leuk om de zoekopdrachten van Google te zien, die naar mijn blog leiden. Zo heeft iemand gezocht naar “mensen zijn als beesten in de solden”. Mocht jij die persoon zijn: jij bent geniaal.
 • Ik neem bloggen niet te serieus, en ik hoop vanuit het diepste van mijn hart dat het zo blijft.

Om in deze feestelijke blog-sfeer te blijven, komt overmorgen mijn tweede deel van mijn reeks over bloggen en techniek online. En dinsdag is het dan eindelijk tijd voor le moment suprême, want dan organiseer ik opnieuw een giveaway. Maar voor vandaag lees ik met veel plezier jullie eigen tips of ervaringen met bloggen in de comments!

Wanneer je pas na 6 werkuren beseft dat je uw top omgekeerd aan hebt pic.twitter.com/ztLWN1ntce

36 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge