in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Alternative London Walking Tour

Hoe oud ik ook word: Londen zal altijd mijn lievelingsstad blijven. Het voorbije jaar heeft de stad gekreund. Ze heeft geleden onder de Brexit, terroristische aanvallen en de grootste brand sinds WO II, maar net in deze tijden van nood heeft Londen en haar bevolking hun grootsheid getoond. Compassie, samenhorigheid en letterlijk door het vuur gaan om een ander te redden: dat heb ik in 2017 over Londen onthouden.

Dit jaar heb ik Londen niet kunnen bezoeken, maar vorig jaar ben ik er wel een week geweest. Deze stad staat nooit stil, en zo kun je elke keer nieuwe dingen ontdekken.

Eén activiteit die ik constant op TripAdvisor voorbij zag komen, waren de Alternative London Tours. Wij, de toeristen, blijven vaak in the West End rondhangen, maar East London heeft ook zoveel te bieden. Met de Alternative London Tours ontdek je een stukje East London met een lokale gids en een klein groepje mede-toeristen. Je doet de tour te voet of met de fiets (voor mij was dat te voet, aangezien fietsen te ingewikkeld is voor mij. Je weet wel: dat links rijden en langs de andere kant op een rondpunt draaien).

Ik heb al mijn hele leven interesse getoond voor street art, want voor mij is het wel degelijk ‘art’. Een kunstvorm constant in beweging, die niet in een museum of in een privécollectie thuishoort, maar die iedereen – als je nu wilt of niet – op straat kan bezichtigen.

De rebellie spet er vanaf: het is illegaal, het gebeurt in het diepst van de nacht en ze spuien kritiek op de maatschappij.  De bekendste ter wereld is waarschijnlijk Banksy, maar ook in België lopen er een aantal bekende koppen rond. Zo hebben we ROA (die van de dieren in zwart-wit), Dzia (I ♥ DZIA), Cazn (die van station Antwerpen Berchem) en Zenith (en verrassing: dat is Matthias Schoenaerts). Zij kunnen hun boterham met street art verdienen, maar er zijn uiteraard honderden anderen die even goed zijn, maar die nooit de erkenning zullen krijgen die ze verdienen.

Jazeker, je ziet ROA ook in East London

Maar terug naar East London: het mekka van de street art in Londen. East London is altijd de thuis geweest van de werkende mens, zoals jij en ik (tenzij jij hopen geld verdient: dan niet zoals jij en ik. Alleen ik). Veel migranten vestigden zich in deze buurt, en stad Londen bouwde daar ook veel sociale woningen. Er ontstond een mengelmoes van verschillende culturen en etnische groepen, maar iedereen kon het goed met elkaar vinden.

De prijzen van de woningen in East London bleven dalen. Daarom verhuisden veel beginnende artiesten (zoals Damien Hirst) naar deze regio. Zo werd East London, en voornamelijk Hackney, dé plaats voor kunstenaars.

Tot vandaag wonen er veel kunstenaars, maar ook gewone mensen, in East London. Daar zorgen de inwoners voor een echt wijk-gevoel. Ze zijn een community, waar iedereen voor elkaar zorgt en kunstenaars in alle rust hun ding kunnen doen.

Helaas beginnen de prijzen in East London dramatisch te stijgen. Oorzaak: firma’s beginnen grote skyscrapers in de buurt te bouwen. Yuppies overspoelen Hackney, en dat heeft uiteraard een invloed op de prijzen.

Deze korte geschiedenis word je ook door de gids uitgelegd, weliswaar op een ietwat meer entertainende manier. Hij leert je gedurende twee uur ook écht kijken (want: er is kijken en er is kijken kijken): street art is zoveel meer dan graffiti alleen. Street art is ook stickers, posters, sjablonen … En op de koop toe is je gids dé ideale persoon om de beste pubs aan te duiden (Guinness voor iedereen!).

Tot vorig jaar was deze tour volledig gratis. Toen ik vandaag keek, zag ik dat je voor de wandeling 10.00 pond betaalt, en voor de fietstocht 22.00 pond (incl. verzekering). Spijtig dat het niet meer gratis is, maar je krijgt zeker en vast waar voor je geld.

Volgende keer wil ik de Pub & Craft Beer Tour of de Food Tour doen. Dan ga je onder andere naar Trew Era Cafe van Russell Brand, en mocht je het nog niet weten: ik heb een dikke, vette boon voor Russell

Miauwkes – © Joel Telling

De Alternative London Tour: zou het iets zijn voor jou?

2 Comments
 1. Evelyne

  27/12/2017 21:23

  Ik ken dat precies

  • Jasmijn Cherubijn

   27/12/2017 21:59

   Serieus? Allez, dat is toch ook echt heel toevallig!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.