Laat me beginnen met te zeggen: Mac is één van mijn favoriete merken; zo is het altijd geweest en zo zal het waarschijnlijk altijd blijven. Maar een paar weken geleden kreeg onze relatie het zwaar te verduren.

Al jaren gebruikte ik dagelijks Mac’s Pro Longwear concealer om de puinhoop op mijn kin voor de buitenwereld te verbergen. Op oudejaarsavond kon mijn huid het niet meer aan: ik kreeg een felrode kop, kon nauwelijks mijn gezicht aanraken en alle puisten verdriedubbelden zich in omvang (ik weet het: mijn huid had weer een sadistisch gevoel voor timing). De dagen erop ging ik cold turkey, droeg ik geen make-up en zowaar: mijn huid werd beter.

Toen mijn verlof erop zat en ik weer make-up begon te dragen, gebruikte ik dagelijks mijn pas aangeschafte Nars Radiant Creamy Concealer. En zowaar: mijn huid werd nog beter. Alle kleine onderhuidse bultjes begonnen te verdwijnen en ik begon me (eindelijk) af te vragen: zou ik allergisch zijn aan een product? En welk product gebruik ik niet meer? En eindelijk zag ik het licht.

mac pro longwear

Mac Pro Longwear deed me dit aan, al jaren! Ik had al mijn huidverzorging de schuld gegeven, de Clarisonic verweten, mijn hormonen vervloekt, maar nooit had ik erbij stil gestaan dat een concealer mij dit zou aandoen. Ik had nog nooit eerder een allergische reactie op een product meegemaakt en dacht dat een allergische reactie zich manifesteerde in grote puisten en niet in kleine onderhuidse bultjes. Daarnaast gebruik ik Mac’s foundations en andere concealers zonder enig probleem.

Sindsdien heb ik mijn Pro Longwear-concealer niet meer aangeraakt en mijn huid kruipt langzaam uit haar diep dal. Ik heb de ingrediënten bekeken en kan niet onmiddellijk een schuldige aanwijzen. Er zitten siliconen in, maar daar heeft mijn huid nog nooit op gereageerd. Misschien is het de combinatie van alle ingrediënten die ik niet kan verdragen, wie weet.

Het klinkt zeer kleinzielig, maar ik mis mijn Pro Longwear. Ik hield van de pomp, de textuur, de dekking, de langdurigheid, de kleur en ga zo maar door, maar na mijn recente ontdekking zal ik waarschijnlijk nooit meer terugkeren. Uiteindelijk blijkt het een vicieuze cirkel te zijn: ik gebruik concealer – ik krijg bultjes – ik kan niet van bultjes blijven – ik krijg puisten en hyperpigmentatie – ik gebruik meer concealer – ik krijg meer bultjes – enzovoort enzoverder. O Mac, wat doe je me toch aan?