in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

De technische kant van bloggen Part I

Zo nu en dan krijg ik een complimentje over de lay-out van mijn blog. Dankuwel aan de compliment-gevers, want dat doet heel veel deugd! In principe ben ik een digital native, maar ik voel me meer een digital outcast. Ik begrijp soms echt niet wat mijn Digibox me wil duidelijk maken, WiFi-toestanden maken me nerveus en de achterpoortjes van het internet heb ik ook nog niet gevonden. En toen begon ik een blog. Ik moest hosting vinden, een domein kopen en met WordPress leren werken. En ojee, die eerste weken werden een zwarte bladzijde in mijn persoonlijke geschiedenis. Hoewel ik meer wel dan niet zit te sukkelen achter mijn computer, vroeg één van de compliment-gevers om wat tips. Verwacht geen fantastisch technische uitleg met veel terminologie, maar dit zijn mijn ervaringen. Welcome to the dark side of blogging, oftewel het groggy technische gedeelte!

In den beginne

 • How I role

In den beginne was er niets. Nee correctie: in den beginne was er een idee. Ik wou een beauty blog oprichten en ik wist van in het begin dat ik een eigen domein en hosting wou. Ik had wat research gedaan, en had beslist dat ik volledige controle over mijn blog wou. Met WordPress.org als mijn strenge leermeester heb ik mijn blog helemaal zelf opgebouwd.

bron
bron
 • WordPress.com vs WordPress.org vs Blogspot

Bij WordPress heb je de keuze tussen WordPress.com en WordPress.org . Kort samengevat: de com-versie is de gratis versie. Daar kan je een blog bouwen met de mogelijkheden die WordPress je aanbiedt.

Als je eigen hosting wil, moet je overschakelen naar WordPress.org . Ik zit op het org-systeem en dit bevalt me zeer goed. In het begin is het best wel overweldigend, maar na een tijdje besef je dat jij alle touwtjes in handen hebt. Wil je de website laten crashen? Dat kan. Wil je een betalend thema op je website? Dat kan evengoed. Wil je los van de jasmijncherubijn.wordpress.com naam? Dat moet.

large (1)
bron

Blogspot wordt gratis aangeboden door Google. Bij Blogspot moet je het altijd doen met de mogelijkheden die Google je aanbiedt.

Blogspot en WordPress.com hebben elk hun eigen looks. Als je een website bezoekt, kan je meestal raden welk systeem ze gebruiken. Voorbeelden van Blogspot zijn:  Window on my Wardrobe, By Marlayne en Modest Mix. Websites op WordPress.com zijn Beauty by Jana, Chit Chat on the Rocks (met een eigen domeinnaam over de WordPress.com link) en Mjay’s Beautycupboard.

 • Eigen hosting vs hosting op WordPress.com/Blogspot.be

Als je voor dit dilemma staat: denk dan eens diep na en beslis hoeveel geld en tijd je in je blog wil investeren. Bij een eigen domein moet je én hosting én een domeinnaam betalen. En als je het heel goed wil doen: je thema moet je ook betalen. Je moet alles zelf installeren en doen: spam protection, back-up, beveiliging …

Oh, Akismet: wat zou ik doen zonder jou?
Oh, Akismet: wat zou ik doen zonder jou?

Als je op eigen hosting draait, kan je voor een Content Management System (CMS) kiezen, wat ik ten zeerste aanraad. WordPress.org is bijvoorbeeld één, maar je hebt ook Joomla!, Drupal … Met een CMS kan je zonder technische kennis op een eenvoudige manier een website online krijgen. Maar als je heel stoer bent: je kan het ook allemaal zelf doen zonder CMS. Begin dan nu alvast te werken aan je HTML-kennis.

Bij WordPress.com of Blogspot.be is alles volledig gratis en het systeem zorgt voor jou. Dit is uiteraard een stuk eenvoudiger, maar je opties zijn redelijk beperkt. Bij Blogspot.be heb je bijvoorbeeld geen FTP-toegang en is het aanbod qua thema’s beperkt. Bij WordPress.com kom je dezelfde problemen tegen, maar heb je net wat meer mogelijkheden dan bij Blogspot.be (meer thema’s, meer widgets …).

Als je gratis wil werken, zou ik voor WordPress.com kiezen. Als je later eigen hosting en veel vrijheid wil, zal de overgang veel vlotter verlopen dan met Blogspot. En geloof me vrij: ongeveer alle websites, waarvan je dacht: “die zien er anders en misschien ook wel beter uit”, draaien op eigen hosting.

Om kort samen te vatten, zal ik WordPress.com citeren: “Focus on your beautiful content, and let us handle the rest”. Da’s de keuze die je moet maken: wil je zelf technisch bezig zijn of laat je alles over aan WordPress of Blogspot?

En toen zag Jasmijn Cherubijn het licht

 • Hosting en domeinnaam kopen

Zoals eerder gezegd, heb ik voor eigen hosting gekozen. Als je tips en tricks over Blogspot.be of WordPress.com wil te weten komen, dan ben je hier aan het verkeerde adres.

Enfin, je hebt beslist dat je eigen hosting en een domein wil. Maar hoe kies je een host? Ik ging ervan uit dat ik niet lang ging bloggen, dus ik koos het goedkoopste tarief dat ik kon vinden. In der tijd was dat 1 euro voor 1 jaar hosting. Het volgende jaar moest ik 50.00 euro betalen. Voor mijn domein betaal ik jaarlijks 13.99 euro.

bron
bron

Mijn hosting en domein heb ik besteld bij Stone Internet Services. Jah, wat zijn mijn ervaringen? Mijn website is door hun schuld al een paar keer offline geweest, de comments zijn één keer compleet verdwenen, ik word nooit verwittigd wanneer ze onderhoud aan de server doen. Maar langs de andere kant: hun helpdesk is top notch. Ik krijg altijd antwoord binnen de 24 uur en ze lossen al mijn problemen op. Mijn comments hebben ze teruggebracht en toen mijn website traag werkte door mijn eigen schuld, hebben ze me ook geholpen. En grootste voordeel: ze zijn in Gent gevestigd. Als ik compleet furieus zou zijn, kan ik aan hun deur gaan kloppen.

Ik denk dat alle webhosts wel eens problemen kennen. Daarnaast kan je naar de technische dingen kijken, zoals hoeveelheid dataverkeer, schijfruimte voor back-up, FTP-toestanden … , maar als je er weinig van kent, weet je ook niet wat je moet zoeken. Ik weet nog altijd niet wat ik zoek, maar momenteel heb ik 100 GB dataverkeer en 5 GB schijfruimte en da’s meer dan genoeg. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat de webhost een goeie helpdesk heeft. Van grote webhosts zoals One.com heb ik al klachten vernomen over het gebrek aan klantvriendelijkheid.

 •  Hop met de geit

In principe ben je nu volledig klaar om te rock ’n rollen. Een thema zoeken, plugins en widgets installeren, alles een persoonlijke toets geven … Da’s de volgende stap!  Ik was eigenlijk van plan om alles in één blogpost te gieten, maar dat zou een enorm langdradig geval worden. Daarom zal ik het opsplitsen. Volgende keer zeg ik je hoe ik datgene waarnaar je nu kijkt, ontworpen heb. Maar voor vandaag zou ik het heel fijn vinden als je in de comments laat weten hoe het gesteld is met jullie technische kennis. Werk je met WordPress of Blogspot? En ben je tevreden over je keuze? En hoe hard hebben jullie zitten sukkelen om je blog online te krijgen ?

27 Comments
 1. Michaela

  20/12/2014 07:27

  Dit is een super handig artikel! Zelf zit ik bij Blogger, de gratis versie. Hun thema’s zijn inderdaad beperkt, tot ik ontdekte dat het mogelijk is om andere Blogger thema’s te downloaden en die helemaal naar jouw smaak aan te passen. Super fijn!

  • Jasmijn Cherubijn

   29/12/2014 12:19

   Aha, goeie tip voor andere bloggers die op Blogger zitten!

 2. Manon

  20/12/2014 09:23

  Handig artikel om te lezen. Ik heb zelf blogger en vind die heel erg fijn werken. Het klopt wel dat je minder dingen kan doen qua layout, zelf vind ik ook de comment boxen bijvoorbeeld bij wordpress veel mooier ik gebruik gewoon het liefste wat fijn werkt en dat is voor mij blogger

  • Jasmijn Cherubijn

   29/12/2014 12:20

   Blogger is inderdaad heel gebruiksvriendelijk. Op mijn job werk ik ook met Blogger en ik vind het ook makkelijker dan WordPress.

 3. Daphne

  20/12/2014 10:39

  Wat een handig artikel! Zelf heb ik Blogspot, maar zou erg graag over willen stappen naar WordPress. Die stap vind ik alleen nog zo eng!

 4. Mjay

  20/12/2014 11:59

  Ik kijk al meer uit naar het tweede deel :-D! Zoals je zelf aangeeft, waarvoor thanks, zit ik op wordpress.com. Momenteel heb ik hier op een eigen server reeds mijn wordpress.org maar die staat op privé omdat ik kei hard aan het knokken ben mijn eigen lay-out te maken… Ik ben dan ook heel benieuwd hoe jij te werk bent gegaan want jou lay-out is ongelofelijk “bewegelijk”, je snapt me wel haha Heb dan nog het geluk dat vriendlief een IT’er is want zonder hem zou ik fo’evah op .com blijven denk ik. Maar ook jij stuurt me aan om mijn grenzen te verleggen,als leek

  • Jasmijn Cherubijn

   29/12/2014 12:22

   Een goed thema vinden is een cruciale stap. Mijn HTML/CSS kennis is echt beperkt, dus ik had een thema nodig dat ik “begreep”, maar waarmee ik toch kon doen wat ik wou. En helaas bleek dat een betalend thema te zijn, maar bon, het was de investering waard. Ben benieuwd wanneer je jouw org-versie zal lanceren!

 5. Heerlijke post en herkenbaar. Ik ben van wordpress.com naar org gegaan en moet echt nog zoveeeeeel doen. Teveel. En het allermooist is dat ik weet wat ik wil maar het zelf niet kan.

  Bloggen en posten is mijn ding, achter de schermen ben ik een sufferd. Kan niet eens een leuke Instagram widget erop krijgen.

  • Jasmijn Cherubijn

   29/12/2014 12:23

   Haha, ik weet ook altijd wat ik wil, maar kan het vaak ook niet uitvoeren. Misschien moeten we een WordPress-cursus volgen

 6. Birte

  20/12/2014 18:58

  Hé, ik sta in je blogpost ;-). Handig artikel voor beginners, Jasmijn!

 7. Kiss & Make-up

  20/12/2014 18:59

  Iedereen begint klein en clueless En door te doen leer je bij, dat was bij mij ook zo. Ben begonnen bij WordPress.com, dan een eigen domeinnaam erbij genomen, dan verhuisd naar shared hosting met WordPress.org en nu self-hosted op mijn eigen server.

  • Jasmijn Cherubijn

   29/12/2014 12:24

   Woeh, ik weet zelfs niet wat ik heb qua hosting! Het goedkoopste, dus waarschijnlijk shared hosting

 8. Jana

  20/12/2014 22:00

  In 2015 wil ik ook graag mijn eigen domein, hosting (en waarschijnlijk zelfs een nieuwe naam), dat is mijn projectje voor na de examens! Ik zie er een beetje tegenop maar ik merk dat ik de laatste maanden meer nood heb aan vrijheid om alles volledig te kunnen doen zoals ik het zelf wil. Ik ben al wat aan het oriënteren dus handig om te weten bij wie jij zit voor je hosting, het is inderdaad overal wel iets denk ik. En tof dat je mij noemt

  • Jasmijn Cherubijn

   29/12/2014 12:25

   Een andere naam, echt waar? Ik vind dat er niets mis is met jouw naam!

 9. Chahrazad

  21/12/2014 01:53

  Wat een handig artikel! Ik zat eerst bij hostnet en elke week lag mijn blog er wel uit. Ik werd er helemaal gek door! Uiteindelijk maar overgestapt naar Antagonist.

  x

  • Jasmijn Cherubijn

   29/12/2014 12:25

   Ai, da’s inderdaad heel vervelend! Bij mij gebeurt het maar een paar keer per jaar, dus misschien is het bij mijn host dan nog niet zo slecht.

 10. Lys

  23/12/2014 16:00

  Ahh, dit artikel komt als geroepen. Een tijd geleden legde iemand me uit hoe/waar ik mijn blog het best op een eigen domeinnaam kan overzetten, maar ’t is er gewoon nog niet van gekomen. Dus bedankt om me eraan te herinneren dat ik dat nog moet doen voel mij soms wel een dommerik op technisch vlak, gelukkig zijn er genoeg mensen om vanalles uit te leggen

  • Lys

   23/12/2014 16:23

   Bedankt voor de vermelding trouwens! Leuk

  • Jasmijn Cherubijn

   29/12/2014 12:27

   Haha, graag gedaan! Ik vind je blog heel mooi zoals hij nu is. ’t Is één van de beste Blogger-blogs die ik ken.

  • Lys

   20/01/2015 17:54

   Waarom zie ik dit nu pas?? Jouw compliment maakt mijn dag goed dankuuu!

  • Jasmijn Cherubijn

   20/01/2015 17:55

   Da’s heel gemeend en heel graag gedaan

 11. Merel

  05/01/2015 15:39

  Ik heb zelf Blogger, en ik vind dat handig werken, want ik probeerde eens op WordPress maar ik snapte er niks van, ik ben niet zo’n supertechnisch persoon, haha. Wel heb ik mijn logo, lay-out, social media buttons, enz. zelf gemaakt Ik wil ook graag een echte domeinnaam registreren maar dat is misschien voor in de toekomst

  • Jasmijn Cherubijn

   25/01/2015 11:29

   Ja, heb gezien dat je overgeschakeld bent naar een eigen domein, proficiat! WordPress ziet er inderdaad wat intimiderend uit, maar eenmaal je het snapt, is het niet heel ingewikkeld.

 12. Natasja

  06/01/2015 18:15

  Mooi en duidelijk overzichtje! Ik twijfel altijd over blijven op blogger of overstappen naar mijn eigen hosting via WordPress… mja, ik ben niet zo technisch en heb momenteel (of in de nabije toekomst) helemaal geen tijd om me erin te verdiepen… dus het blijft bij blogger voor nu.

  • Jasmijn Cherubijn

   25/01/2015 11:30

   Maar ik vind dat jouw blog er super uitziet, zoals hij nu is! Vooral de bewegende wolkjes vind ik altijd leuk om te zien. Je zit daar goed bij Blogger!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.