in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Guide to Online Beauty & Fashion Shopping – Geld uitsparen en importkosten vermijden

Welkom in het voorlaatste deel van mijn online shopping-gids! Deel 1 ging over bestellen en betalen en deel 2 over verzending, tracking en retourneren. Vandaag laat ik je de achterpoortjes van online shopping zien en leer je hoe je online geld kan uitsparen. En mocht je het nog niet weten:

shopaholic

Geld uitsparen

Het fijnste aan online shoppen is dezelfde kleding, schoenen, make-up, elektronica … aan een betere prijs vinden dan in de echt winkels. Hier zijn mijn ultieme tips:

 • Vergelijk! Bij make-up heb ik mijn vaste webstekken: Ici Paris XL, Sephora.fr, Feel Unique, Selfridges, Harrods en Space NK. Ik weet welk merk waar verkocht wordt en dan kijk ik waar ik een bepaald product het goedkoopst kan kopen. De nieuwe YSL Forever Light Creator CC Cream kost bijvoorbeeld 18.00 (!) euro minder op Feel Unique dan bij Sephora.
 • Vergelijk! Bij kleding, schoenen … maken websites zoals Shopstyle je leven een stuk makkelijker. Wil ik weten waar ik het goedkoopst UGG’s kan kopen, dan zoek ik eventjes op Shopstyle en zie ik een overzicht van alle webshops en hun prijzen.
 • Webshops zijn niet gebonden aan sperperiodes (hoera!). Dit betekent dat zij het ganse jaar door solden mogen geven. Websites zoals Asos hebben constant een outlet-sectie. Daarnaast doen zij elke week flash deals: je kan dan bijvoorbeeld 24 uur lang kledingstukken aan 20 procent korting kopen.
 • En van outlet-winkels gesproken: een heel fijne website is The Outnet. The Outnet is de outlet van Net-a-Porter. Verwacht dus high designer spullen aan een lagere prijs.
 • Schrijf je in op nieuwsbrieven, word vrienden op Facebook en volg je favoriete webshop op Twitter. Via sociale media worden vaak kortingscodes gelanceerd. Op de dag dat ik dit artikel schreef, had Ici Paris XL een exclusieve kortingscode van 10.00 euro op Twitter gelanceerd.

ici paris

 • Als je te lui bent om alle sociale media te volgen, word dan beste vriend met Google. Ik zoek steevast “naam van de webshop + voucher code” op wanneer ik een aankoop wil doen. Ik koop praktisch nooit aan volle prijs. Dan kom je vaak terecht op websites zoals vouchercodes.co.uk of hotukdeals.com. Deze websites verzamelen alle kortingscodes van online webshops.
 • Vintage spullen zijn hip en vaak ook betaalbaarder. Altijd al een Prada Saffiano tote willen hebben, maar vind je de prijs te hoog? Check dan even webshops zoals Designer Vintage of Vestiaire Collective.
 • One stop shop: Amazon. Koop via amazon.fr, amazon.co.uk of amazon.de en betaal geen importkosten. Op Amazon vind je werkelijk alles en dit vaak aan een betere prijs. Een voorbeeld: Eight Hour Cream kost op amazon.co.uk 11.75 pond (ongeveer 14.00 euro). Bij Ici Paris XL betaal je 28.85 euro.
 • Word een trouwe klant en vraag een klantenkaart aan. Waarom? Als trouwe klant krijg je een cadeautje op je verjaardag (meestal een kortingscode) en krijg je nu en dan exclusieve kortingen. Sephora.fr houdt regelmatig 20 % korting. Als je geen klantenkaart hebt, word je niet uitgenodigd op deze online en in-store evenementen.

online shoppen

Importkosten vermijden

Een grote vrees van vele mensen zijn importkosten, oftewel die absurd hoge bedragen die je aan de postbode moet betalen, omdat je pakje uit het buitenland komt. Bij pakjes moet je een onderscheid maken tussen pakjes binnen de EU en pakjes buiten de EU. Ik heb nooit echt het nut van de EU begrepen, tot ik online begon te shoppen. Als je pakje afkomstig is uit een land van binnen de EU (Frankrijk, Nederland, Groot Brittannië …) moet je nooit importkosten betalen. Feest!

Als je pakje van verder komt (Azië, VS …) en de douane onderschept je pakje (dit zou in theorie altijd moeten gebeuren, maar in praktijk doen ze het steekproef-gewijs), dan moet je importkosten betalen. Deze kosten worden als volgt berekend:

 • als je minder dan 22.00 euro voor je pakje betaald hebt (product + verzendkosten), betaal je geen BTW en geen invoerrechten.
 • als je pakje meer dan 22.00 euro maar minder dan 150.00 euro gekost heeft, betaal je wel BTW, maar geen invoerrechten.
 • als je pakje meer dan 150.00 euro waard is, betaal je zowel BTW als invoerrechten.

Daarnaast kunnen inklaringskosten aangerekend worden. Dit zijn de kosten die een koerierdienst aanrekent om je paperassen in te vullen en je pakje door de douane te krijgen.

fake-uggs-gif1

Als je een product invoert dat nep blijkt te zijn (fake UGG’s, horloges, handtassen …) en de douane onderschept je pakje, dan kunnen ze je pakje vernietigen én je een boete geven. Denk dus twee keer na vooraleer je een nepperd bestelt.

borderfree

Maar de slimme Amerikanen hebben een nog slimmere manier gevonden om buitenlandse klanten met een gerust hart te laten shoppen op hun webshop. Webshops zoals Neiman Marcus, Macy’s, Sephora (hoewel ze nog niet naar België verzenden)  … werken met Borderfree. Dit betekent dat Borderfree alle bijkomende kosten op je bestelling berekent en deze aan jou toont vooraleer je een bestelling definitief plaatst. Als je de kosten te hoog vindt, kan je de bestelling annuleren. Als je toch bestelt, weet je zeker dat je pakje probleemloos door de douane komt en dat de postbode je geen hoge rekening voorschotelt.

Overmorgen geef ik je in mijn laatste deel van deze online shopping-reeks mijn ultieme tips en een lijstje met mijn favoriete webshops!

7 Comments
 1. Mme Sophistique

  02/04/2014 09:44

  supergoede tips! ik ben ook een doorgewinterde online shopper

  • Jasmijn Cherubijn

   03/04/2014 07:46

   Bedankt! Ik kan daar echt een kick uithalen om iets aan een supergoede prijs te vinden

 2. Jana

  26/01/2015 20:44

  Hey Jasmijn!
  Een beetje een late reactie zul je denken maar ik kwam op dit artikel omdat ik aan het googelen was over de webshop ‘feelunique’. Ik heb er nog nooit iets besteld en zou dat graag doen maar ik las hier en daar iets over hoge douanekosten. Iets wat ik natuurlijk heel graag zou willen vermijden.
  Ik vroeg me af wat jouw ervaringen met die webshop waren? Mijn bestelling zou minder dan €22 kosten dus volgens de ‘berekening’ hierboven zou ik dan sowieso gespaard blijven van extra kosten? Ik wil gewoon op safe spelen dus vandaar al mijn vraagjes Alvast bedankt!
  x

  • Jasmijn Cherubijn

   26/01/2015 21:17

   Hey Jana! Heb dit ook al van iemand gehoord, maar ik vind dit heel vreemd, want Feel Unique is een op en top Britse webshop. Ik heb er letterlijk al meer dan 50 bestellingen geplaatst en heb nog nooit importkosten moeten betalen. Die persoon die er wel had moeten betalen, heeft dan naar Feel Unique gestuurd en zij hebben het netjes terugbetaald.

   Ik heb nog maar 1 probleem met hen gehad, en dat was toen de dop van mijn foundation kapot was. Hun klantendienst stuurt heel traag terug, maar heb toen wel ontdekt dat je via Twitter veel sneller antwoord krijgt.

   Ze zijn ook niet de snelste verzenders, maar je kan eigenlijk niet echt klagen, want het is gratis verzending.

   Als je nog vragen hebt, laat maar gerust weten!

  • Jana

   26/01/2015 21:46

   Wow thanks voor het supersnelle antwoord! Nu de examens gedaan zijn, heb ik last van een lichte shopdrang (ahum) dus ik ga het er maar op wagen! Jouw reactie stelt me gerust en ik las ook op andere blogs (zoals jij ook zei) dat de shop de douanekosten makkelijk terugbetaalt dus in het slechtste geval doe ik daar een beroep op Nogmaals dankje voor de hulp! x

 3. Hilde

  21/11/2020 12:43

  Hoi! Wat een fijne site en uitleg! Heb je ook ervaring met aankopen via Vestiaire? Ik moet 113 Britse pond aan import tax betalen als ik akkoord ga met de aankoop van mijn tas. Er bestaat alleen een kans dat ik in Nederland nog eens extra import tax moet betalen. Weet jij of dit zo is? Dankjewel alvast!

  • Jasmijn La Rive

   05/03/2021 15:04

   Hey Hilde, sorry voor het late antwoord. Je was in mijn spam terecht gekomen. Ik heb inderdaad al verschillende dingen via VC gekocht. Waar bevindt de koper zich? Door de Brexit zijn er nu ook importkosten naar EU. Als je ze vooraf betaalt, mag je zeker geen importkosten bij levering meer betalen. Hopelijk is de onderhandeling gelukt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JASMIJN 2.0

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Verder lezen