in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Guide to Online Beauty & Fashion Shopping – De wondere wereld van online bestellen en betalen.

Welkom in het eerste deel van mijn online shopping-gids! Als je geen idee hebt waarover ik het heb, lees je best even mijn intro. En oja, mocht je het nog niet weten:

shopaholicOké, we bevinden ons op het wereldwijde web. Je hebt die droomjurk gevonden en hem in je virtueel winkelmandje gelegd. Wat nu? Naar de kassa ermee! Veel webshops zullen vragen om in te loggen of te registreren. Daarna kan je een betaalmethode kiezen.sign in

betalen

Dit zijn de betaalmethodes die vanuit België mogelijk zijn en het meest gebruikt worden:

Bancontact = Online Banking (KBC Online, Belfius Direct …) = Sofort

bancontact en sofort

banken

 • Voordeel: ongeveer iedereen in België heeft een traditionele bankrekening. Het enige wat je nodig hebt, is je bankkaart en een kaartlezer.
 • Voordeel: het bedrag wordt onmiddellijk van je bankrekening geboekt.
 • Nadeel: Bancontact wordt vaak enkel in België en in onze buurlanden Nederland en Duitsland aanvaard. Op een Britse website zal je nooit met Bancontact kunnen betalen, want Bancontact is iets typisch Belgisch.

PayPal

paypal

 • Voordeel: PayPal is samen met eBay groot geworden. PayPal is wereldwijd bekend en wordt in steeds meer internationale webshops aanvaard.
 • Voordeel: registreren op en betalen via PayPal is gratis. Je kan je PayPal-account koppelen aan je bankrekening en/of kredietkaart. Bij kredietkaart wordt het bedrag automatisch van je rekening geboekt. Bij koppeling via bankrekening moet je een bedrag manueel overschrijven van je bankrekening naar je PayPal-rekening. Na drie dagen staat het geld op je PayPal-rekening.
 • Voordeel: het grootste voordeel van PayPal is hun koperbescherming. Zeker op websites zoals eBay en iOffer is dit heel handig. Als je bestelling na 30 dagen nog niet aangekomen is, kan je via PayPal een geschil openen. PayPal zal ervoor zorgen dat je het bedrag terugbetaald krijgt.
 • Nadeel: PayPal is geen fysieke bank. Als er iets fout loopt, kan je geen bezoekje brengen aan je lokale bank om te vragen of zij het kunnen oplossen.
 • Nadeel: bij PayPal log je in met je e-mailadres en wachtwoord. Als je niet zorgvuldig omspringt met je wachtwoord, kan iedereen toegang krijgen tot je PayPal-account én bankrekening.

Kredietkaarten = Visa, Mastercard …

visa en mastercard

 • Voordeel: van China tot VS: kredietkaarten worden door ongeveer elke webshop wereldwijd aanvaard.
 • Voordeel: een kredietkaart is veilig. Bij betaling moet je het kaartnummer en het CVC nummer opgeven. Bij veel webshops is er extra controle. Dan moet je de betaling authoriseren met je kredietkaart en je online banking kaartlezer.
 • Voordeel: Als je vermoedt dat er dubieuze praktijken met je kaart gebeuren, kan je de kaart onmiddellijk door je bank laten blokkeren.
 • Nadeel: weet goed hoe een kredietkaart werkt vooraleer je één aanvraagt. Een kredietkaart is geen cadeau van de bank. Een kredietkaart is een soort van lening, waarop je veel rente moet betalen als je het bedrag op het einde van de maand niet netjes kan terugbetalen. Ik zal je concreet zeggen hoe het bij mij gaat: bij mijn Visa duurt een maand van de 18e van maand 1 (januari) tot de 17e van maand 2 (februari). Tijdens die maand mag ik zoveel kopen als ik wil en hoef ik nog niets terug te betalen. Een paar dagen na de zeventiende van maand 2 (februari) krijg ik mijn rapport, waarop ik kan zien hoeveel ik heb uitgegeven en hoeveel ik moet terugbetalen. Als ik het bedrag volledig terugbetaal tegen de vijfde van maand 3 (maart), betaal ik geen rente. Als ik dit niet kan en maar een stuk terugbetaal, rekent de bank rente aan op het stuk dat ik niet terugbetaald heb. Die rente wordt gerekend bij mijn rapport van de volgende maand (rapport eind maart, betaling tegen 5 april). Aangezien het ongeveer anderhalve maand kan duren vooraleer je het bedrag werkelijk van je rekening ziet gaan, kan een kredietkaart heel ingewikkeld worden. Hou daarom altijd zelf je uitgaven heel goed bij.

Waarschijnlijk was dit niet de meest entertainende tekst ooit, maar toen ik online begon te shoppen, had ik veel vragen en onzekerheden omtrent online betalen. Ik hoop dat diegene die in hetzelfde schuitje zitten, hiermee geholpen zijn. Mocht je nog vragen heb, stel ze dan zeker in de comments en ik zal je zo goed mogelijk proberen te helpen.

Wat kan je morgen verwachten in mijn online shopping-gids: alles over verzenden, tracking en retourneren!

4 Comments
 1. Kim

  30/03/2014 20:48

  Interessant artikel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JASMIJN 2.0

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Verder lezen