in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Het officieuze NMBS gebruikersreglement

De NMBS: da’s altijd een beetje reizen. Vanuit deze logica moet ik een wereldreiziger zijn, want elke dag pendel ik heen en weer met de trein. Zo nu en dan bereikt onze relatie een kookpunt, en neem ik mezelf voor nooit meer de trein nemen. Maar wegens het gebrek aan andere transport-opties, blijf ik dag na dag op die trein kruipen.

Maar als ik heel eerlijk ben: ik zou de trein missen wanneer ik in dezelfde gemeente zou wonen en werken. Dagelijks zie ik de meest ongerepte landschappen van België. Ik zie de seizoenen veranderen en maak altijd een vreugdekreet wanneer er nieuw leven in de weide staat. Mijn oase van rust, die vind ik terug op de trein. Maar zo nu en dan wordt mijn zen-moment abrupt verstoord door mijn mede-treinreizigers. Dan steek ik mijn doppen in mijn oren en zit ik te sakkeren in mijn hoekje. Aangezien gezond verstand bij sommige mensen ontbreekt, publiceer ik vandaag mijn officieuze NMBS gebruikersreglement!

1. Gij zult de lengte van het perron optimaal benutten

Mensen zijn kuddebeesten, dat wisten we al. Maar ga op het perron uit je comfort zone en sta niet gezamenlijk rond de uitgang van de roltrap op de trein te wachten. Ten eerste is dit heel vervelend wanneer ik van de roltrap kom, en ten tweede duurt het langer vooraleer de trein kan vertrekken. Die volledige kudde wil namelijk via dezelfde deur opstappen.

sheep-17482_640
© Pixabay

2. Gij zult de logische volgorde van het opstappen respecteren

Senioren zijn traag te been, maar niet wanneer ze op de trein willen stappen. De logische volgorde gaat als volgt: alle treinreizigers stappen uit – de persoon die het geluk had als eerste voor de deur te staan, stapt eerst in – dan stapt de volgende in – dan beginnen we te ritsen als we in twee rijen staan: één van links, één van rechts. De volledige rij platwalsen om als eerste aan de deur te staan, is niét logisch. Ik herhaal: niet logisch!

3. Gij zult de logische rangorde van de zitplaatsen volgen

De logische rangorde van de zitplaatsen: toeristen kennen dat niet. Nochtans is het helemaal niet ingewikkeld. Zo gaat het eraan toe: iedereen wil alleen zitten. Wanneer alle “hoekjes” bemand worden door één persoon, moet de volgende persoon voor die persoon gaan zitten. Niet ernaast, nee, ervoor. De personen in die intieme tweepersoonszetels laat je momenteel met rust.

Wanneer iedereen iemand voor zich heeft, begin je naast je mede-reizigers te kruipen. Wanneer er driepersoonszetels zijn, ga je eerst naar daar. Wanneer er een “hoekje” voor vier personen is, dan zit je daar. Pas helemaal op het einde wil je in een tweepersoonszetel kruipen, waar je de onhandige ik-wil-niet-dat-ons-benen-elkaar-raken – situatie tegenkomt.

bron
bron

4. Gij zult in rust en stilte de trein nemen

Mijn mede-treinreizigers die elke dag heen en weer pendelen, kennen een zekere zelfcontrole. Senioren, scholen, toeristen, jeugd: bij hen slaan alle stoppen door. Temper dat enthousiasme en kijk in stilte uit naar je grote uitstap.

5. Gij zult niet stoefen op de trein

Stoefen met je nieuw lief, met je overdreven dure gsm, met je designer handtas: dat hoeft allemaal niet op de trein. Haal je gsm dus niet ostentatief naar boven om vervolgens te telefoneren naar iemand die hoogstwaarschijnlijk slechthorend is, zit je lief niet af te lebberen voor mijn neus en roep niet voor de hele trein dat je hond in je Louis Vuitton gekakt heeft. Ik weet niet wat het meest weerzinwekkend is: een hond die kakt in een Louis Vuitton, of jij die het zit te verkondigen op de trein.

bron
bron

6. Gij zult reserveren als gij met een groep reist

Waarschijnlijk mijn grootste ergernis aller tijden: groepen die niet reserveren, maar wel verwachten dat zij bij elkaar kunnen zitten. Nee, het zal niet gebeuren. Ik weiger recht te staan, omdat jij te lui was om te reserveren.

En van groepen gesproken: waarom willen die altijd met spitsuur vertrekken? Wacht tot 9 uur, en maak mijn en uw leven een stuk eenvoudiger.

7. Gij zult uw plooifiets thuis laten

Plooifietsen: ze zijn de kwaal van de eeuw. Nee, eigenlijk zijn de plooifietsen niet het probleem, want da’s nu eenmaal een spitsvondige uitvinding. Het probleem ligt bij de plooifiets-eigenaars. Wanneer hebben zij gezamenlijk beslist dat een plooifiets meer plaats op de trein verdient dan de betalende reizigers? Heb ik die vergadering gemist?

De plooifiets staat overal waar ik moet zijn. Is er nog één plekje vrij op de trein? Dan staat de plooifiets daar. Geen idee waar ik mijn benen moet leggen als ik daar ga zitten. Moet ik uitstappen? Dan staat de plooifiets uiteraard aan die uitgang. Wil ik door de wagon lopen? Dan staat de plooifiets in het midden van de gang. Het is een plooifiets-plaag! Zet die plooifiets desnoods op je eigen schoot, maar hou hem uit mijn buurt.

bron
bron

8. Gij zult uw boterhammen met salami niet opeten op de trein

Ik begrijp het: soms heb je geen tijd om je ontbijt of lunch op ’t gemak op te eten, en dan moet je het maar doen op de trein. Maar waarom moet je net dan de meest gepeperde salami op je boterham leggen? Die doos gaat open en de geur van jouw salami komt op mijn ochtendmaag terecht. Om nog maar te zwijgen van de wansmakelijke eet-geluiden die jouw mond produceert. Heb ik dan het recht om te kotsen in jouw boterhamdoos?

9. Gij zult niet tien minuten voor aankomst al rechtstaan

Wil je door de mand vallen als toerist? Sta dan al recht wanneer de trein nog tien minuten moet rijden vooraleer je aan je halte bent. En dan is er altijd een domino-reactie: de andere toeristen denken ook dat hun halte nadert, en staan ook al recht. Voor je het weet, staat de volledige gang vol met toeristen zonder gevoel voor evenwicht. Uiteindelijk heb je de halte bereikt, maar weten de toeristen niet dat ze op het knopje moeten duwen om de deuren te openen. En de hardcore pendelaars kunnen hen niet helpen, want de gang staat overladen met toeristen. Klinkt als een uitzonderlijke situatie, maar helaas heb ik het al meer dan één keer meegemaakt.

10. Gij zult de Belgische wetgeving respecteren

Mijn handtas is al gestolen op de trein, ik heb al met sympathisanten van het Vlaams Belang op de trein gezeten (“tjein, er zit geen enen blanken in onze wagon”). Oké, er bestaan belachelijke wetten, maar diefstal is terecht illegaal en op de koop toe ongelofelijk onbeschoft.

Dit zijn mijn frustraties op de trein! Hoe zit het bij jullie? Wat vinden jullie ergerlijk?

38 Comments
 1. Jasmine

  15/02/2015 10:45

  Ah vergeet niet de asoci’s die hun nagels gaan lakken op de trein, dat komt vooral niet op de adem en de mensen die friet / sharing people! Ik heb al heel wat gehoord over de nieuwe uurregeling van mijn pa (dagelijkse treinreiziger) en alle mensen die er boos over zijn. Ik ga liever fietsen dan de trein nemen.

  • Jasmijn Cherubijn

   18/02/2015 09:09

   Ja, ik was ook vreselijk kwaad! Mijn rechtstreekse treinverbinding is afgeschaft, en nu moet ik elke keer overstappen in Gent St Pieters. En uiteraard heeft mijn trein vaak vertraging en mis ik mijn aansluiting. De frustraties!

 2. Jana

  15/02/2015 11:00

  Oh my, zó herkenbaar! Nog twee grote ergernissen van mij zijn de kotstudenten die vinden dat hun valies naast hen op de zetel moet staan in plaats van op de rekken of onder/tussen de zetels en inderdaad die senioren.. Ik hoop dat ik als ik later in pensioen ben toch iets meer tijd en geduld zal hebben.

  • Jasmijn Cherubijn

   18/02/2015 09:11

   Haha, wanneer ik op pensioen ben, zal ik waarschijnlijk denken: ik heb het recht om ambetant te doen, want vroeger deden de senioren ook ambetant tegen mij . En de kotstudenten: inderdaad! Daarom haat ik om de trein te nemen op vrijdag.

 3. ines

  15/02/2015 11:03

  Ooooh ik herken het :’) zeker die oude mensen die je nog niet eens de kans geven om af te stappen. Of geen plek maken om je van de trein naar “weg van het perron” te gaan en dus 1000 opstopping veroorzaken

  • Jasmijn Cherubijn

   18/02/2015 09:12

   En de lente komt eraan, en dan gaan alle senioren op daguitstap. Ik kijk er al naar uit!

 4. Lieselot

  15/02/2015 11:51

  Hahaa, dit artikel is zo herkenbaar :D! De senioren zijn mijn grootste ergernis: om de een of andere reden blijken ze ook te denken dat zij (en hun bagage) meer recht hebben op een zitplaats dan de rest van de wereld. Je moet dit artikel doorsturen naar de NMBS Jasmijn! Hier moeten ze hun werkplan voor dit jaar op baseren!

  • Jasmijn Cherubijn

   18/02/2015 09:13

   Ik heb een tweet naar hen verzonden, maar zonder resultaat .

 5. Kirsty

  15/02/2015 13:04

  Leuk en herkenbaar om te lezen! Mijn grootste frustratie is denk ik wel als mensen gaan eten in de trein en dan van die smakgeluiden maken, brr. Daar gaat mijn haar recht van overeind staan!

  • Jasmijn Cherubijn

   18/02/2015 09:14

   Ooh, smakgeluiden zijn vreselijk, hé! Ik moet dan naar muziek luisteren.

 6. Lys

  15/02/2015 13:13

  Dit artikel is zo grappig en herkenbaar, echt er pal op maar wel een schouderklopje voor jou omdat je dit elke week moet doorstaan.

  • Jasmijn Cherubijn

   18/02/2015 09:14

   Elke dag eigenlijk . Ik vind ook dat ik een schouderklopje verdien, haha!

 7. Lien

  15/02/2015 16:23

  Ik heb een jaar gependeld naar Gent en ben nu zo gelukkig dat ik op kot zit. Ik had het zo gehad met die trein. Wat mij het meeste stoort zijn mensen die de hele treinrit aan hun telefoon hangen en jij van aan de andere kant van de wagon het gesprek mee kan volgen. Daarnaast probeer ik de vrijdag het spitsuur zoveel mogelijk te vermijden, dan moet ik bijna letterlijk vechten om nog op de trein te geraken.

  • Jasmijn Cherubijn

   18/02/2015 09:16

   Aah, wat ben jij een brave student! Op vrijdag stop ik om 17 uur met werken, en dan vind ik het ook vreselijk om de trein te nemen. Ik word geplet door alle trolleys en trekzakken!

 8. Chahrazad

  15/02/2015 21:03

  Haha wat een leuk artikel! Ik zit meestal in de Intercity die naar Schiphol gaat. Vaak nemen mensen hun koffer mee naar binnen waardoor ze gelijk vier plekken in beslag nemen. Zo frustrerend.

 9. Mjay

  16/02/2015 08:09

  Volledig herkenbaar en heel goed geschreven! Ik haat het ook dat mensen ‘denken’ te weten aan welke kant ze uit moeten. Kuddedieren zoals ze zijn blokkeren ze dan heel de andere uitgang terwijl dat net diegene is waar jij uit moet (vooral vervelend wanneer het enkele deuren zijn). Of nog een puntje: de trapzitters. Ja ik doe dat soms ook maar ik ga wel aan de kant als er iemand voorbij moet En als we dan toch bezig zijn: de mensen op een tweezit die naast u komen zitten maar die dan automatisch denken dat jij aan dezelfde halte als hun uitmoet -neen ik ga niet naar Knokke gezellig een dagje uit, ik moet hier af, in Brussel-Noord-. Tot zover de frustaties

  • Jasmijn Cherubijn

   18/02/2015 09:18

   Haha, de twee-zit zetels leveren inderdaad veel frustraties op! Ik vind het hatelijk wanneer ik recht sta, en mijn buur op ’t gemak blijft zitten. Sta potjandorie recht en laat mij door! Ik sta dan altijd “per ongeluk” op hun tenen .

 10. Julie

  16/02/2015 16:29

  Haha, ik heb me dood gelachen met dit artikel! Je slaat nagels met koppen!
  Toen ik nog elke dag met de bus naar school ging ergerde ik me eigenlijk ook wel eens aan de senioren die het nodig vinden om op het spitsuur de bus te nemen.. Jullie hebben letterlijk àlle tijd van de wereld. Neem alsjeblieft niet de schoolbus/trein! -_-‘

  • Jasmijn Cherubijn

   18/02/2015 09:20

   Vreselijk, hé! En aangezien ze oud zijn, denken ze dat ze het recht hebben om iedereen voor te steken. Nee, echt niet, als je niet kan rechtstaan, dan moet je niet de trein nemen.

 11. Sara - Window On My Wardrobe

  17/02/2015 22:09

  Haha echt zalig! Heerlijk om te lezen, ik hou zo van je schrijfstijl Jasmijn!

  X Sara

 12. Kiss & Make-up

  18/02/2015 18:09

  Haha zalig! Kunnen we dit niet gewoon officieel maken? Vorige week op de metro joh, een groepje jongeren die lekker looksalami uit ’t pakje aan het opeten waren naast mij en Red Bull aan het drinken, ik werd niet goed! Look + salami + vloeibare snoepgeur = ew.

  • Jasmijn Cherubijn

   08/03/2015 09:04

   Haha, en hoe hip van die gasten om salami in ’t openbaar op te eten. Cooler kan bijna niet

 13. niel van herck

  19/02/2015 09:04

  Rijstwafel-etende mensen!

  • Jasmijn Cherubijn

   08/03/2015 09:10

   Akkoord! Het isomo-effect jaagt me de stuipen op het lijf.

 14. De Dotties

  19/02/2015 17:48

  Haha, dit is allemaal zoooo herkenbaar! Ik neem zelden de trein, maar wel dagelijks de bus en metro en deze regels moeten ze daar absoluut ook toepassen!

  • Jasmijn Cherubijn

   08/03/2015 09:11

   Ik maak alvast pamfletjes om dit reglement internationaal officieel te maken

 15. Birte

  19/02/2015 21:42

  Ik heb onlangs echt een ergerlijke treinrit gehad van Brussel naar Kortrijk. Van in Brussel al zat er een koppel naast mij die eerst allebei een pita aten en daarna tot in Kortrijk skypeten met een broer aan het thuisfront. En dan stapte in Oudenaarde nog een man op die rechtover mij kwam zitten en KEIluid zat te bellen. En hij stonk ook nog eens superhard naar aftershave. Oké, rant over …

 16. 4.Balou

  20/02/2015 09:05

  Haha heel leuk geschreven! Ik vind het afschuwelijk wanneer mensen een puinhoop maken in de trein en dan met name etensresten.. Alsof ze dat thuis ook zouden doen..

 17. Merel

  20/02/2015 18:31

  Ik ga bijna elke dag met de bus, maar dan vind ik de trein nog fijner! Daar zijn er tenminste geen chauffeurs die veel te hard rijden en dan weer veel te hard moeten remmen, met het gevolg dat iedereen op elkaar gedrukt wordt.
  En dan ook die mensen waarvan hun muziek zo hard staat dat je het 5 meter verder nog kan horen, en dan is het van die irritante muziek, die wij dan moeten aanhoren terwijl ik eigenlijk nog half in slaap ben en totaal geen zin heb in de dag. Dat maakt het dan eigenlijk nog wat erger. Ook de mensen die met 1 of 2 een vierzit innemen door helemaal onderuit te liggen en met hun voeten op de zetels, en hun rugzak er ook nog bij, echt waar, dat irriteert mij!
  Ahja, en het meest irritante van alles: mijn bus komt NOOIT op tijd: altijd te vroeg, te laat, of zelfs niet, maar op tijd komen lukt precies nooit…

  • Jasmijn Cherubijn

   08/03/2015 09:13

   Haha, de bus is inderdaad nog irritanter dan de trein. Gelukkig moet ik die weinig nemen.

 18. DQ

  21/02/2015 14:51

  Haha super leuk artikel! Ik moet ook meerdere week met de trein naar de uni, dus ik weet er helaas alles van. X

  • Jasmijn Cherubijn

   08/03/2015 09:15

   En dan kom je helemaal gefrustreerd op school toe. Ik begrijp hoe het voelt

 19. Claudia

  21/02/2015 16:34

  Ik reis ook heel vaak met de trein en ik ben het zo met je eens! Wat ik ook heel vervelend is, als je kunt mee luisteren met muziek van anderen. Serieus, zo word je dus echt super doof.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.