in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Hoe ik mijn borstels reinig

Vroeger bracht ik altijd mijn make-up met mijn vingers aan. En ik was er ook goed in, als ik eventjes mag stoefen. Een smokey eye kan je perfect met je vingers creëren. Je krijgt het beste pigment en je kan het op het gevoel blenden. Pas wanneer je grafische dingen wil doen (cut crease, eyeliner, cat eye …), heb je nood aan borstels. En wanneer je eenmaal overschakelt naar borstels, kan je niet meer stoppen. Ik heb zowel dure als goedkope borstels, maar ik draag zorg voor hen allemaal.

IMG_0159 (Copy)

En al jaren gebruik ik dezelfde techniek om mijn borstels te reinigen. Sinds de komst van YouTube noemt het de Michelle Phan-techniek, maar ik heb het al altijd mijn moeke-techniek genoemd. Mijn moeder tekent en schildert als hobby. Om haar borstels schoon te krijgen, gebruikt ze al decennia-lang afwasmiddel en olijfolie. In het begin vond ik dit raar en niet heel hygiënisch. Maar eigenlijk is het net super hygiënisch: afwasmiddel maakt proper en doodt de bacteriën. Je borden en bestek zijn zo proper dat je ervan kan eten.

Olijfolie heeft een dubbele werking. Enerzijds verwijdert het pigment uit de haren. Olie verwijdert bijvoorbeeld heel snel lippenstift uit lipborstels en gelliner uit eyeliner borstels. Daarom zijn oil based cleansers ook zo goed om hardnekkige make-up op je gezicht te verwijderen. Anderzijds voedt de olijfolie de haren.

Eén keer per week reinig ik mijn borstels. Het is niet de leukste taak in de wereld, maar ik vind het wel heel plezant om propere borstels te hebben. En propere borstels zijn gelukkige borstels. Ik geef hen wat liefde, en zij doen extra hun best voor mij. ’t Is tweerichtingsverkeer .

IMG_4819 (Copy)
Ik had weer veel te veel product genomen.

Heel technisch is het proces niet, maar ik zal toch een woordje uitleg geven. Je neemt een bord en je doet er wat afwasmiddel en olijfolie in. Voor de olijfolie koop ik een goedkope fles. Ik wil de goeie niet verspillen aan mijn borstels. Voor het afwasmiddel koop ik altijd Dreft. Ik weet het: hun reclamespotjes zijn irritant. Je zou bijna geen Dreft meer kopen, vanwege de reclame. Maar eerlijk is eerlijk: Dreft is inderdaad het beste afwasmiddel. In een reportage van Dieren in Nesten zag ik dat ze ook afwasmiddel gebruiken om met olie besmeurde vogels te reinigen. Toen Chris Dusauchoit vroeg welk afwasmiddel ze gebruikten, zeiden ze Dreft.

469968
Heel leuk vonden de vogels het niet. © VRT

Ik dep eerst de tip van mijn borstel in het afwasmiddel. Je wil niet te veel afwasmiddel op de haren, omdat het heel lastig wordt om alles eruit te spoelen. Als je denkt dat je te weinig hebt: waarschijnlijk heb je dan nog te veel. Daarna dip ik de borstel in de olijfolie. Dan maak ik een rondje in mijn bord om het afwasmiddel te verspreiden. Het overtallige afwasmiddel dat dan al uit de borstel komt, verwijder ik langs de zijkant van het bord.

IMG_4861 (Copy)
Ik heb de foto’s gemaakt met een ondergaande zon in de keuken, en het zonlicht toverde een bepaald sfeertje op mijn foto’s. ’t Is speciaal!

Dan verhuis ik naar de afwasbak. Voor de gezichtsborstels gebruik ik een grotere straal, voor de oogborstels een kleine straal. Je houdt de borstel met de haren naar beneden. Je steekt enkel de haren onder het water. Met mijn ander hand voer ik wat moves uit. Als de borstel plat is, manoeuvreer ik de haren van links naar rechts. Als de borstel rond is, maak ik rondjes. Je gaat mee met de organische vorm van je borstel. Om alle zeep eruit te krijgen, trek ik de haren naar beneden. En zo blijf je doorgaan tot het afwasmiddel verdwenen is.

Camera in één hand. Borstel in de andere hand. In mijn hoofd verliep het simpeler dan in praktijk.
Camera in één hand. Borstel in de andere hand. In mijn hoofd verliep het simpeler dan in praktijk.

Je wil geen water op de hendel of de ferrule (het metalen stuk) krijgen. Als het water in de ferrule gaat, lost de lijm op en vallen de haren uit. Als het heel erg is, kan je hele borstel uit elkaar vallen. Vooral bij goedkope borstels is dit een gevoelige situatie.

Als een baby in een dekentje.
Als een baby in een dekentje.

Daarna droog je de haren af. Heel technisch is dit ook niet, maar je houdt nog steeds de haren naar beneden en je volgt de natuurlijke vorm van de haren. Tot slot trek je de haren in vorm, en leg je ze te drogen. Je zet ze niet recht! Je legt ze ook niet boven een radiator, omdat het de haren kan uitdrogen. Een haardroger is ook volledig uit den boze (weet ik uit ervaring ).

Je kan een brush guard gebruiken en de borstels omgekeerd in een glas zetten, maar persoonlijk vind ik dit niet nodig als je ze goed afdroogt. Ik leg ze op een bankje, zodat de haren voor het bankje hangen. Je kan ook een installatie bouwen met handdoeken: twee handdoeken waarop de hendel ligt. Eén handdoek daaronder waarop de haren rusten. Zo krijg je ook geen water in de ferrule.

En oja: op het einde ziet je bord er zo uit.
En oja: op het einde ziet je bord er zo uit.

Dat was weer een lange uitleg voor weinig werk. Is borstels reinigen jouw favoriete taak? En doe jij het vaak?

30 Comments
 1. Manon

  16/10/2014 07:52

  Leuk om te zien hoe jij je kwasten reinigd, ik reinig ze met het spul van de Hema.

 2. Mjay

  16/10/2014 08:06

  Dit wil ik ook wel eens proberen! Ik gebruik altijd de brush cleaner van MAC Maar een potteke dreft en olijfolie is minder duur, haha. In het begin reageerde mijn familie of sommige vriendinnen raar zo van ‘Wat? Uw borstels reinigen? Die zijn toch niet vuil!’ Tot ze dan inderdaad zo een bord zien Na hoeveel uur kan jij je borstels terug gebruiken nadat ze gewassen zijn?

  • Jasmijn Cherubijn

   19/10/2014 10:26

   Ik gebruik ook de brush cleanser van MAC, maar alleen voor spot cleaning. Anders komt het inderdaad veel te duur uit

 3. nenacecilia

  16/10/2014 09:56

  Ik reinig ze eens in de 3 weken denk ik… Ik weet dat het vaker moet, maar ik heb er zo’n hekel aan…

  • Jasmijn Cherubijn

   19/10/2014 10:27

   Ah, dat valt nog mee! En ’t is inderdaad niet heel leuk om te doen, hé.

 4. Denise

  16/10/2014 11:27

  Fijn uitgelegd hoe jij je kwasten schoon maakt ! Ik probeer mijn kwasten ongeveer om de week te wassen met baby shampoo ! X

 5. Handig om te weten. Ik heb maar één kwast verders gebruik ik mijn vingers

 6. Amber

  16/10/2014 16:48

  Wat een aparte en leuke manier, deze kende ik nog niet. Nu ik er zo over nadenk klinkt de combinatie inderdaad heel logisch. Olie verwijdert nou eenmaal eenvoudig make-up. Zelf gebruik ik altijd baby shampoo om mijn ‘baby’s’ te reinigen. Inderdaad niet de leukste taak, maar make-up brengt zo veel mooier aan met schone kwasten.

  Ik ben het trouwens totaal met je eens. Ik werk nog steeds veel met mijn vingers met ooglooks, vooral met blenden. Maar zou mijn kwasten toch echt niet kunnen missen. Prachtige kwasten stash heb je trouwens!

  • Jasmijn Cherubijn

   19/10/2014 10:30

   Dankjewel! De combinatie vingers en borstels werkt inderdaad heel fijn, hé! Vooral bij cream producten gebruik ik vaak mijn vingers.

 7. Jasmine

  16/10/2014 20:35

  Vroeger waste ik veel vaker, maar tegenwoordig vind ik het zo’n hassle en dan vooral als het winter is en je handen dan zo snel onderkoeld raken (want verwarming is geen optie). Maar je techniek is verrassend, olijfolie lijkt me het juist wat sticky te maken, interessant.

  • Jasmijn Cherubijn

   19/10/2014 10:31

   Valt heel goed mee, hoor. Ik dip alleen het tipje van mijn borstel in de olijfolie, en dan kan je het makkelijk uitwassen. Als je te veel gebruikt, wordt het wat lastiger.

 8. Ines

  17/10/2014 14:37

  Handige tips! Ik deed het meestal op mijn hand met wat borstelproduct, maar dreft met olijfolie klinkt precies iets gezonder

  • Jasmijn Cherubijn

   19/10/2014 10:32

   Thohja, ik weet niet of het gezonder is, maar het is alleszins een stuk goedkoper

 9. Sara - Window On My Wardrobe

  17/10/2014 18:32

  Superhandig artikel! Ik haat het echt om mijn borstels te reinigen en ik doe het echt veel te weinig. Jou techniek ga ik wel eens toepassen!

  X Sara

 10. Chinouk

  17/10/2014 20:07

  Ik doe het eens in de zoveel maanden. Oke, foei ja ik weet het

  • Jasmijn Cherubijn

   19/10/2014 10:33

   En krijg je ze dan nog gemakkelijk proper? Ik ben altijd bang dat de make-up de haren zal stainen.

 11. Armande

  18/10/2014 12:04

  Heel duidelijke uitleg, ik ben meer van de “met de vingers smeren”. Maar sinds ik heb gelezen dat hygiëne een belangrijke onderdeel is van make-up ben ik zorgvuldiger met het opbergen e.d.

  • Jasmijn Cherubijn

   19/10/2014 10:35

   Als je de make-up alleen op jezelf gebruikt, is werken met de vingers niet zo onhygiënisch, hoor Misschien kan je voor alle zekerheid een desinfecteer-middel kopen?

 12. Natasja

  18/10/2014 15:21

  Hm, dreft?! Echt waar is dat niet schadelijk(er) voor je huid dan?

  • Jasmijn Cherubijn

   19/10/2014 10:36

   Denk het niet. Ik gebruik heel weinig Dreft, en was het allemaal eruit. Als er nog iets zou overblijven, dan is het een ieniemienie hoeveelheid. En als ik afwas met Dreft heb ik nog geen problemen ondervonden met de huid op mijn handen, dus ‘k veronderstel dat het wel oké is

 13. Bianca

  18/10/2014 22:40

  Wat veel kwasten! Ik reinig ze altijd tussendoor met kwastenreiniger en dan na een keer of 10 gebruiken was ik ze met babyshampoo.

 14. rachel

  21/10/2014 21:20

  heel handig voor vele! liefs x

 15. Isabelle

  26/10/2014 22:15

  Ik clean mijn borstels tegenwoordig elke dag net voor het opmaken met de Sephora spray en was ze vanaf het nodig is (ik heb veel borstels en probeer het vaak een beetje te rekken #lazy ;-)) met een olieshampoo van Shu Uemura. Een beetje luxe als brush cleanser, ik weet het – maar het houdt ze in zo’n goede conditie..

  • Jasmijn Cherubijn

   01/11/2014 09:21

   Wauw, da’s inderdaad luxe! Ik heb eerlijk gezegd nog nooit van een olieshampoo gehoord, maar dat klinkt wel heel goed. Mijn droge haarpunten zouden me dankbaar zijn!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.