in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Join the discussion – Animal Testing

Ik heb getwijfeld of ik dit onderwerp zou aankaarten op mijn blog. Het is een gevoelige materie, waarover ikzelf nog geen definitieve mening heb gevormd. Toch zal ik het erop wagen. Vandaag zullen we het hebben over het testen van cosmetica op dieren.

h

Het trigger point voor deze blogpost was het uitlekken van de waarheid achter deze borstel: de HEMA Shading Brush, een op het eerste zicht doodnormale fan brush. Het is één van die borstels die iedereen heeft, maar weinigen gebruiken. Bont voor Dieren ontdekte namelijk dat deze borstel vervaardigd is uit het haar van wasbeerhond. We willen graag geloven dat de producenten de wasbeertjes gevangen hebben, een groot domein gaven en dan elke dag op zoek gingen naar verloren haren. Maar we weten allemaal dat het niet zo gaat. De haren van deze wasbeerhonden zijn afkomstig uit de bontindustrie. Voor ons oppervlakkig genot werden wasbeerhonden gevangen, gefolterd, gefokt, gedood en geveld. En dan mogen de wasbeerhondjes nog van “geluk” spreken wanneer het in die volgorde ging. Gevoelige kijker of niet, deze video moet je zien:

Toen Bont voor Dieren HEMA terecht wees op deze gruwelijkheden, kregen ze deze reactie: “Wij zijn heel blij dat Bont voor Dieren ons hierop heeft geattendeerd en we zijn per direct op zoek naar een alternatief. Dit betekent dat we het artikel niet opnieuw zullen bijkopen. In de toekomst zullen we hier nog oplettender op zijn”. Komaan HEMA, meen je dit? Ten eerste kan ik niet geloven dat HEMA niet op de hoogte was van deze praktijken. Een bedrijf kan enkel floreren wanneer ze op de hoogte zijn van alle productiekosten -en middelen. Ten tweede is het onvoorstelbaar dat ze deze borstel niet onmiddellijk uit de rekken haalden. HEMA heeft bloed aan hun handen en dat deert hen zelfs niet. Na veel commotie heeft HEMA uiteindelijk toch beslist om de borstel uit de handel te halen.

Ik was gechoqueerd toen ik dit te weten kwam. Als dieren-liefhebber wil ik enkel het beste voor alle dieren. Toch voelde ik me een hypocriet. Nu deze zaak aan het licht kwam, voelde ik me als een knight in shining armor, maar in feite knijp ik ook een oogje dicht wanneer het aankomt op dieren-onrecht. Ik draag nooit bont – zal het ook nooit doen, maar een vegetariër zal ik ook nooit worden. Ik ben MAC blijven kopen, hoewel ze weer gestart zijn met het testen op dieren. En bij mijn borstels geef ik altijd de voorkeur aan diegene die vervaardigd zijn uit natuurlijk haar.

Nooit stoppen met vlees eten kan ik ergens nog justificeren. Alle tofoe en quorn op deze wereld kan nooit een biefstuk vervangen. Niet qua smaak en zeker niet qua voedingswaarde. En noem me nogmaals een hypocriet of niet, maar ik probeer er telkens op te letten dat mijn vlees voldoet aan de Certus of Meritus waarden. Vooraleer het vlees één van deze certificaten krijgt, moet de kweker aan allerlei normen voldoen. De dieren moeten goed verzorgd worden, ze mogen niet gedrogeerd worden, ze moeten voldoende ruimte krijgen … Alle normen vind je hier terug. Daarnaast doe ik mee aan donderdag veggiedag. Door gedurende 1 jaar 1 dag in de week veggie te eten, spaar je elk jaar het leven van ruim 20 dieren. Nog steeds niet veel, maar beter dan niks.

Maar bij make-up liggen de kaarten anders. Cosmetica behoort namelijk niet tot de primaire goederen, die voorzien in onze levensbehoefte. Het zijn luxe-voorwerpen, die we enkel voor ons plezier kopen. En zelfs bij deze objecten zijn we te lui om research te doen, ik ook. We denken aan goeie prijs-kwaliteit, maar vragen ons niet af hoe deze producten gemaakt worden. Bij make-up producten, die geen borstels zijn, kunnen we enigszins opgelucht adem halen. Sinds maart 2013 is het in de Europese Unie verboden producten te verkopen die op dieren getest zijn. Via in vitro testing kan men namelijk veel sneller ingrediënten testen en het is vanzelfsprekend een diervriendelijk proces. Toch kunnen niet alle make-up merken cruelty free genoemd worden. Als datzelfde merk een product in China wil verkopen, moét het namelijk op dieren getest zijn vooraleer het daar verkocht mag worden. Dit betekent dubbele kosten voor dat merk, met waarschijnlijk her en der wat gesjoemel. Wanneer je iets van dat merk koopt, steun je in feite nog steeds dierenproeven. Een aantal merken die nog steeds op dieren testen, zijn: Avon, Armani, Benefit, Bobbi Brown, Chanel, Clarins, Clearasil, Clinique, Dior, Elizabeth Arden, Estée Lauder, Dove, L’Oréal, Lancôme, MAC Cosmetics, Michael Kors, MaxFactor, Maybelline, Neutrogena, Olaz, Pantene, Redken, Revlon, Rimmel, Vichy en YSL. De volledige lijst met dier-vriendelijke merken vind je terug op de website van PETA.

En dan hebben we nog het voorwerp waarmee deze discussie begonnen is: borstels. We willen allemaal de beste borstels uit pony -of geitenhaar, maar voor diezelfde borstel wordt een dier gefolterd of zelfs gedood. Borstels van nerts en marter zijn ook afkomstig uit de bont-industrie. Geiten en pony’s worden geschoren, maar dit gebeurt zeer snel en niet zonder gevolgen. Time is money, dus tijdens het scheren lopen veel dieren verwondingen op, met alle gevolgen van dien.

Met pijn in het hart moet ik toegeven dat ik nooit een merk links heb laten liggen, omdat het testen op dieren uitvoert. Toen de Estée Lauder Company (waaronder Estée Lauder zelf, MAC, Bobbi Brown, Clinique … behoren) in 2012 opnieuw begon met dierenproeven uit te voeren, vond ik dit heel jammer,  maar ik ben nooit gestopt met MAC te kopen. En hoe fijn ik het ook van The Body Shop vind dat zij niet op dieren testen, toch zal ik waarschijnlijk nooit hun make-up boven die van MAC verkiezen. Sorry, dieren! Ik hoop dat China algauw de belachelijke test-regel afvoert, zodat alle merken geen excuus meer hebben. Wij kunnen ons schuldig voelen, we kunnen zelfs een kleinschalige boycot doorvoeren. Maar wanneer puntje bij paaltje komt, zijn het de politici die onze ideeën kracht moeten bij zetten.

Bij borstels daarentegen zal ik wel beter opletten. Pas toen ik research voor deze blogpost deed, ontdekte ik dat geiten en pony’s mishandeld worden voor mijn borstel. Ik dacht dat duurdere borstels zorgden voor betere levensomstandigheden voor de dieren, maar dit blijkt niet te kloppen. Dure borstels betekenen enkel meer winst voor dat merk. En nu voel ik me wederom een hypocriet wanneer ik zeg dat ik mijn natuurlijke borstels waarschijnlijk niet zal weggooien. Ja, ik verwachtte dat HEMA dit zou doen, maar moet ik gestraft worden voor mijn oprechte onwetendheid? Voor HEMA betekent dit enkel winstverlies. Voor mij hopen zuurverdiende centen in de vuilbak. Wat ik wel zal doen, is geen nieuwe natuurlijke borstels meer kopen. Ieder merk heeft prima synthetische borstels in hun assortiment zitten, en daar zie ik mijn toekomst!

Hypocrisie is het centrale woord van deze blogpost. Vind jij me een hypocriet? En hoe hypocriet ben jij?

14 Comments
 1. Mme Sophistique

  12/07/2014 08:32

  als jij hypocriet bent, dan ik ook. Eigenlijk heeft het me nooit zoveel geboeid dat op dieren testen, best wel erg dat ik dat moet zeggen, maar ik zal een make-up product er inderdaad niet voor laten links liggen..

  • Jasmijn Cherubijn

   14/07/2014 18:42

   Als make-up liefhebber is dit inderdaad heel zwaar, hé!

 2. Birte

  12/07/2014 17:30

  Ik ben ook een hypocriet dan. Als ik op de autosnelweg een vrachtwagen vol varkens of kippen tegenkom, begin ik bijna te janken, maar ik eet wel vlees. Niet veel, maar toch… En ik moet eerlijk toegeven dat ik ook geen merken links laat liggen omdat ze op dieren testen. Hmpf. Zware discussie, maar ze moet gevoerd worden en ik ben blij dat je het onderwerp hebt aangehaald!

  • Jasmijn Cherubijn

   14/07/2014 18:42

   De slachthuis-vrachtwagens vind ik ook enorm triestig! Maar het is inderdaad een heel complex onderwerp. Misschien moet elk land een nieuwe minister voor dierenrechten aanstellen!

 3. alexaslovelyworld

  13/07/2014 10:44

  heel goed dat je het onder de aandacht brengt, zelf kijk ik er eerlijk gezegd nooit naar..

 4. Michaela

  13/07/2014 14:36

  Op dit gebied ben ik dan ook een hypocriet. Net zoals jij eet ik ook vlees, en laat ik merken niet links liggen omdat ze op dieren testen. Wel vind ik het heel jammer dat MAC weer is begonnen met het testen op dieren, terwijl de prijzen wel steeds omhoog gaan..

  • Jasmijn Cherubijn

   14/07/2014 18:37

   MAC is opnieuw begonnen met proeven op dieren, toen China hun regel invoerde. Ik vind het ook heel spijtig, want MAC is nochtans geëngageerd op het vlak van mensenrechten en het milieu. Helaas hebben ze geen standpunt durven innemen tegenover China.

 5. Lieselot

  14/07/2014 00:35

  Ik ben heel erg blij dat je hier een blogpost over geschreven hebt! Ik denk dat heel weinig mensen beseffen wat dierproeven inhouden en hoeveel leed het veroorzaakt bij de dieren in kwestie. Ik hou van dieren, ben tegen (onverantwoord) dierentesten en ben voorstander van de verdediging van dierenrechten, maar ik moet toegeven dat ik ook vlees eet en tot enkele maanden geleden niet stilstond bij de gruwelen van dierentesten. Ik schrok ook toen ik zag welk dierenleed wordt veroorzaakt bij de productie van heel veel verzorgings- en cosmeticaproducten in mijn badkamerkastje. Ik vond mezelf ook een ongelofelijke hypocriet en sindsdien begon ik te zoeken naar producten die dierproefvrij zijn of alternatieven die goedgekeurd zijn door PETA. En dat zijn er eigenlijk meer dan je zou verwachten :)! Hypocriet als ik ben, ga ik de dierproefproducten in mijn stash niet in de vuilbak kieperen, maar gewoon opgebruiken (want dat is het beste voor mijn studentenbudgetje). Intussen probeer ik andere alternatieven te zoeken om ze asap te vervangen, vrij van dierenleed, omdat ik vind dat geen enkel dier moet afzien om mij er mooier te laten uitzien.. Intussen duim ik met je mee dat China eindelijk eens tot zijn zinnen komt en zijn stomme wetgeving aanpast.

  • Jasmijn Cherubijn

   14/07/2014 18:35

   Wat goed van je dat je op zoek bent naar alternatieven! De PETA-lijst met diervriendelijke merken is inderdaad heel lang, maar helaas testen veel van mijn favoriete merken net wel op dieren. Ik ben ook niet van plan mijn producten weg te gooien, maar zal ook op zoek gaan naar alternatieven. Als je al goeie diervriendelijke producten gevonden hebt: laat maar weten!

 6. DQ

  16/07/2014 02:03

  Toevallig, ik zag gisteren een video over dieren die voor het eerst daglicht zagen nadat ze hun hele leven in laboratoria hadden doorgebracht voor dierproeven (oa voor make-up) en ik overwoog er ook een blogpost over te schrijven (overigens niet gedaan, maar komt misschien nog). Ik ben hier ook ontzettend hypocriet in. Aan de ene kant vind ik het vreselijk als dieren kwaad aangedaan wordt, zeker voor zoiets onzinnigs als make-up, maar of ik er echt rekening mee hou? Nee. Het is bij toeval dat ik eigenlijk alleen producten van merken koop die niet op dieren testen en ook geen ingrediënten gebruiken die op dieren zijn getest; hier kwam ik namelijk onlangs pas achter. Vanaf nu wil ik er wel echt beter op gaan letten en alleen make-up kopen van merken die goedgekeurd zijn, en qua vlees eten ook (namelijk minder vlees eten). Goede blogpost!! X

  • Jasmijn Cherubijn

   20/07/2014 14:41

   Dankjewel! Zou leuk zijn als jij ook een blogpost erover schreef!
   Het is zo moeilijk om merken te vinden die niet op dieren testen. Er zijn er meer dan verwacht, maar de meeste merken die in België in de winkels verkocht worden, testen allemaal op dieren. Triestige zaak!

 7. Chinouk

  18/09/2014 20:05

  Ik vind dit een vreselijk moeilijk onderwerp.. Ik heb vroeger wel alleen dierproefvrije make-up gedragen, maar omdat ik het gevoel had ‘alleen’ te staan (geen van mijn vriendinnetjes deden het) ben ik ermee gestopt. Want wat kan ik, in mijn uppie, veranderen? Ik ben ook letterlijk 24 uur door het leven gegaan als een vegetariër, de vegetarische gerechten zijn niet naar mijn smaak en ik moet oppassen met te weinig eten (tenger figuur). De grote bazen van de cosmetica bedrijven, de wetten (zeker in China) en de politici moeten veranderingen gaan maken. Elkaar op dit onderwerp wijzen en petities tekenen, doneren, dat kunnen we wel allemaal doen.

  • Jasmijn Cherubijn

   22/09/2014 10:53

   Ja, het is inderdaad heel moeilijk om als individu verandering te brengen. Als de politici in China nu eventjes zouden meewerken, dan heeft niemand nog een excuus om het niet te doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JASMIJN 2.0

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Verder lezen