in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Mijn foundation & concealer routine

Het werd een paar keer aangevraagd en hier is ie dan: mijn foundation routine! Voor mezelf een angstaanjagende blogpost om te schrijven, want met blote smoel op de foto gaan, is niet mijn favoriete activiteit. Maar hé, niet iedereen heeft een perfecte huid, en da’s niet schaamtelijk. Enfin, hier gaan we!

foundation routine (Copy)

Mijn huidtype

Eerst wat uitleg over mijn huid lijkt me handig. Ik heb een gecombineerde huid: vet in ’t midden en normaal daarbuiten. Daarnaast heb ik last van hormonale acne, die voornamelijk te voorschijn komt rond mijn mond en kaaklijn. Als Aziaat heb ik veel melanine in mijn huid. Dit betekent dat ik makkelijk bruin word, maar ook dat ik snel last heb van hyperpigmentatie. Bij de minste druk op mijn huid krijg ik een bruine vlek. Dit krijg ik bijvoorbeeld bij een muggenbeet, een kneuzing, maar ook bij een puist. Wanneer de puist verdwijnt, blijft de hyperpigmentatie nog lange tijd zichtbaar.

Voor de rest is mijn gezicht lichter van kleur dan mijn gezicht. Door de roodheid in mijn kaken lijkt mijn huid ook roder dan de rest van mijn lichaam.

Analyse

Af en toe zet ik me voor de spiegel en analyseer ik mijn huid. Zo kan ik mijn gezicht in verschillende zones opsplitsen. We hebben de zone:

IMG_5927 (Copy)

 • Voorhoofd en tempels

Mijn beste zone. Dit is de zone zonder problemen: geen puisten, geen verkleuringen en ook nog geen diepe rimpels. Op die zone heb ik weinig foundation nodig.

 • Wallen / onder de ogen

 Mijn tweede beste zone. Mijn oogleden zijn heel plat. Dit betekent dat het moeilijk is om dimensie op mijn oogleden te krijgen (een volledig ander verhaal), maar ook dat ik weinig last heb van schaduw onder mijn ogen. Daarnaast heb ik weinig last van donkere wallen. Onder mijn ogen heb ik dus ook niet veel dekking nodig.

 • Neusbrug en neus

De tricky zone. Mijn T-zone wordt makkelijk vet, dus daar moet ik rekening mee houden. Dit betekent weinig foundation en veel setting powder gebruiken.

Mijn T-zone is meestal wat roder dan mijn ideale huidskleur, maar dat valt makkelijk weg te werken met foundation.

 • Bovenste deel van de kaken

Met het bovenste deel bedoel ik het deel onder mijn ogen tot ongeveer aan mijn contour. Dit deel heeft last van relatief grote poriën, roodheid, maar weinig hyperpigmentatie.

Mijn kaken hebben van nature een rode kleur, maar persoonlijk ben ik daar geen grote fan van. Het is geen gezonde ronde blos, maar meer een vreemde rode driehoek. Deze zone heeft dekking nodig.

 • Onderste deel van de kaken

Weer een normale zone. Het onderste deel van mijn kaken heeft geen last van hyperpigmentatie of roodheid en is relatief egaal.

 • Kin en bovenlip

Mijn slechtste zone. Dit is de zone met de meeste hyperpigmentatie en daarom lijken mijn kin en bovenlip heel grauw. Dit is ook de zone, waar ik nieuwe onzuiverheden krijg. Daar krijg ik dus af te rekenen met twee problemen: 1. hyperpigmentatie opwarmen, en 2. actieve onzuiverheden wegwerken.

Vroeger smeet ik foundation op mijn gezicht en hield ik geen rekening met mijn “zones”. Zo bracht ik evenveel foundation aan op mijn voorhoofd als op mijn kin. Door met zones te werken leer je ook de positieve punten zien. Ik kan me soms heel hard ergeren aan mijn kin, en dan kan ik me alleen daar op focussen. Wanneer ik dan naar mijn voorhoofd kijk, weet ik dat het altijd slechter kan.

Voorbereiding

Daar ben ik weer met mijn motto . Je hebt geen perfecte huid nodig, maar wel een perfect verzorgde huid. Dit betekent zo goed mogelijk voor je huid zorgen. Vooraleer ik mijn foundation aanbreng, reinig ik mijn huid en breng ik oogcrème, dagcrème en zonnecrème aan. Ik behaal de beste resultaten wanneer ik deze producten eerst in mijn huid laat zinken. Zo blijft de foundation langer zitten. Op een werkdag heb ik geen tijd om een halfuur te wachten vooraleer mijn dagcrème opgedroogd is, maar wanneer ik in het weekend of ’s avonds uitga, geef ik altijd mijn verzorgingsproducten wat tijd om hun werk te doen.

 • Primer

Persoonlijk gebruik ik geen primer op een doordeweekse dag, omdat ik geen behoefte heb aan een extra laag product op mijn huid. Ik wil dat mijn huid nog kan ademen. Maar wanneer ik ’s avonds uitga, gebruik ik meestal wel een primer. Mocht je primer-tips willen: laat maar weten in de comments en dan schrijf ik een aparte blogpost daarover.

 • Foundation en borstels kiezen

Ik heb verschrikkelijk veel foundations, en kies elke dag de foundation die dan het best bij mijn huid past. Zo heb ik mijn voorkeuren qua dekking, kleur en finish. Meestal draag ik een medium dekking, semi-dewy foundation die licht weerkaatst. Qua kleur moet ik warmer en donkerder dan mijn gezicht gaan. Deze foundations geven me het beste resultaat. Wederom: mocht je willen dat ik een blogpost over mijn favoriete foundations schrijf, laat maar weten in de comments.

Qua borstels ben ik geen moeilijke. Ik kan foundation aanbrengen met een foundation brush, stippling brush, buffing brush, spons en zelfs met mijn handen. Momenteel zit ik wel in een zware buffing brush fase, en gebruik ik meestal de RT Buffing Brush.

 • Foundation aanbrengen

Meestal ga ik eerst voor foundation, en daarna voor concealer. Alleen wanneer ik een perfecte (en dan bedoel ik echt: airbrush-achtige, poriën-loze) look wil, ga ik eerst voor concealer.

IMG_5929 (Copy)
Voor deze gelegenheid had ik Dior Star gekozen. En zo zie je maar: met één pomp kan je heel ver geraken.

Ik gebruik meestal één pomp foundation. Die pomp stippel ik op mijn gezicht. Dit doe ik om drie redenen. Wanneer je de foundation op je hand aanbrengt en daarna met je borstel door de foundation gaat, absorbeert je borstel enorm veel product. Dit betekent dat de plek op je gezicht die je het eerst aanraakt met je borstel, het meeste product krijgt. Zo krijg ik geen gebalanceerd resultaat.

Tweede reden:  wanneer je de foundation rechtstreeks van hand op borstel aanbrengt, kan je het product niet meer netjes in de huid buffen. Je blijft maar product toevoegen, aangezien de haren oververzadigd zijn.

Derde reden: met het gestippel rond mijn gezicht kan ik mijn zones gericht “behandelen”. Ik kies welke zones meer of minder product krijgen.

Mijn kaken krijgen 3 stipjes. De roodheid op mijn kaken kan ik wegwerken met alleen foundation, dus die zone heeft voldoende foundation nodig. Ik zet de stippen alleen op het bovenste deel van mijn kaken.

Mijn voorhoofd, tempels, neus en neusbrug krijgen maar 1 stip. Voor mij is dit meer dan voldoende.

Mijn kin krijgt ook drie stipjes. Da’s de zone die de meeste dekking nodig heeft, en met drie stipjes kan ik die zone egaliseren.

 • Foundation buffen

Voordeel van een buffing brush: op sommige regio’s kan je stevig buffen en een lichte dekking krijgen, op andere regio’s kan je deppen en meer dekking krijgen.

IMG_5956 (Copy)

Op het bovenste deel van mijn kaken ga ik deppen. Dit betekent de borstel op je huid stempelen (klinkt dit logisch?) . Zo krijg ik de meeste dekking en kan ik de roodheid wegwerken. Op het onderste deel van mijn kaken ga ik met de overschot buffen. Zo lijken mijn kaken één geheel. Door de lichte dekking die ik aan mijn kaaklijn geef, blendt mijn foundation ook met mijn hals.

Op mijn voorhoofd, tempels, neus en neusbrug ga ik buffen. Dit zijn de zones die weinig dekking nodig hebben, en ik wil ook niet dat mijn T-zone nog vetter wordt. Soms blijft de foundation ophopen in de plooi tussen mijn neus en kaak. Daarom plet ik mijn buffing brush in die plooi, en haal ik de foundation daar weg.

En dan nog mijn kin. Aangezien ik sowieso van plan ben om concealer te gebruiken, wil ik deze zone alleen egaliseren. Mocht ik een dikke laag foundation en daarboven concealer aanbrengen, dan zou die zone heel cakey lijken. Op mijn kin maak ik dus ook rondjes met de borstel.

IMG_6002 (Copy)
Eén laag gedaan. PS: mijn lippen waren niet droog, maar ik had foundation op mijn lippen gekregen en had het daarna proberen te verwijderen, maar ben duidelijk hier en daar een stuk vergeten
 • Concealer aanbrengen

Met de foundation heb ik mijn huid geëgaliseerd. Nu wil ik alle hyperpigmentatie en onzuiverheden wegwerken met concealer.

Op mijn wallen breng ik meestal een lichte (qua dekking, niet qua kleur) concealer aan. Ik vind sowieso wallen minder erg dan cakey oogomtrek, dus ik gebruik een lichtweerkaatsende concealer.

En dan is er de kin. Oh, plezier! Wanneer deze zone heel grauw is, warm ik hem eerst op met een corrector. Dit is Bobbi Brown Corrector in Light Peach. Je hebt die warmte nodig om de bruin-grijze ondertonen weg te krijgen.

Maar meestal gebruik ik alleen concealer. Ik gebruik altijd een warme concealer (in MAC NC-termen, in andere merken alles met warm, honey, cream, vanilla … in de naam), die zeker en vast niet te licht is. Wanneer je een lichte kleur op een donkere zone zet, krijg je een onnatuurlijk effect.

IMG_6015 (Copy)

Om mijn hyperpigmentatie weg te krijgen, heb ik een concealer nodig die een lichte textuur heeft, relatief vloeibaar is, maar ook nog steeds goede dekking biedt. Dit is bijvoorbeeld MAC Pro Longwear en NARS Radiant Creamy Concealer. Ik breng namelijk de concealer over de volledige regio’s met hyperpigmentatie aan. Hyperpigmentatie begint inderdaad bij één puist, maar als je – net zoals ik – regelmatig last hebt van onzuiverheden op dezelfde plek, wordt die plek na een tijdje één grote hyperpigmentatie-vlek. Om die volledige plek op te warmen, heb je concealer over die hele zone nodig.

IMG_6031 (Copy)

En dan komt mijn magische truc. Wanneer je de concealer onmiddellijk begint te blenden, verlies je veel dekking. Ik breng de concealer aan, doe eerst iets anders (mijn wenkbrauwen bijvoorbeeld) en dan keer ik terug. Ondertussen is de concealer droger geworden en blijft hij aan de huid kleven. En als je de goeie kleur gekozen hebt: de concealer begint ook qua kleur te blenden. Dan blend ik de randjes met mijn vinger of een borstel (de RT Contour Brush bijvoorbeeld), maar laat ik het centrum met rust. Zo krijg je een maximaal, maar geblend resultaat.

IMG_6039 (Copy)

Zo is de hyperpigmentatie veel verminderd, maar kan ik hier en daar nog een onzuiverheid zien. Meestal vind ik dit niet erg, want 100 % dekking op een werkdag kan onnatuurlijk worden. Maar wanneer ik extra mijn best wil doen, neem ik een full coverage, harde concealer.  Mogelijkheden zijn Laura Mercier Secret Camouflage, MAC Studio Finish Concealer en MUFE Full Cover (is meer vloeibaar, maar werkt ook). Met die concealer begin ik aan het pinpoint conceal-werk. Dit betekent met een kleine borstel (afhankelijk van de grootte van je puist) het product geconcentreerd aanbrengen en daarna lichtjes de randjes blenden.

 • Setten

Mijn foundation en concealer blijven langer zitten, wanneer ik ze eerst in mijn huid laat zinken. In het weekend betekent dit mijn oog make-up doen en daarna naar de huid terugkeren. Maar op een werkdag heb ik daar geen tijd voor, en ga ik onmiddellijk door met poeder.

IMG_6049 (Copy)

Ik probeer poeder zo veel mogelijk te vermijden (je wil de mooie finish van je foundation niet verliezen), en daarom breng ik alleen poeder aan op mijn neusbrug, neus en kin. Op mijn kaken breng ik een poeder blush aan, en da’s voldoende voor mijn huid. Met blush en bronzer breng ik ook weer dimensie in mijn gezicht.

IMG_6069-001 (Copy)

En een angstaanjagende close-up
En een angstaanjagende close-up

Dit is een absurd lange blogpost over foundation geworden! Maar mocht je het nog niet weten: ik neem foundation heel serieus . Op een werkdag ben ik ongeveer 10 minuten bezig met mijn basis. Tijdens het weekend kan dit makkelijk oplopen tot een halfuur. Het verschil vind ik immens, maar door met dunne lagen te werken vermijd ik het cakey effect. En wanneer je dan het compliment “je hebt zo’n mooie huid” krijgt, weet je dat het harde werk loont.

Mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust in de comments .

PS: het was die dag een bewolkte dag met nu en dan extreem felle zon. Daarom lijkt mijn huidskleur op elke foto constant te veranderen.

27 Comments
 1. Jana

  04/04/2015 10:52

  Echt super interessant Jasmijn! Goede tip trouwens om je concealer eventjes te laten “inwerken” en dan pas te blenden. Dat ga ik ook eens proberen! Enne, die posts over je foundations en primers, laat maar komen!

 2. Chahrazad

  04/04/2015 11:56

  Wat een goede tips betreft concealer. Je ziet wel echt een verschil!

 3. Lisa

  04/04/2015 14:21

  Super interessant artikel, heel aangenaam om alles zo duidelijk te beschrijven! Ik zou ook wel een post willen zien over primers en je favo Fdt

 4. Lys

  04/04/2015 17:03

  Handig, zo uitgebreid uitgelegd! Zo te zien neem je foundation inderdaad heel serieus, zeker als je rekening houdt met de verschillen op de delen van je gezicht maar ja, ’t is belangrijk om je huid te kennen. Een artikel over primers lijkt me super!

  • Jasmijn Cherubijn

   18/04/2015 12:47

   Ja, de verschillen zijn bij mij immens, dus ik moet echt rekening houden met de zones

 5. Tania

  04/04/2015 18:58

  Wat een resultaat. Goed uitgelegd ook.

 6. Renate

  04/04/2015 19:29

  Wat een leuk en handig artikel over foundation! Ik gebruik zelf BB cream en geen foundation, omdat ik zelf niet vind dat ik zo’n goede dekking nodig heb en met BB cream krijg ik altijd al te horen dat ik zo’n mooie huid heb! maar ik vind dit toch een goed artikel, ik had nooit over nagedacht om het even “in te laten trekken” zeg maar of op bepaalde zones minder of juist meer te gebruiken! Hier ga ik is mee experimenteren! Ik vind ieder geval je basis er heel goed uit zien, ook niet te cakey ofzo, echt heel mooi!

 7. Mjay

  04/04/2015 21:52

  Wauw, wat een uitleg! Je hecht niet alleen veel belang aan je foundation en huid, je kent het ook goed! Zo werken in zones zou zelfs nooit in mij op komen.. Maar het resultaat mag er zeker en vast wezen!

  • Jasmijn Cherubijn

   18/04/2015 12:49

   Denk dat iedereen onbewust wel met zones werkt, maar ik ben gewoon maniakaal op dat vlak

 8. Kiss & Make-up

  05/04/2015 22:04

  Oh wow, wat een goeie voor en na, echt indrukwekkend hoe goed jij alle foutjes kan camoufleren en er toch nog zo stralend en naturel kan uitzien! Als ik veel te verdoezelen heb ziet ’t er achteraf vaak nog slechter en vlekkeriger uit dan voorheen.

  • Jasmijn Cherubijn

   18/04/2015 12:49

   Jup, dat ken ik, maar wanneer ik mijn concealer laat rusten, gaat het altijd veel beter.

 9. Jasmine

  06/04/2015 13:17

  Super goede post Jasmijn! Dat er echt zones zijn te vinden, had er niet eens bij stilgestaan en heel effectieve concealer methode! Ype tegen de hormonale acne, maar erna ben ik altijd weer extra dankbaar dat mijn huid er weer beter uitziet Foundation expert much!

  • Jasmijn Cherubijn

   18/04/2015 12:50

   Het vervelende bij mij is dat mijn hyperpigmentatie zo lang zichtbaar blijft. Tegen de tijd dat de volgende lading acne eraan komt, is mijn hyperpigmentatie nog maar net aan het verminderen.

 10. Chinouk

  07/04/2015 20:34

  Wat heb je dit geweldig goed uitgelegd! Je brengt het prachtig uit, kan ik nog wat van leren

 11. Lieselot

  08/04/2015 22:30

  Wauw, superinteressante post Jasmijn :)! Jij kent je huid duidelijk erg goed, en daar kan ik zeker iets van leren :)! De truc met de concealer ga ik zeker eens proberen :)!

 12. emma

  09/04/2015 12:50

  Vind het echt een ontzettend leerrijk artikel! Ik dacht dat ik alles al wist over concealer en foundation door al die bekende MUA’s op youtube, maar heb hier nog een paar hele goede tips van kunnen opsteken!
  Wat meer uitleg over primers had ik zeker ook graag gelezen.

  • Jasmijn Cherubijn

   18/04/2015 12:51

   Da’s hier de routine voor slechte huid, haha Pixiwoo en dergelijke vind ik ook heel goed, maar zij hebben een perfecte huid, en daar heb ik niet veel aan.

 13. Isabelle

  18/04/2015 23:47

  Top artikel! Heel fijn dat je er zoveel uitleg bijgeeft

 14. Catherine

  05/06/2015 12:35

  Wat betekent : “buffen” ?? op het onderste deel van mijn kaken ga ik met de overschot “buffen”?

  • Jasmijn Cherubijn

   05/06/2015 13:10

   Met een ronde, stevige buffing brush (zoals Real Techniques buffing brush, Zoeva silk finish, Zoeva buffing brush, Sigma kabuki borstels …) draai je rondjes op je gezicht om de foundation in de huid te werken. Hoe meer rondjes je draait en hoe meer kracht je zet, des te meer de foundation in je huid zal blenden en je een lichtere dekking zal krijgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.