in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Retinol : de 5 W’s!

De 5W’s-reeks gaat door! Vandaag heb ik weer een blogpost over een huidverzorgings-ingrediënt gepland. Ik vind het heel belangrijk om te weten wat ik op mijn gezicht smeer. Als ik bijvoorbeeld op een product allergisch reageer, kan ik opsporen welk ingrediënt de schuldige is. Dan is het heel eenvoudig om andere producten met datzelfde ingrediënt te vermijden. En wanneer mijn huid net heel goed op een ingrediënt reageert, dan wil ik het ook weten!

getting older

Ik word er niet jonger op en sinds vorig jaar begin ik de eerste lijntjes op mijn gezicht te zien. Waah, paniek! Het zijn nog geen diepe groeven, maar mijn expressie-lijntjes bleven in mijn huid staan. Mijn voorhoofd is niet meer zo strak zoals vroeger, maar ik stoorde me vooral aan de lijntjes in mijn neus-lipplooi. Ik wil daar geen rimpels, potverdikke! Vorig jaar overwoog ik om mezelf botox cadeau te doen voor mijn verjaardag, maar heb het uiteindelijk niet gedaan. Ik voelde me nog te jong en mijn familie verklaarde me zot. Maar ik wou ook niet dat de lijnen dieper werden, dus ik begon het magische ingrediënt retinol te gebruiken. En geloof het of niet, maar sindsdien zijn die lijntjes in mijn neus-lipplooi weer verdwenen.

Wat?

Retinol is een vorm van vitamine A. Het is een cell-communicating ingrediënt en ook een antioxidant. Het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Wanneer je ouder wordt, breekt de collageen in je huid af. Daarom zakt de huid in en krijg je rimpels.

Wanneer je retinol gebruikt, moet de huid de retinol omzetten in retinoïnezuur/tretinoïne. De huid kan namelijk geen retinol opnemen, maar wel retinoïnezuur. Producten die je zonder voorschrift kan kopen, bevatten retinol. Producten waarvoor je een voorschrift nodig hebt (bijvoorbeeld Retin A), bevatten puur retinoïnezuur. Dit is veel straffer, en kan daarom alleen op voorschrift verkregen worden.

Wie?

Ik ben nogal van het principe: voorkomen is beter dan genezen. Als je wacht totdat je hele diepe rimpels hebt, dan zal je minder effect zien. Ik ben redelijk vroeg met retinol begonnen, en daarom denk ik dat de lijntjes weer verdwenen zijn.

Retinol is een straf ingrediënt en veel mensen kunnen het niet tolereren. Een tester is dus altijd een goed idee.

Waarom?

Omdat we geen rimpels willen, potjandorie! Retinol voorkomt nieuwe rimpels, maar blaast ook bestaande rimpels weg. Het geneest ook de schade die je gedurende de dag verricht hebt. Als je een hardcore zonnebader bent, dan zou ik ten zeerste een retinol-product overwegen. Daarnaast vind ik dat mijn acne beter behandelbaar is en dat hyperpigmentatie-vlekken sneller genezen.

Vermijd de Donatella Versace-look! bron.
Vermijd de Donatella Versace-look! Ironisch genoeg houdt ze een fles zonnecrème vast.
bron.

Wanneer?

Retinol is een nacht-ingrediënt. Het heeft een reden waarom de meeste retinol-producten in een donkere of metallic verpakking zitten. Zonlicht kan namelijk retinol deactiveren.

Daarnaast kan je huid gevoelig worden van de retinol. Het is een straf ingrediënt, en niet elke huid reageert er goed op. Mijn huid is heel veel gewend (ik exfolieer als een zottin), en zelfs ik voel soms mijn huid tintelen door de retinol. Er zijn weinig ingrediënten die dit bij mij kunnen bewerkstelligen. Daarom is het beter om retinol ’s nachts te gebruiken: tegen de ochtend kan de huid herstellen. Een gevoelige huid is vatbaar voor de zon, en dat willen we net voorkomen.

Hoe?

Retinol vind je overal: in maskers, serums, oogcrèmes, moisturizers … Ongeveer elk goed merk heeft een product met retinol in hun assortiment zitten.  Vooral de Franse huidverzorgingsmerken zijn zot op retinol. La Roche Posay, Avène, Vichy, Roc: ze gebruiken het allemaal.

Mijn favoriete retinol-producten

 • La Roche Posay – Redermic R

IMG_7343

De moisturizer die ik momenteel gebruik en die de lijntjes heeft weggetoverd. Het heeft lang geduurd vooraleer ik resultaten zag. Ik weet niet meer exact hoeveel maanden, maar ik zag pas de eerste resultaten toen mijn eerste tube op was. Het ging ontzettend traag, in het begin dacht ik dat er niets gebeurde, maar ik ben blij dat ik het ben blijven smeren.

Redermic R gebruik ik elke avond. Het heeft een heel dunne textuur en geeft medium hydratatie. Sowieso smeer ik nog een laag van La Roche Posay Cicaplast Baume B5 boven de Redermic R.

 • Avène – TriAcnéal

avene-triacneal-30-ml-001

Avène zegt dat het een anti-acne product is, maar veel mensen gebruiken het tegen huidveroudering. TriAcnéal bevat namelijk retinaldehyde. Om heel technisch te gaan: retinol wordt door onze huid eerst omgezet in retinaldehyde. Daarna wordt het nogmaals omgezet in tretinoïne. Met dit product sla je dus een stap over.

Alle producten van Avène zijn heel zacht voor de huid, en TriAcnéal is dit ook. Op mijn acne merkte ik niet heel veel verschil op (niet meer dan met bijvoorbeeld Redermic R), maar de dosis retinaldehyde is niet te straf. Het product als je op ’t gemak retinol wil verkennen.

 • Paula’s Choice – RESIST Intensive Wrinkle Repair Serum

IMG_7329

Als je een droge huid hebt, zal je heel blij zijn met dit serum. Het is een dik en voedend serum, dat naast vitamine A ook vitamine C en E bevat. Looza ACE is heel lekker, maar ACE-vitamientjes zijn ook heel belangrijk voor de huid.

 •  Dermalogica – Multivitamin Power Recovery Masque 

IMG_7339

Dit masker komt uit de AGE Smart-lijn van Dermalogica, en is dus specifiek gericht tegen huidveroudering. Het bevat vitamines A (in de vorm van retinyl palmitate, wat een mengeling is van retinol en palmitic acid), B5, C, E en F. Kortom: het volledige alfabet is bijna aanwezig.

Het Multivitamin Power Recovery Masque is ongelofelijk goed. Het hydrateert, herstelt en geeft mijn huid een oppepper. Ik gebruik het één keer per week en zie onmiddellijk verschil. Vooral wanneer ik een heel erge acne-periode achter de rug heb, helpt het mijn huid hopen vooruit. Het herstellingsproces krijgt een schop onder haar kont en mijn huid ziet er onmiddellijk stukken beter uit.

Phew, veel technische termen heb ik vandaag gebruikt! Hopelijk vonden jullie het nog steeds interessant om te lezen. Vragen, suggesties voor andere ingrediënten: ze zijn zoals steeds welkom in de comments!

17 Comments
 1. Mjay

  07/11/2014 08:47

  Wederom mega boeiend artikel! En veel bijgeleerd

 2. Manon

  07/11/2014 11:39

  Interessant artikel!

 3. Chahrazad

  07/11/2014 12:36

  Heel interessant. Vooral de masker lijkt mij ontzettend goed.

  • Jasmijn Cherubijn

   09/11/2014 14:10

   Ja, ’t is echt een aanrader. Mijn huid wordt er echt gelukkig van!

 4. Thanks for sharing. Granny here needs that…NOW.

  • Jasmijn Cherubijn

   09/11/2014 14:11

   Haha, jij bent totaal nog geen granny! Maar je kan er wel al mee beginnen om later de granny-look te vermijden

 5. bymarlayne

  07/11/2014 16:25

  Ik had er nog nooit van goed gehoord eerlijk gezegd!

 6. Chinouk

  07/11/2014 16:38

  Ik zit ook te twijfelen om een retinol product te gaan gebruiken, omdat ik zo’n grove huidtextuur heb. Helaas is mijn huid sowieso erg gevoelig, dus ik ben nog aan het twijfelen. Jouw artikel heeft me in elk geval wat verder op weg geholpen, thank you!

  • Jasmijn Cherubijn

   09/11/2014 14:13

   Misschien zou een AHA beter helpen? Dat exfolieert zachtjes de bovenste huidlagen. Na een tijdje ziet de huid er een stuk frisser en verfijnder uit.

 7. Jasmine

  08/11/2014 00:09

  Expres niet naar dat lied geluisterd, want dan blijft het een eeuwigheid in men hoofd spelen. Goede Retinol uitleg!

 8. Lieselot

  09/11/2014 14:41

  Heel interessant om te weten :)! Ik denk dat ik mij die Redermic R van La Roche-Posay ga halen :)! Ik gebruik nu nog geen nachtcrème (de schande!), en de producten van LRP weten mij altijd te bekoren!

  • Jasmijn Cherubijn

   09/11/2014 15:08

   De Redermic R zal een heel goeie nachtcrème zijn! Als je een droge huid hebt, zal je wel nog een extra moisturizer nodig hebben. Ik gebruik ‘m meer als serum met daarboven een echte voedende crème.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.