in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Review – Urban Decay Naked 1 Palette

Dit is het wereldbefaamde Naked 1 palette: the one, the original. Toen dit palette gelanceerd werd, was het binnen de kortste tijd uitverkocht in alle Sephora’s over gans Frankrijk. En toen besloot Urban Decay het 24/7 Glide-On Eye Pencil in het palette te vervangen door een Good Karma borstel en duurde het nóg langer vooraleer Sephora nieuwe stock binnen kreeg. Toen ik zag dat Sephora eindelijk de nieuwe palettes in stock had, ben ik op de trein naar Rijsel gesprongen, enkel en alleen om dit palette te kopen. Inderdaad, zo graag wou ik dit palette. Nu zijn we een goede drie jaar verder, maar heeft het Naked 1 palette ondertussen mijn hoge verwachtingen kunnen inlossen?

urban decay naked 1

Het uiterlijk van het eerste Naked palette valt een beetje uit de toom in vergelijking met die van Naked 2 en 3. Dit palette bestaat volledig uit karton met daarrond een bruin nep suède stofje. Die bekleding en ik zijn geen beste vrienden. Oogschaduw-pigment en stofjes blijven erin kleven en dat vind ik vanzelfsprekend niet fijn.  Maar zoals steeds is het de binnenkant die telt!

naked 1 palette urban decay

In het doosje zitten 12 oogschaduwen, die elk 1.20 gram wegen (ter vergelijking: MAC mono’s wegen 1.50 gram). Onderaan vind je een Good Karma borstel (waar die van mij is, is een raadsel) en daarnaast krijg je ook een mini Primer Potion.

IMG_5646

 • Virgin – een lichte shimmery champagnekleur.
 • Sin – een frosted champagne-roze kleur.
 • Naked – een matte medium bruine kleur.
 • Sidecar – een champagnekleur met glitter.
 • Buck – een matte, warme bruine kleur.

IMG_5647

 • Half Baked – een frosted en heel warme, oranje-gouden kleur.
 • Smog – shimmery donkerbrons.
 • Darkhorse – een shimmery donkerbruin met warme ondertoon.
 • Toasted – shimmery oudroze.

IMG_5648

 • Hustle – een shimmery paars-bruine kleur.
 • Creep – zwart met blauwe basis en glitter.
 • Gunmetal – metallic grijs.

En nu komt het: ik ben geen grote fan van dit palette. Ik weet dat velen niet zonder dit palette kunnen leven en ik kan ergens begrijpen waarom, maar dit palette doet het ‘m niet voor mij.

Deze – en eigenlijk alle Urban Decay – oogschaduwen zijn heel zacht. Zo krijg je inderdaad snel veel pigment op je oogleden, maar bij het blenden krijg je serieuze problemen. En ik ben een serieuze blender. Met mijn MAC 217 attaqueer ik mijn oogleden like there’s no tomorrow, want op mijn platte oogleden is een ongeblende oogschaduw overduidelijk en – laten we eerlijk zijn – vreselijk lelijk. Als ik mijn blending-borstel nog maar op mijn ooglid zet, krijg ik fall-out. Daarnaast heeft deze oogschaduw weinig behoefte aan een goeie blend. Dat kan positief zijn, maar bij een smokey eye wil ik dat mijn oogschaduw heel mooi vervaagd is en naar het einde in het niets verdwijnt. Dit is niet mogelijk met deze oogschaduw. Wanneer je te veel begint te blenden, verandert je ooglook in een modderige zooi.

UD Darkhorse + UD Smog = een geblend zooitje
UD Darkhorse + UD Smog = een geblend zooitje

Daarnaast zijn de highlight-kleuren Virgin en Sin veel te sterk. Ik ben sowieso geen fan van highlighters en als ik één gebruik, is het een matte of satin textuur. Een frost oogschaduw komt nooit ofte nimmer in de buurt van mijn wenkbrauwbot. Ik kan ze gebruiken in mijn binnenste ooghoeken, maar dat doe ik niet heel graag, omdat mijn ogen dan nog verder uit elkaar lijken te staan.

Links: UD Virgin - Rechts: UD Sin
Links: UD Virgin – Rechts: UD Sin.
Zie je bovenaan dat hoopje oogschaduw bij Sin? Bij het blenden wordt dit fall out.

De twee matte kleuren Naked en Buck vind ik heel goed. De textuur is minder zacht en de kleuren zijn perfect om in de crease te gebruiken of om diepte te creëren. Maar laten we wederom eerlijk zijn: het zijn twee kleuren waarvoor je makkelijk een dupe kan vinden.

Van links naar rechts: UD Naked (die niet veel pigment meer gaf) - UD Buck - MAC Omega - MAC Cork
Van links naar rechts: UD Naked (die niet veel pigment meer gaf) – UD Buck – MAC Omega – MAC Cork

Bij dit palette heb ik ook het gevoel dat Urban Decay oorspronkelijk niet van plan was een tweede Naked – variant uit te brengen. De eerste acht kleuren zijn allemaal aan de warme kant, en opeens krijg je vier heel koele kleuren (Toasted, Hustle, Creep en Gunmetal). De kleuren zijn heel mooi, maar ik begrijp niet wat ze in dit palette doen. En de warme kleuren zijn dan ook heel warm. Op mijn warme huidskleur is een oogschaduw zoals Half Baked erover. Tenzij ik voor een complete bronze goddess – look ga, zal ik deze kleur niet gebruiken.

Van links naar rechts: UD Half Baked - UD Smog - UD Toasted - UD Hustle. Ik zie de link niet.
Van links naar rechts: UD Half Baked – UD Smog – UD Toasted – UD Hustle. Ik zie de link niet.

Dit palette is ook een palette voor jonge mensen. Al die shimmer, glitter en frost is onvergefelijk op oudere oogleden. En zelfs voor jongelui kan al deze lichtweerkaatsende oogschaduw snel te veel worden op een dagdagelijkse basis. Ik mis matte kleuren! Als Creep vervangen ging worden door een matte, zwarte oogschaduw en Darkhorse een matte, donkerbruine kleur ging geweest zijn, had je me veel minder horen klagen.

De hype heeft Naked 1 aan me verkocht, maar het is geen palette voor mij. Prijsgewijs valt dit palette niet te kloppen (47.90 euro voor 12 full size Urban Decay eyeshadows) en de meeste kleuren vind ik heel mooi, totdat ik ze begin te blenden. Daarom vind ik het heel spijtig dat ik niet positiever over dit palette kan zijn. Ik ben dan ook heel jaloers op mensen die wél goed met dit palette overeen komen, maar bij mij lukt het gewoonweg niet. Ben ik de enige die dit probleem heeft?

Urban Decay Naked Palette – 47.90 euro. Onder andere te koop bij Sephora en Feel Unique.

8 Comments
 1. Bianca

  14/04/2014 23:04

  Nog steeds een prachtig palette, al is 3 mijn favoriet

  • Jasmijn Cherubijn

   15/04/2014 17:56

   Naked 3 is waarschijnlijk ook mijn favoriet! Review komt vrijdag online

 2. Mme Sophistique

  15/04/2014 10:24

  ik gebruik het eigenlijk bijna nooit, ik lijk de kleuren nooit goed op mijn ogen te krijgen, m’n mama daarentegen heeft het palette ook en bij haar is het altijd perfect!

  • Jasmijn Cherubijn

   15/04/2014 18:00

   Bij mij lukt het ook gewoonweg niet! Ik weet niet waarom, maar ik ben blij dat ik de enige niet ben

 3. Leila

  15/04/2014 15:19

  Wil deze al superlang, maar vind ze eerlijk gezegd wel wat duur :/.
  xxx

  • Jasmijn Cherubijn

   15/04/2014 17:50

   Voor Urban Decay krijg je veel waarde voor je geld, maar het blijft inderdaad geen goedkoop palette. Als budget-alternatief kan ik de Essence sunclub palettes en het W7 In The Buff Palette aanraden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.