in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Solden-shoppen als een pro!

Elk jaar zijn er drie dagen waarop ik gegarandeerd verlof neem: op mijn verjaardag, op 3 januari en op 1 juli. Ah, er hangt telkens magie in de lucht op de eerste dag van de solden! Ik haal een ongelofelijke kick uit massa’s korting scoren. Dat die korting vaak gepaard gaat met half stikken in een mensen-massa neem ik er graag bij. Ik ben zelfs nog op het VTM-nieuws geweest tijdens een reportage over de verwoede solden-shoppers op de eerste dag op de Meir (beetje gênant). Ik ben kortom een ongelofelijk grote solden-freak. Binnen exact 9 dagen is het weer zover en kan ik me laten gaan in de shopping-straten. Op het risico mijn grootste solden-geheimen bloot te geven, zet ik vandaag wat solden-tips op een rijtje!

afpwang3n-4-web

Vooraf

 • Klinkt logisch, maar plan waar je naartoe wil gaan. Als je het goed wil doen, kies je best één van de grotere steden. Ik ga altijd naar Antwerpen, omdat het een handige treinverbinding is en ik weet waar alle winkels zijn.
 • Ga nooit onvoorbereid shoppen. Dit leidt enkel tot miskopen, die een paar maanden later onderaan je kast belanden. Stel een lijstje op met stukken die je zeker wil kopen. Druk dat lijstje af, zet het op je smartphone, schrijf het desnoods op je arm, maar doe het zeker mee. Zo kan je tussen het spurten van de ene naar de andere winkel naar je lijstje kijken en je doelen weer duidelijk voor ogen zien.
 • Wees realistisch: niet alles zal in de solden belanden. Alle basic-stukken, zoals een zwarte blazer, een little black dress, een deftige jeans … zal je praktisch nooit aan meer dan 10% kunnen scoren. Enkel als er nog één maat over is, zal dit stuk een grotere korting krijgen.
 • Wees niet te gedetailleerd in je keuze. Het kan zijn dat je op zoek bent naar het perfecte kleedje in die kleur met die bepaalde print, met een A-lijn model dat net boven je knie eindigt en de perfecte decolleté, maar de kans is best miniem dat je het exacte kleedje vindt. Hou het bij een ruime omschrijving: A-lijn kleed.
 • Stel ook een lijst op met de winkels die je zeker wil bezoeken en zet ze in volgorde van belangrijkheid of bereikbaarheid. Kijk op hun webshops om een idee te krijgen van welke stukken in de rekken zullen hangen. Als ik van de Keyserlei kom, weet ik welke winkels ik op de Meir wil bezoeken en of ik richting Zuid wil.
 • Bezoek winkels die je anders te duur vindt. Tijdens het volle prijzen-seizoen zie je me praktisch nooit in de COS, Karen Millen, Urban Outfitters of Jimmy Choo, maar tijdens de solden ben ik een trouwe klant.
Loop niet als een kieken zonder de kop van de ene kant naar de andere.
Loop niet als een kieken zonder kop van de ene kant naar de andere.
 • Stel jezelf een budget op. Het is heel gemakkelijk om je te laten meesleuren in het solden-geweld en te denken: ‘oh, het is maar zoveel euro en dit kost maar zoveel geld’. Als je alles optelt, heb je vaak meer uitgegeven dan je wou. Stick to your budget!
 • Kies een veilige en lichte handtas. Er zijn heel veel dieven onderweg tijdens de solden. Kies een exemplaar dat je kan sluiten en op je schouder kan dragen (zo heb je ook je handen vrij).
 • Plan vooraf wat je zal dragen. Je wil een multifunctionele en comfortabele outfit die ongeveer de basis van je kleerkast voorstelt. Draag je vaak jeans? Doe één aan. Ik draag meestal een zwarte rok, zwarte strappy top met trui/blouse/jas (afhankelijk van het weer). Zo kan ik onmiddellijk zien of het nieuwe kledingstuk te combineren valt met wat ik al heb. Met mijn bodycon zwarte rok/zwarte top-combinatie hoef ik ook niet in de rij te gaan staan voor het pashok. Ik kan in de winkel onmiddellijk een jurk boven mijn kleding zwieren.
 • En plan ook je schoen-keuze. Dit zouden makkelijke schoenen moeten zijn, die je snel aan en uit kan doen. Je wil niet bezig zijn met bandjes en gespen open te prutsen wanneer je snel een broek wil passen.
En dit draagt een shoppende Jasmijn.
En dit draagt een shoppende Jasmijn.
 • En geloof het of niet, maar plan ook je kapsel en make-up. Je zal het warm krijgen, ook al is het buiten maar 10 graden. Make-up zal smelten en je wil het niet op de kleding krijgen. Draag dus niets, ofwel een foundation die vlekkeloos op zijn plek blijft. En qua haar: kies iets dat niet in de weg zit wanneer je snel kleren uit -en aandoet. Een knot is daarom niet de beste keuze.

Op D-Day

 • Eet een stevig ontbijt. Serieus, je zal het nodig hebben.
 • Zet vroeg aan. Wanneer de winkels opengaan, sta jij al aan hun deur. Vroeger zette ik pas ’s namiddags aan, maar dan kom je tijdens de piekuren in de winkels terecht. Nu ben ik tegen 10 uur op de Meir en geloof me: dan is het nog relatief rustig. Iedereen is te lui om op hun vrije dag vroeg op te staan. Als je mijn voorbereidingstips goed volgt en als een beest die winkels attaqueert, heb je rond 14 uur gedaan en kan je rustig naar huis treinen, terwijl de rest staat te stressen aan de pashokjes.
 • Als je het aankan: ga alleen. Ik ben echt een shopping-machine en andere mensen remmen me af. Elke andere dag van het jaar kunnen ze op mijn steun rekenen en wil ik tien keer in de pashokjes zeggen: ‘het staat je echt supergoed’, maar tijdens de solden moeten ze me met rust laten.

who

 • Tenzij het lief graag shopt, laat hem thuis! Ongeïnteresseerde venten die half geïntimideerd van al het vrouwelijk geweld in een hoekje angstig staan kijken, zijn heel vervelend, want dat kledingstuk dat je nét wil, ligt uiteraard in die hoek. En op dat moment heb ik echt geen zin om vriendelijk te vragen of hij opzij wil gaan.
 • Als je ’s middags wil eten: ga ofwel voor 12 uur, ofwel na 13.30 uur. Je verliest te veel tijd als je op een normaal uur wil eten. Steek een banaan of een andere suiker-bom in je tas, en dan overleef je het wel.
 • Dartel niet rond als een bakvis, maar focus, straal zelfzekerheid uit en ga recht op je doel af. Dit betekent: voeten uit elkaar, hoofd in de lucht, strenge blik en snel wandelen. Je krijgt alles veel sneller gedaan en de mensen gaan ook voor je uit de weg (anders loop je tegen elkaar en om de één of andere reden vindt die andere persoon dat altijd enger dan ik ).
 • Als je ziet wat je wil en iemand anders ziet ook wat jij wil, steek dan je benen in vijfde versnelling, strek die armen en maak dat je er als eerste bij bent. Mocht je toch te laat zijn: stalk dat mens tot aan de pashokjes en als zij het niet wil, pak je het af.
Aan dit soort taferelen doen wij niet mee.
Aan dit soort taferelen doen wij niet mee.
 • Laat die nieuwe collectie links liggen. Ik weet het, het lijkt heel aantrekkelijk: een rustig en vooral net hoekje, vol nieuwe blinkende spulletjes. Maar hé: ogen op het doel! Wij willen korting scoren! Zet desnoods je vent in dat hoekje af.
 • Qua make-up is het heel afhankelijk van jaar tot jaar. Sommige jaren heeft Ici Paris XL de beste solden ooit, andere jaren staan er twee triestige lippenstiften aan 10 procent. Wat ik wel ontdekt heb, is dat Ici Paris XL winkels in kleine steden een ruimer solden-aanbod hebben dan Antwerpen of Gent. Sowieso mag je enkel producten die stopgezet zijn, waarvan de verpakking veranderd is en limited edition producten in solden verwachten. Wat heb ik er al tijdens de solden gekocht: YSL Rouge Volupté lippenstift, YSL LE highlighter, Lancôme Juicy Tubes en waarschijnlijk nog wat dingetjes.
 • Een andere aanrader voor make-up is de Inno. Hun make-up solden moet je op de eerste dag mee maken, anders schiet er weinig over (ik koop alles op ). Vaak krijg je ook meer korting wanneer je de Inno klantenkaart aanvraagt. Weet welke merken je graag gebruikt en welke producten helemaal je ding niet zijn. Het is wederom heel gemakkelijk om je te laten meeslepen in het solden-geweld, maar als je nooit geparfumeerde body lotion draagt – zoals ik, zal je het ook niet doen, omdat je één in solden hebt kunnen scoren. Wat heb ik in de Inno al gekocht: Diorskin Airflash foundation, Dior Addict lipstick & lipgloss, Guerlain Rouge G lippenstiften, Dior Nude Glow en nog veel meer.
Een paar dingen die ik heb kunnen scoren.
Een paar dingen die ik heb kunnen scoren.
 • En MAC doet nooit mee aan de solden, werkelijk nooit. Ik heb ooit gelezen dat ze zo de prijzen laag kunnen houden. Euhm, laag? Heb ik nog niet opgemerkt.
 • Lush moet je ook tijdens de solden bezoeken. Vaak zijn het ook de geschenkdozen of limited edition producten die in solden liggen, maar je krijgt veel korting.
 • Steek niet voor aan de pashokjes of aan de kassa. Dat is onbeleefd!

Na D-Day België

 • Kalmeer. Je hebt het goed gedaan .
 • In Groot Brittannië is D-Day al begonnen en in Frankrijk moet D-Day nog komen. Ik probeer me steeds in te houden en niet vooraf online bij Britse webshops te kopen. Als de buit in België tegenviel, koop ik online of ga ik naar Rijsel. Online shops waar ik los ga, vind je hier terug.
 • Tijdens de solden-maand zijn er gemiddeld drie afprijzingen: één aan het begin, één na anderhalve week en één na drie weken. Tijdens het begin van de solden koop ik wat ik zeker wil. De tweede afprijzing sla ik over. Tijdens de drie afprijzing keer ik terug en zoek ik naar de beste deals.
 • Nu kan je beginnen af te tellen naar de volgende eerste solden-dag!

Hopelijk heb je iets aan mijn tips gehad! Laat maar weten wie ook op 1 juli op de Meir zal zijn. Maar ik waarschuw je: als je me tegenkomt, zal ik er niet vriendelijk uitzien . Veel shopping-plezier!

12 Comments
 1. Birte

  22/06/2014 10:48

  Hihihi, goeie tips en ik herken daar een raséchte West-Vlaamse in het zinnetje ‘Zet vroeg aan’ ;-)!

 2. Jessica

  22/06/2014 11:03

  Leuk artikel! Ik ben zelf al lang geen liefhebber meer van de solden. De eerste dag laat ik dan ook sowieso aan mij voorbij gaan. The Body Shop is ook een aanrader tijdens de solden. Zeker in de laatste week kan je daar echt producten inslaan zoals goedkope bodybutters en andere leuke producten.

  Dit jaar ga ik je tip opvolgen om eens bij de duurdere winkels te gaan waar ik anders nooit kom. Zo zag ik vorige week bij Noa Noa (een winkel waarvan ik dacht dat het voor oude vrouwtjes was) een aantal leuke kledingstukken.

  • Jasmijn Cherubijn

   23/06/2014 15:34

   Bedankt voor de tip van The Body Shop! Misschien moet je het op 1 juli nogmaals proberen. ’t Is een werkdag, dus het zal sowieso wat kalmer zijn
   Noa Noa kende ik niet, maar ‘k heb eventjes op hun webshop gekeken en het ziet er goed uit! Met Scandinavisch design kan je nooit fout gaan. Op de webshop zijn de solden à propos al begonnen!

 3. Michaela

  22/06/2014 11:12

  Wat een leuke unieke tips! Ik heb een aantal leuke items kunnen scoren in de solden, moet het nu weer wat rustiger aan gaan doen haha! Al moet ik zeggen dat ik vroeger de sale veel beter vond. Wel had ik leuke Dior espadrilles gevonden met 50% korting, alleen niet in mijn maat

  • Jasmijn Cherubijn

   23/06/2014 15:37

   Ja hé, vond de solden vroeger ook beter! Wat spijtig dat de Dior espadrilles er niet meer waren in je maat. Heb je eigenlijk die mooie armband gekocht bij Shoebaloo?

 4. Kiss & Make-up

  23/06/2014 10:54

  Oh nee, ik vermijd die eerste soldendag net als de pest! Ik word echt zenuwachtig van die drukte, dus ik wacht liever het einde van de soldenperiode af. Maar voor echte soldenliefhebbers zijn jouw tips wel super

  • Jasmijn Cherubijn

   23/06/2014 15:38

   Bedankt! Mijn moeder wordt ook gek van de eerste soldendag. Ze zit dan buiten op een bankje te wachten

 5. De Dotties

  23/06/2014 15:57

  Leuk artikel en handige tips! Ik ga nu niet meteen de eerste dag van de solden shoppen, maar sla zeker ook de solden periode niet over. De maand voor de solden is ook altijd de maand waarin ik het minste koop omdat ik me gewoon zit voor te bereiden op de solden *lach*. Liefs

  • Jasmijn Cherubijn

   23/06/2014 16:03

   Haha, ik doe dat ook! Sparen en dan op 1 juli volledig losgaan

 6. Jana

  28/06/2014 16:45

  Echt superleuke tips! Zelf mijd ik liever de winkelstraten tijdens het begin van de solden. Ik ben nu al een paar jaar na elkaar in die periode op reis dus ga ik sowieso voor de solden eens naar de winkels. Dankzij de koppelverkoop heb ik al heel wat leuke items kunnen scoren aan verlaagde prijs! Op het einde van de solden ga ik wel meestal nog eens gaans shoppen om te kijken als er nog toffe koopjes te doen zijn.

  • Jasmijn Cherubijn

   30/06/2014 19:58

   De koppelverkoop is één van de beste uitvindingen aller tijden! Vroeger ging ik ook eind juni op reis, maar ik moést altijd op 1 juli terug zijn. Eens geweest dat ik van Madrid kwam, en direct van het vliegtuig richting Meir vertrok.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.