in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Sulfur : de 5 W’s!

In een ver verleden ben ik begonnen met mijn 5 W’s – reeks, maar ik ben nooit verder geraakt dan één blogpost over AHA en BHA. Daar komt vandaag verandering in! Als dit jullie interesseert, zal ik vanaf nu elke maand een blogpost schrijven over een skincare ingrediënt. Vandaag is één van mijn lievelingen aan de beurt: sulfur!

Tot een paar maanden geleden had ik nog nooit van sulfur in huidverzorging gehoord. Ik kende enkel sulfers, het West-Vlaamse woord voor lucifers. Daarom leek het me heel vreemd om sulfur, ook wel zwavel genoemd, op mijn huid te smeren. Wie weet schoot ik ook in de fik!

Face in a Hole: ik amuseer me er altijd mee!
Face in a Hole: altijd goed voor dolle pret!

Maar drastic times call for drastic measures, en een paar maanden geleden was mijn huid niet blij. Ik had nog een staaltje van Peter Thomas Roth Acne Spot and Area Treatment liggen, en op één avond besliste ik om het op mijn huid aan te brengen. Baat het niet, dan schaadt het niet, want het kon echt niet nog slechter met mijn huid gaan. En ojee: was ik de volgende dag blij dat ik de Acne Spot and Area Treatment had aangebracht! De grote bulten waren maar liefst met de helft gekrompen. Sindsdien ben ik informatie over sulfur beginnen op te zoeken en heb ik bewust producten met sulfur gekocht.

Wat?

Sulfur/zwavel is een mineraal, die in de natuur en ook in je lichaam aanwezig is. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt als middel tegen acne, rosacea en zelfs reuma (het werd ook gebruikt voor oorlogsvoering, maar dat vergeten we eventjes ). Toen gingen de mensen baden in zwavelrijke bronnen, meestal rond een vulkaan. Vandaag de dag gebruiken we vaak chemische ingrediënten om acne te bestrijden (denk maar aan benzoylperoxide, retinoïden …), maar de goeie ouderwetse middeltjes zijn we uit het oog verloren.

Er bestaan à propos nog altijd thermen met sulfur-water. Dit is er eentje in Italië. © Terme di Sirmione
Er bestaan à propos nog altijd thermen met sulfur-water. Dit is er eentje in Italië.
© Terme di Sirmione

Sulfur zit bijvoorbeeld in uien en in eieren, maar dankzij de moderne technologie wordt sulfur nu ook gebruikt in een aantal huidverzorgingsproducten tegen acne.

Wie?

Als je een perfect normale huid hebt, heb je geen sulfur nodig. Sulfur is voornamelijk bedoeld voor mensen die last hebben van een vette huid, mee-eters en/of acne.

Sulfur is straffer dan BHA. Als je een heel gevoelige huid hebt of al een ander product tegen acne gebruikt, kan sulfur te straf voor jou zijn. Mijn huid wordt nooit te droog door sulfur, maar dit is voor iedereen anders.

Waarom?

Sulfur stopt de groei van nieuwe bacteriën, waardoor de acne niet kan spreiden. Het gaat ook diep in de huid om bestaande puistjes naar boven te brengen. Sulfur absorbeert je natuurlijke oliën (een grote bonus voor een vette huid) en exfolieert de bovenste huidlaag. Wanneer de puistjes naar boven komen, worden ze dus uitgeroeid door de sulfur.

Wanneer?

Ik zou zeggen: wanneer je sinussen verstopt zitten en je niets meer kan ruiken. Sulfur heeft namelijk geen aangename geur. De meeste mensen omschrijven het als de geur van rotte eieren. Vooral als je een puist rond of op je neus hebt, doet het je eventjes kokhalzen .

Maar bon, aangezien we onze sinussen en uitbraak van puistjes niet op elkaar kunnen afstemmen, moeten we soms geconfronteerd worden met de geur. Ik gebruik sulfur wanneer ik een nieuwe uitbraak heb. Als preventie-middel vind ik het veel te straf.

De meeste producten met sulfur hebben een dikke structuur en laten ook een tintje op de huid na. Daarom breng ik het enkel ’s avonds aan. Het duurt eventjes vooraleer het product droog is. Als je geen vlekken op je lakens wil (en geloof me: je wil dit niet, want dan stinken je lakens ook), breng je het best een uur voor het slapengaan aan.

Hoe?

Sulfur wordt topicaal aangebracht. Je vindt het onder andere in maskers, lotions en spot treatments. Als ik een spot treatment gebruik, breng ik het aan na mijn moisturizer. Na het aanbrengen was ik onmiddellijk mijn handen. Je wil niet dat het de huid op de handen uitdroogt.

Daarna moet ik altijd op mijn tanden bijten. Sulfur brandt! Je wordt geen lucifer, maar het scheelt niet veel. Op de erge locaties voel je de huid gloeien.

Probeer sulfur niet in je ogen te krijgen. Dit is een extreem pijnlijke situatie. Als ik een puist rond mijn ogen heb, probeer ik niet in mijn ogen te wrijven. Ik heb al genoeg meegemaakt dat mijn hand per ongeluk de sulfur aanraakt en dat daarna die sulfur in mijn oog belandt. Wanneer je ’s ochtends je gezicht reinigt, maak je dus ook best dat het water met de sulfur je ogen niet bereikt.

Mijn favoriete sulfur producten

 • Peter Thomas Roth – Acne Spot and Area Treatment

Hier begon het allemaal mee. Voor mij is dit the one and only. Op mijn huid werkt het extreem snel. Met één pompje kan je al een grote regio insmeren. Het pompje zit soms verstopt, maar met een tandenstoker is dit makkelijk op te lossen.

Peter Thomas Roth is de sulfur-kampioen: hij heeft ook een Sulfur Cooling Masque en een Therapeutic Sulfur Masque.

 • Dermalogica – Gentle Cream Exfoliant

Ik vond dit masker ontzettend goed werken, en daarom bestudeerde ik de ingrediënten. Wat zag ik: naast AHA’s en BHA’s bevat hij ook sulfur. Dit is een exfoliërende bom. Als je huid ook maar enigszins gevoelig is, laat je hem best links liggen. Ik heb hem één keer gebruikt toen mijn huid over-geëxfolieerd was, en het was geen mooi zicht.

 • Mario Badescu – Drying Lotion

Het bekendste sulfur-product is waarschijnlijk deze Drying Lotion. Naast sulfur bevat hij ook salicylic acid. Ik vond dit niet het meest handige product. Het product zit in een flesje en bevat twee lagen. Met een wattenstaafje moet je erdoor gaan en het product op de puist aanbrengen. Dit vond ik niet fantastisch: ik breng graag sulfur op mijn volledige kin aan, en dit ging dus niet. Wanneer het product droogt, wordt het best wel korrelig. En aangezien ik een actieve slaper ben (ik draai me heel veel), brokkelde het product af en eindigde het op mijn kussen. Veel effect kreeg ik er dus niet van. Maar als je een rustige slaper bent en maar één puistje wil uitroeien: ga ervoor!

Hebben jullie al een product met sulfur geprobeerd? En oja: suggesties voor ingrediënten waarover je meer wil weten, zijn ook altijd welkom!

20 Comments
 1. Wat een fijne post met handige informatie. Ik vind die vlammen met jouw hoofd erin heel grappig.

  • Jasmijn Cherubijn

   03/10/2014 18:39

   Face in a Hole vind ik geniaal. Ik kan me er uren mee bezig houden

 2. Mjay

  02/10/2014 08:21

  Super handig en informatief artikel, zonder dat het saai wordt! Way to go girl!
  Zelf heb ik dus duidelijk absoluut geen nood aan producten met sulfur. Heb een droge huid met once in a while (lees: 2x/jaar) een puistje op mijn kin. Ik reageer ook vaak slecht op producten. Jammer dat ik die altijd meteen weggooi want ik had wel willen weten of daar ergens sulfur in zat!

  • Jasmijn Cherubijn

   03/10/2014 18:40

   Dankjewel! Ben blij dat je het niet te saai vond. En wat een gelukzak ben jij! Als ik maar 2 puisten in een maand krijg, ben ik al héél content.

 3. Jana

  02/10/2014 14:35

  Heel interessant artikel Ik gebruik momenteel een shampoo tegen roos met dit spul in.

 4. Natasja

  02/10/2014 15:12

  Hm, super interessant. Zeker vaker van dit soort posts doen. Je hebt geschreven dat dit ook voor rosacea kan? Ik zou dat alleen niet durven aanbrengen op mijn super uitgedroogde en super gevoelige wangetjes die vol zitten met rosacea. Het doet al pijn als ik er verkeerd tegen aankom met mijn vinger/nagel.. dat het gaat gloeien.. oei, dat durf ik niet.

  • Jasmijn Cherubijn

   03/10/2014 18:44

   Ai, ‘k heb zelf geen rosacea, maar ik lees regelmatig dat het mensen met rosacea helpt. Sowieso zou ik een product met sulfur én een AHA of BHA vermijden, maar een milde zeep met sulfur kan je misschien helpen. Op rosacea-support.org/ staat veel info over rosacea en sulfur.

  • Natasja

   07/10/2014 20:32

   Bedankt voor de link! ik ga kijken

  • Jasmijn Cherubijn

   10/10/2014 19:06

   Hopelijk heb je er meer info gevonden! En als je een product met sulfur gebruikt hebt: hou me maar op de hoogte over de resultaten. Ben heel benieuwd!

 5. Jasmine

  02/10/2014 19:23

  Geen idee eigenlijk, dit ingrediënt ben ik naar mijn weten nog niet tegengekomen. Het Sulfur cooling product klinkt als een contradictie, interessant! Heel informatief artikel. Dus eigenlijk kunnen we best uien en look op onze huid smeren , verklaart alleen niet waarom vampiers er zo goed uitzien (lol)

  • Jasmijn Cherubijn

   03/10/2014 18:45

   Ja, ‘k heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ’t klinkt inderdaad een beetje vreemd! En vampiers: de perfecte huid zit in hun dode genen

 6. Sara - Window On My Wardrobe

  02/10/2014 21:51

  Wat een fijne en informatieve post Jasmijn! Ik heb echt veel bijgeleerd!

  X Sara

 7. Kiss & Make-up

  03/10/2014 15:27

  MEGA interessante rubriek, Jasmijn! Sulfur eh? Who knew!

 8. Renate

  04/10/2014 01:11

  Wat een leuk en informatief artikel, ik zou zeker vaker van dit soort artikelen willen lezen! Ik wist nog niks over Sulfur (ik heb ooit het woord gehoord, maar daar houdt het eigenlijk mee op) maar ik heb ooit 1 keer in de zoveel maanden een lichte uitbraak met puistjes (vergeleken vroeger is het niks meer, maar toch vind ik het dan te veel puistjes) en ik ben zeker benieuwd om dit een keer te proberen.

  • Jasmijn Cherubijn

   07/10/2014 11:06

   Ja tot een paar maanden geleden kende ik het ook niet! Maar eigenlijk wordt het in veel acne-producten gebruikt. Misschien zou een BHA beter werken als je maar nu en dan last hebt van puistjes?

 9. Lieselot

  08/10/2014 23:31

  Amai, ik had helemaal geen idee dat sulfur zo’n positief effect kon hebben op huidjes met puistjes en mee-eters :)! Ik ben dus ongelofelijk blij met deze tip. Ik ben erg benieuwd geworden naar het Peter Thomas Roth product! Supergoe artikel!

  • Jasmijn Cherubijn

   10/10/2014 19:02

   Merci! Ja, ’t is echt een apart product. En het stinkt uren in de wind. Je bent verwittigd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.