in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Waar zijn die jukbeenderen? – Tom Ford Shade and Illuminate

Toen Tom Ford zijn make-up in 2011 lanceerde, kon de heisa niet groter zijn. Ieder product werd als geniaal bestempeld. Maar laten we eerlijk zijn: wanneer Tom Ford iets doet, dan doet ie het goed: hij heeft YSL terug op de kaart gezet, iedereen wil zijn zonnebrillen dragen en hallo, hoe geniaal is de film ‘A Single Man’? Het product waar ik het meest benieuwd naar was, was Tom Ford’s contour-duo Shade and Illuminate. Maar kan deze Shade and Illuminate zijn reputatie waar maken?

tom ford shade and illuminate

Ik wou dat ik een Tom Ford-meisje was: vreselijk aantrekkelijk, absurd sensueel, altijd gesofisticeerd, nooit te wild noch te stijf en in het bezit van een zekere “je m’en fous”-allure. Helaas, ik ben een doorsnee en vaak nogal boertige trezebees uit de West-Vlaamse velden. Wat ik wél kan doen, is een half fortuin uitgeven aan Tom Ford-producten en hopen dat ik die vibe ook te pakken krijg.

tom ford

En je zal diep moeten graven, want Tom Ford producten komen niet goedkoop. Voor deze Shade and Illuminate betaal je 55.00 pond. Aan de bijhorende borstel ben je 56.00 pond kwijt. Ik heb het product en de borstel in Selfridges London gekocht. Ik heb een tijdje getwijfeld, want kan een product ooit zoveel geld waard zijn? Maar het beeld van Tom Fords goddelijke modellen met glossy smokey eyes op de runway (check Charlotte Tilbury’s tutorial hier) heeft me over de streep gehaald.

tom ford shade and illuminate

Tom Ford en zijn verpakkingen: niemand doet beter! Strak, zwaar, luxueus: alles wat ik verwacht van een product van dit kaliber. Het doosje met rijke mahonie kleur en gouden rand schreeuwt om aandacht. De borstel past er perfect bij: donkerbruin en goud zijn een mooie combinatie!

tom ford shade and illuminate

tom ford shade and illuminate

Ik heb Intensity 1. Voor zover ik me herinner is Intensity 2 een stuk donkerder en heel wat koeler. In totaal krijg je 14 gram product. In het doosje zit onderaan de bruine contour-kleur en bovenaan de highlight. Laten we beginnen met de Shade – kleur: die is een stuk warmer dan ik verwacht had. Normaal gebruik ik MAC Sculpt om te contouren. Dit is een heel koele, grijs-bruine kleur die perfect is om holtes en schaduwen te creëren. De contour-kleur in deze Shade and Illuminate is verre van oranje, maar je kan hem wel warm noemen. Ik kan de kleur het best omschrijven als melkchocolade.

Daarnaast is de textuur heel creamy. Dit betekent dat het best wel een uitdaging is om de kleur precies in de holtes te krijgen en bij het blenden niet te ver omhoog of omlaag te gaan. Door de textuur duurt ook het ook wat langer vooraleer het product droog is.

De Shade-kleur kan je naast contouren ook gebruiken als oogschaduw (zoals bij Charlotte Tilbury), maar wees dan wel voorbereid op heel veel creasing.

Links naar rechts: Tom Ford Shade and Illuminate Intensity 1 - MAC Sculpt - MAC Bone Beige
Links naar rechts: Tom Ford Shade and Illuminate Intensity 1 – MAC Sculpt – MAC Bone Beige.
Zoals je kan zien heeft Tom Ford best wel een natte textuur, want geloof mij vrij: ik ben geen snelle swatch-fotograaf en die swatch zat al zeker 5 minuten op mijn arm.

De Illuminate – highlighter, die vind ik fantastisch. Als je fan bent van MAC MSF in Soft and Gentle of NARS Albatross, dan zal je deze highlighter niks vinden. Deze Illuminate is compleet transparant, zonder glitter en wederom heel creamy. Daardoor geeft hij de indruk dat je huid van nature straalt en licht weerkaatst.

Hij valt te vergelijken met Chanel Le Blanc de Chanel (hoewel dit een primer is, maar ze geven hetzelfde effect) en MAC Strobe Cream (wederom een primer/moisturizer/manusje-van-alles). Als je hem eerst aanbrengt, denk je dat hij niets doet. Totdat je je gezicht naar het licht draait. Hij geeft de meest natuurlijke glans, waarvan je stiekem wenste dat je hem werkelijk van nature had.

Van links naar rechts (heel zware swatches) : Tom Ford Shade and Illuminate Intensity 1 - Chanel Le Blanc de Chanel - MAC Strobe Cream
Van links naar rechts (heel zware swatches) : Tom Ford Shade and Illuminate Intensity 1 – Chanel Le Blanc de Chanel – MAC Strobe Cream

En tot slot hebben we de Shade and Illuminate – borstel. Toen ik deze borstel voor het eerst uit probeerde, had ik een ‘jah, wat nu’-gevoel. En eerlijk gezegd: ik heb nog steeds dit gevoel bij deze borstel. Hij is prachtig gemaakt en van uitstekende kwaliteit (zijn borstels worden gemaakt door Hakuhodo), maar wat doe je ermee?

tom ford shade and illuminate

Hij is best wel klein voor een gezichtsborstel en heel smal. Ik kan hem inderdaad gebruiken om een contour-lijn te trekken, maar daarna heb ik sowieso een andere borstel nodig om de contour te blenden. Als ik mijn MAC 109 of Zoeva 110 Face Shape Brush gebruik, kan ik zowel het producten aanbrengen als blenden met één borstel. Aangezien de Illuminate-kleur heel transparant is, kan ik hem met deze borstel aanbrengen, maar door zijn creamy textuur, gebruik ik liever mijn vingers. Een ander doel voor deze borstel heb ik helaas ook nog niet gevonden.

Tom Ford Shade and Illuminate brush vs MAC 227 Eye brush
Tom Ford Shade and Illuminate brush vs MAC 227 Eye brush
Tom Ford Shade and Illuminate brush vs MAC 227 Eye brush
Tom Ford Shade and Illuminate brush vs MAC 227 Eye brush

Tom Ford Shade and Illuminate scoort voor mij 1,5 op 3. Dit kunnen we helaas geen succes noemen. De borstel begrijp ik niet, de Shade-kleur vind ik revolutionair in textuur, maar qua kleur net te warm en de Illuminate vind ik fantastisch, hoewel er goedkopere alternatieven zijn (onder andere Le Blanc de Chanel – 38.90 euro voor 30 ml. en MAC Strobe Cream – 15.00 euro voor 30 ml.). Hopelijk volgende keer beter, Tom!

Tom Ford Shade and Illuminate – 55.00 pond. Tom Ford Shade and Illuminate Brush – 56.00 pond. Onder andere te koop op Selfridges

10 Comments
 1. alexaslovelyworld

  05/04/2014 12:55

  Ziet er goed uit & mooie swatches!

  • Jasmijn Cherubijn

   05/04/2014 18:53

   Bedankt! Mijn swatch-foto-techniek is nogal een work in progress, want ik weet nog steeds niet goed in welke bocht ik mijn arm moet draaien

 2. BeautyGlitter

  05/04/2014 14:07

  Wauw, de verpakking en vormgeving is werkelijk prachtig alleen jammer dat die zo tegenvalt! De kleur is inderdaad net een tikje te warm om er goed mee te kunnen contouren!

  • Jasmijn Cherubijn

   05/04/2014 18:54

   Ja hé, ik dacht dat ik de enige was die dit vond, want iedereen is zo lovend over dit product! Misschien moet ik hem als bronzer uitproberen.

 3. svenja

  09/04/2014 19:12

  Wat een prachtige foto’s, de higlighter looks zo good

  • Jasmijn Cherubijn

   10/04/2014 17:43

   Dankjewel! En in het echt is hij nog veel mooier. De koningin van de gesofisticeerde highlighters

 4. alexaslovelyworld

  13/04/2014 11:32

  Mooie highlighter

 5. Inez

  18/04/2014 02:32

  Heel erg bedankt voor je eerlijke review dat bespaart me in elk geval wat geld

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.