in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Wat heb ik geleerd na 6 maanden bloggen

Hoera, zondag is mijn blog jarig! Jasmijn Cherubijn is dan 6 maanden oud. Mijn valse start van vorig jaar rekenen we eventjes niet mee Nooit had ik gedacht dat ik het zo lang zou volhouden. Zes maanden: het is nog steeds geen eeuwigheid, maar ik had eigenlijk gegokt op één maand. Ik heb mezelf onderschat!

Zes maanden, meer dan 100 blogposts en meer dan 100 Bloglovin’ volgers later kan ik van een bescheiden succes spreken. Toen ik met bloggen begon, wist ik helemaal niet wat ik kon verwachten. Een pro zal ik me nog steeds niet noemen, maar ik ben alvast wijzer geworden! Dit zijn een aantal dingen die ik geleerd heb na zes maanden bloggen:

shakespeareblog

TECHNISCH

 • Techniek en ik gaan niet samen.
 • Door mijn technisch onkunde zit ik vast aan een blognaam, die ik niet mooi vind. Kort samengevat: in het begin probeerde ik domein-namen uit, om te zien welke nog beschikbaar waren. Voor ik het wist, had ik jasmijnlarive.be besteld en moest ik het met die naam doen. En nu zie ik het helemaal niet zitten om alles naar een ander domein te verhuizen.
 • Door mijn technisch onkunde heb ik mijn site al veel laten crashen. Leve error logs!
Hopelijk heb je dit scherm nog niet veel gezien, maar ik heb mijn 404 pagina gepimpt.
Hopelijk heb je dit scherm nog niet veel gezien, maar ik heb mijn 404 pagina gepimpt.
 • Ik weet eindelijk wat RSS betekent en wat het doet.
 • Een mooi thema vinden is makkelijker gezegd dan gedaan.
 • Ik heb nog steeds geen thema gevonden, dat ik fantastisch vind.
 • Google is mijn beste vriend! Picasa, drive, agenda, mail, analytics, webmaster tools: ik gebruik het allemaal. Ironisch genoeg werk ik met WordPress ipv Blogger.
 • Mijn HTML-kennis beperkt zich tot <br>.
 • Nu weet ik waarom ik foto’s moet comprimeren.
 • De Jetpack-uitvinder is een genie.

FOTOGRAFIE

 • Een DSLR maakt je leven een stuk eenvoudiger.
 • Mijn gsm raakt oververhit wanneer ik probeer blogfoto’s met hem te nemen.
 • Swatches op foto krijgen, is een aparte discipline.
 • De zon schuilt altijd achter de wolken wanneer ik foto’s wil maken.
 • En zonder de zon zijn mijn foto’s een grijze oase.
 • Mijn camera houdt niet van metallic en shiny verpakkingen. En ik weet nog steeds niet hoe ik het deftig moet oplossen.
 • Voor een blurry achtergrond heb je wel degelijk een achtergrond op afstand nodig. Plat op tafel is de blur ver te zoeken.
 • Bij mijn DSLR is de macro-modus the place to be.
Het magische bloempje
Het magische bloempje
 • Een selfie met een DSLR maken, is me nog een groot mysterie.
 • Selfies van een DSLR zijn zeer confronterend. Blijkbaar heb ik grote poriën op mijn oogleden?!
 • Ik ben te ongeduldig om nieuwe producten onaangeraakt te laten, zodat ik een nette foto kan maken.
 • Flatterend licht heb ik nog niet gevonden.
 • Tripods zijn onhandig.

SCHRIJVEN

 • Bloggen is lastiger dan verwacht! Ik heb niet altijd inspiratie, noch veel zin om een blogpost te schrijven. Uiteindelijk heb ik toch een kleine effort geleverd en me gehouden aan mijn 1 artikel per 2 dagen-schema.
 • Om diezelfde reden geef ik bloggers die werken/studeren en daarbij elke dag bloggen, een dikke pluim!
 • Bij weinig inspiratie zijn TAG’s een geschenk.
 • En dan doe ik de TAG nog fout, want ik word niet getagd en tag zelf ook niemand.
 • Zonder Blogging 101: Zero to Hero was ik hier niet meer.
 • Ik doe mijn best, maar zo nu en dan publiceer ik een knoert van een spelfout.

spelfout

 • Soms schrijf ik veel te lange artikels en geef ik te veel details.
 • In het begin probeerde ik heel veel over budget-producten te schrijven, maar eerlijk: die laten mijn hart niet sneller slaan.
 • Mijn blogposts zijn verre van neutraal.
 • Ik moet beter leren nuanceren.
 • Smijt blogposts die je zelf niet goed vindt, weg.

 

ALGEMEEN

 • Ik gebruik mijn blog als excuus om nog meer make-up te kopen.
 • Ik heb een paar momenten gehad, wanneer ik ermee wou kappen.
 • Uiteindelijk vond ik het toch te leuk en ging ik maar door.
 • 7:20 uur is voor mij het ideale moment om nieuwe blogposts te publiceren.
 • Bloggers zijn vriendelijke mensen.
 • Er bestaan gigantisch veel blogs over make-up.
 • Je kop op Google terugvinden is een eng gebeuren.
Freaky!
Freaky!
 • Tegen praktisch niemand in mijn omgeving heb ik gezegd dat ik een blog heb.
 • Het is heel vreemd om dan opeens een sms te krijgen van een vriendin, die zegt: Dag Jasmijn, of moet ik zeggen Jasmijn Cherubijn.
 • En toen haatte ik mijn blognaam nog harder.
 • Bezoekers komen niet vanzelf aangevlogen.
 • In de blogging wereld ben ik best wel oud.
 • Non-bloggende bezoekers laten weinig comments na.
 • Als controlefreak, vind ik bloggen enger dan verwacht. Je weet nooit wie je blog leest of wat men denkt!
 • En om diezelfde reden vind ik het heel moeilijk om persoonlijke info of foto’s te publiceren.
 • Het internet is een grote plek.
 • Uit bloggen haal ik meer voldoening dan verwacht.

Dit was het zo! Om jullie te bedanken voor de genereuze bezoekjes en de attente comments organiseer ik overmorgen een giveaway. Maar voor vandaag lees ik graag jullie eigen tips, vragen of ervaringen over bloggen in de comments!

23 Comments
 1. Daisy

  24/07/2014 10:21

  Wat een leuk artikel met veel dingen waarin ik mezelf herken! In de bloggers wereld ben ook ik oud met mijn 28, maar ik vind het gewoon leuk dus who cares!

  Spelfouten maken we overigens allemaal wel eens, maar dat bewijst des te meer dat we ook maar mensen zijn en geen foutloze robots. Het geeft ook wel een beetje karakter vind ik.

  • Jasmijn Cherubijn

   26/07/2014 10:28

   Da’s waar! En zolang ik geen dt-fout maak, ben ik al content

 2. Saartje

  24/07/2014 13:27

  Wat leuk dat je blog alweer een half jaar bestaat! Alvast gefeliciteerd :D. Leuk artikel ook om te lezen!

 3. Mme Sophistique

  24/07/2014 14:00

  haha te veel details zijn er nooit vind ik hoor en op naar de volgende 6 zou ik zo zeggen!

  • Jasmijn Cherubijn

   26/07/2014 10:30

   Haha, nochtans al die opmerking van anderen gekregen Nou ja, je kan nooit iedereen tevreden stellen.

 4. Kirsty

  24/07/2014 15:18

  Wat een leuk artikel! Je beschrijft je blogverhaal ook met veel humor, erg leuk Alvast gefeliciteerd met het halfjarig bestaan van je blog!

 5. Anouk

  24/07/2014 21:34

  Wat leuk om je verhaal te lezen en wat je allemaal hebt geleerd!

 6. Kiss & Make-up

  25/07/2014 11:13

  Hele toffe post, Jasmijn! Of moet ik zeggen Jasm… nee nee, oke, stout van mij Ik vind je blognaam dik oke hoor. Persoonlijk. Iedereen weet meteen wie je bent en kan aan de hand van je blognaam je blog voor de geest halen. Enfin, dat is toch zo bij mij. Vind het trouwens goed dat je alle valkuilen van het bloggen ook opsomt. Vele mensen die niet bloggen vinden ’t allemaal zo vanzelfsprekend eh. ‘Steek je daar dan ZO veel tijd in?’ Ja, daar steek ik ZO veel tijd in. Pas als je blogt weet je wat er allemaal komt bij kijken.

  • Jasmijn Cherubijn

   26/07/2014 10:31

   Haha, ‘k had het toch ook onderschat Ja die blognaam, het is ongeveer het enige woord dat op mijn naam rijmt. Maar voor de rest vind ik het maar blah.

 7. Lieselot

  25/07/2014 15:13

  Haha, superleuk geschreven blogpost :)! Ik herken hier veel van mezelf in, zeker wat betreft het foto’s nemen! (De complexen over mijn poriëngrootte zijn ook gestegen met mijn het aantal foto’s dat ik nam, djeezes!) Je blognaam vind ik echt leuk hoor, ik hou van namen die rijmen! Hoe dan ik, doe er maar nog veel maandjes bij, want je hebt een fan, hierzo :D!

 8. DQ

  25/07/2014 15:34

  Time flies! Wat een leuk artikel, ik leer ook nog steeds bij. Er komt altijd meer bij kijken dan je vooraf denkt haha. X

  • Jasmijn Cherubijn

   26/07/2014 10:33

   Ja hé, had er nooit bij stil gestaan toen ik ermee begon

 9. Mjay

  28/07/2014 16:31

  Ha, ik ben op je blog uitgekomen in een Google-zoekactie naar Londen!
  Helemaal enthousiast over je manier van schrijven ben ik naar een recenter artikel gaan zoeken en kwam ik hierop uit. Ben zelf ook nog niet zo lang aan het bloggen en kan me toch ook best vinden in jou meningen Behalve die van die tripod, want heb er eergisteren pas eentje gekocht haha.

  Wat mij betreft heb je er een (Belgische) volger bij!

  • Jasmijn Cherubijn

   29/07/2014 19:19

   Wat lief, dankjewel! Ik ga eind deze week ook naar Londen! Wanneer ga jij? En als je nog meer tips nodig hebt, laat maar weten.

   En de tripod en ik: na zes maanden zijn we nog steeds geen goeie vrienden

  • Mjay

   29/07/2014 20:27

   Ik ga 20 tem 22 augustus, nog even wachten dus én het is een verrassing voor mijn vriend! Vertel het hem pas de dag ervoor, op zijn verjaardag! En tot dan moet ik alles plannen met Google Als het mag stuur ik je graag een mailtje met een vraagje over Londen?

  • Jasmijn Cherubijn

   29/07/2014 20:40

   Wauw, wat een fantastische cadeau! Uiteraard mag je me een mailtje sturen! Kijk er al naar uit

 10. iiiThinkPink

  29/07/2014 22:07

  Leuk artikel en wat kan je leuk schrijven! Hihi, ik ga je gelijk volgen op bloglovin’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.