in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Wat heb ik geleerd na één jaar bloggen

Wat vliegt de tijd! Dinsdag was mijn blog jarig en mocht ik mijn eerste kaarsje uitblazen. Zes maanden geleden heb ik al mijn eerste ervaringen opgesomd, en vandaag doe ik het nog een keer. Want geloof het of niet: in die zes maanden is er veel gebeurd. Ik werd voor de eerste keer vernoemd op een favorietenlijstje (nog altijd een dikke merci, Jana!), mijn eerste persevenement heb ik ook achter de rug, mijn blog is ongeveer tien keer gecrasht, ik heb een nieuwe camera-lens en opeens was mijn blog-geheim niet langer geheim. Zet u comfortabel, neem een kop koffie bij de hand en laat u meeslepen in mijn mijmeringen van het voorbije jaar.

TECHNISCH

 • Techniek en ik gaan nog altijd niet samen.
 • Ik haat updates en veranderingen.
 • Tijdens mijn verlof dacht ik: ik voer op het gemak die overdreven grote update uit aan mijn thema. Twaalf uur later, met een voorhoofd nat van ’t zweet en mentaal volledig aan het doorslaan, heb ik het oude thema weer op mijn blog geplaatst.
 • Nu zit ik in de ontkenningsfase en weiger ik te geloven dat mijn thema een update moet ondergaan.
bron
bron
 • Eén ieniemienie update aan een banale widget kan je volledige blog doen crashen.
 • Veel succes om de schuldige te vinden, wanneer je twintig plugins in één keer hebt geüpdatet.
 • Opeens heb ik een ongelofelijk handig ding bij mijn thema ontdekt, namelijk een shortcodes generator. Geen idee of elk thema dat heeft, maar mocht dat niet het geval zijn: het zou verplicht moeten worden!
 • Ik heb mijn eerste CSS-zinnetje geschreven. Trots momentje, daar.
 • Ik heb werkelijk uren zitten zoeken om dé perfecte widget met kerst te vinden om All I Want for Christmas van Mariah Carey op mijn homepage te krijgen. En ik durf wedden dat niemand er ooit naar geluisterd heeft .

FOTOGRAFIE

 • Dat begint eindelijk beter te gaan, al zeg ik het van mezelf.
 • Ik heb mezelf van de macro-modus gehaald en leer nu met de manuele modus werken.
 • Met de manuele focus haal ik om de één of andere onbekende reden ook betere resultaten.
bron
bron
 • Het metallic verpakkingen-probleem heb ik nog altijd niet deftig kunnen oplossen.
 • Of eigenlijk wel, want nu probeer ik die zoveel mogelijk te vermijden. MAC lippenstiften: die komen niet meer op mijn blog .
 • Ik kan niet leven zonder mijn softboxen.
 • En ik begrijp helemaal niet hoe bloggers zonder softboxen zulke goeie foto’s kunnen maken. Dikke pluim voor jullie!
 • Ik heb blijkbaar een licht OCD-kantje, want ik word letterlijk zot wanneer ik probeer een voorwerp rechtlijnig op te stellen om daarvan een rechtlijnige foto te maken en wanneer uiteindelijk blijkt dat het voorwerp op de foto ongeveer 3 graden scheef staat.
 • Daarom probeer ik zelfs niet meer om voorwerpen rechtlijnig te leggen. Scheve foto’s zijn nu mijn ding.
bron
bron
 • En van compositie gesproken: dat is zo niet mijn sterkste kant. Bloemen, decoratie, een mooie achtergrond: ik kan dat niet aan.
 • Momenteel beperk ik me tot één voorwerp op de foto, witte achtergrond en dat is het zo. Maar om professioneel te klinken: ik ga voor de minimalistische aanpak .

SCHRIJVEN

 • Blogposts schrijven is een aparte discipline.
 • Soms zit mijn hoofd overladen met informatie, maar krijg ik het niet op papier.
 • Dat zijn inderdaad die blogposts, waarvan je denkt: dat is één grote chaos.
En als je zo oud bent als ik, dan denk je bij chaos uiteraard aan Ultimate Kaos. I am not your casanova: no you're not :) . bron
En als je zo oud bent als ik, dan denk je bij chaos uiteraard aan Ultimate Kaos. I am not your Casanova: da’s inderdaad een feit.
bron
 • En dan sta je voor die moeilijke beslissing: weggooien of houden?
 • Altijd een gênant moment, wanneer je een dozijn grammaticale of spelfouten in een oude blogpost vindt.
 • En waarschijnlijk staat deze blogpost ook vol fouten. Mijn excuses.

PR, BLOG AWARDS EN ANDERE TOESTANDEN

 • Ik heb samen met de rest van België ontdekt dat ik genomineerd was voor een Weekend Blog Award.
 • Inderdaad, ik kreeg geen mailtje om mij te verwittigen dat blog-lievend Vlaanderen mijn blog ging bestormen. Bij deze zijn jullie gewaarschuwd als jullie dit jaar genomineerd zijn.
 • Door de nominatie had ik veel zin om bepaalde (wel, eigenlijk één) blogposts offline te halen. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan, en dat was een persoonlijke overwinning.
 • Die dag was er veel drama op de sociale media.
bron
bron
 • “Gratis” pakketjes bestaan niet in blog-land. Voor wat, hoort wat.
 • De pakketjes vind ik niet het leukste aspect van bloggen.
 • Maar het is wel grappig, wanneer je postbode de naam van je blog niet kan uitspreken: “Jasmijn Cherub, Jasmijn Cherubin, Jasmijn Cheruben? Hoe dan ook: hier is uw pakje!”
 • Waarom vinden PR events altijd plaats op een weekdag? Welke niet in Brussel werkende mens kan tegen 18 uur in Brussel zijn?

ALGEMEEN

 • In mijn blog-map op mijn computer hou ik een mapje bij, dat ik getiteld heb “memorabele momenten”.
 • Wat vinden we daarin terug: allerlei screenshots. Ik maak screenshots van alles: bij het bereiken van een mijlpaal op Bloglovin’, wanneer ik vermeld word in een favorietenlijstje van een andere blogger, wanneer ik een complimentje krijg …
 • Een mapje vol memorabele momenten kan ik ten zeerste aanraden.
Een aantal van mijn memorabele momenten
Een aantal van mijn memorabele momenten
 • Als ik plogs/vlogs zou maken, dan zouden dit de saaiste dingen ooit zijn: opstaan – ontbijten – naar het werk gaan – werken – lunchen – nog meer werken – mij op die trein slepen – eten – tv kijken – slapen.
 • Ik heb één YouTube-video opgenomen, en daarna heb ik gezegd: nooit meer!
 • Ik ben te lui om mijn sociale media te onderhouden.
 • En wanneer ik iets post, zit ik waarschijnlijk op de trein, omdat ik daar niets anders te doen heb.
 • Daarom zien jullie mij veel klagen over de NMBS. Mijn mede-pendelaars zullen dit waarschijnlijk begrijpen .
 • Google+: is één iemand actief op dit platform?
 • Ik vind het altijd leuk om de zoekopdrachten van Google te zien, die naar mijn blog leiden. Zo heeft iemand gezocht naar “mensen zijn als beesten in de solden”. Mocht jij die persoon zijn: jij bent geniaal.
 • Ik neem bloggen niet te serieus, en ik hoop vanuit het diepste van mijn hart dat het zo blijft.

Om in deze feestelijke blog-sfeer te blijven, komt overmorgen mijn tweede deel van mijn reeks over bloggen en techniek online. En dinsdag is het dan eindelijk tijd voor le moment suprême, want dan organiseer ik opnieuw een giveaway. Maar voor vandaag lees ik met veel plezier jullie eigen tips of ervaringen met bloggen in de comments!

36 Comments
 1. Manon

  30/01/2015 07:58

  Wat je allemaal niet leert he met bloggen. Ik moet zeggen dat ik na 1 jaar ook nog niet veel weet op het technische gebied, maar dat interreseert mij ook niet echt..maar ik denk dat ik er toch een keer aan moet geloven.

  • Jasmijn Cherubijn

   01/02/2015 10:22

   Bij techniek heb ik iets van: zolang ik weet wat ik nodig heb, is dat meer dan voldoende. Heb al boeken over WordPress gekocht, maar eerlijk gezegd: die doe ik nooit open. Zoveel hoef ik nu ook niet te weten.

 2. Mjay

  30/01/2015 08:05

  Good job guuuuuurl! Soms lijkt het toch echt alsof je al een aantal jaar op je palmares hebt staan Ik deel wel veel van je ervaringen en ik heb ook ondervonden dat bloggen tijd kost, veel tijd! Waar heb jij je softboxen trouwens gekocht als ik zo curieus mag zijn?

 3. Nesrin

  30/01/2015 10:29

  Heerlijk geschreven. Ik vind jouw blog er heel mooi uit zien en jij schrijft heel prettig. Ook jouw foto’s zijn stunning.
  Ik ben echt een dummie als het op finetunen aankomt, updates? Die negeer ik compleet, zo lang ik kan publiceren I really don’t give a f*ck.

  Maar eerlijk, ik ga binnenkort voor een op maat gemaakt WordPress cursus. Kleine meisjes worden groot. Ja Casanova ik weet het nog heel goed, ben officieel oud.

  • Jasmijn Cherubijn

   01/02/2015 10:28

   Ola, een op maat gemaakte WordPress cursus? Da’s wel heel fancy! Hopelijk zal het heel interessant zijn.

 4. Julie

  30/01/2015 14:12

  Hahaha super grappige post, ik hou echt van je schrijfstijl!

 5. Kiss & Make-up

  30/01/2015 14:44

  Superleuk artikel, echt een plezier om te lezen! Video’s en ik, dat gaat ook niet samen. Ik vind jouw foto’s echt prachtig. Kan je daar eens een post overdoen? Ik zou zelf nog zoveel willen bijleren over fotografie. Ik heb dus bijvoorbeeld geen softboxen en kan me doodergeren aan de kwaliteit van mijn foto’s soms.

  • Jasmijn Cherubijn

   01/02/2015 10:30

   Oké, zal eentje over fotografie schrijven! Maar eigenlijk kan ik maar één tip geven: licht, licht, licht. Wanneer ik slecht licht heb, zijn mijn foto’s maar dubieus.

  • Kiss & Make-up

   01/02/2015 19:14

   Ik weet ’t. En ik ben volledig afhankelijk van ’t weer. I has no equipment.

 6. Jasmine

  30/01/2015 15:37

  Softbox interesse! Wat heb je al veel bereikt in een jaar, zeker niet niets Jasmijn!

 7. Tania

  30/01/2015 15:40

  Leuke artikel. Filmpjes gaan er bij mij ook niet komen vrees ik, is niets voor mij.

  • Jasmijn Cherubijn

   01/02/2015 10:32

   Vond het vooral heel veel werk! Zou het waarschijnlijk wel leuk vinden als ik het goed kon, maar momenteel zit dat er nog niet in.

 8. Michaela

  30/01/2015 16:45

  Omg, sommige dingen zijn zo herkenbaar! Ik wil binnenkort ook softboxen gaan aanschaffen, goed om te horen dat jij er niet zonder kan haha!

  • Jasmijn Cherubijn

   01/02/2015 10:32

   Ik vind het zo straf dat jij het doet zonder softboxen! Jouw foto’s zijn altijd prachtig.

 9. Kirsty

  30/01/2015 19:24

  Superleuk geschreven! Je hebt al erg veel bereikt in het afgelopen jaar! Zelf zou ik ook niet meer zonder softbox kunnen, zeker met dit druilerige weer is het wel echt een must!

  • Jasmijn Cherubijn

   01/02/2015 10:33

   Mijn voorkeur gaat nog altijd uit naar natuurlijk licht, maar inderdaad: in België en Nederland hebben we tijdens de winter wel wat extra hulp nodig.

 10. Chahrazad

  30/01/2015 21:16

  Wat een super leuk artikel! Hoe heb jij jezelf aangeleerd om met manuele focus te werken?

  x

  • Jasmijn Cherubijn

   01/02/2015 10:35

   Was eigenlijk heel toevallig. Ik wou die extra blurry achtergrond, maar mijn automatische focus focuste altijd op het verkeerde ding. Heb hem dan maar op manueel gezet, en onderweg geleerd hoe je het best zelf doet. Wanneer ik nu product-foto’s neem, werk ik altijd met de manuele focus. Voor FOTD’s en dergelijke gebruik ik wel mijn automatische focus.

 11. Kelly

  30/01/2015 22:08

  Haaaaa ZALIG! Lang leve smartphones en 4G tijdens de NMBS-wachttijden!

  • Jasmijn Cherubijn

   01/02/2015 10:36

   ’t Zal wel zijn! Krijgt altijd een half infarct wanneer mijn trein onderweg stilstaat in een 4G-loos gebied. Paniek!

 12. ines

  30/01/2015 23:17

  Wat een zalige post Van dat thema, als je je thema update dan gaat alle CSS verloren, dus dan maak je beter een child thema aan (weet niet of je dat wist, hoe dat moet zoek je mss wel beter eens op :p) maar dus een tip! En ga zo door! Je blog is echt heel leuk om lezen en kijk er naar uit om dit blogje over een jaar te lezen

  • Jasmijn Cherubijn

   01/02/2015 10:38

   Haha, ja, weet dit ondertussen uit persoonlijke ervaring! Opeens was alles weg, en heb ik verschrikkelijk zitten vloeken. Maar nu speel ik ook op veilig met een child thema.

 13. Jana

  31/01/2015 17:38

  Leuk artikel Jasmijn! Echt niet normaal dat jij nog maar 1 jaar bezig bent! Ik ben al benieuwd naar je artikel van morgen, ik had mezelf begin februari als deadline gesteld om over te gaan op een eigen domein maar ik durf het nog niet
  Oh, en ik zie dat je het nieuwe Narsissist-palette gekocht hebt, it’s so pretty!

  • Jasmijn Cherubijn

   01/02/2015 10:39

   Uhu, maar vind het originele palette toch nog beter. Je krijgt meer kleuren en vind ze ook makkelijker om te dragen. En die nieuwe dual intensity formule: weet nog niet helemaal zeker wat ik ervan vind.

 14. Lien

  02/02/2015 20:00

  Geniaal geschreven! En proficiat met je 1 jaar bloggen

 15. Birte

  04/02/2015 11:02

  Ik vind het echt raar dat jij nog maar een jaar blogt. Het lijkt alsof je er al eeuwen mee bezig bent!

  • Jasmijn Cherubijn

   04/02/2015 18:50

   Nope, hiervoor heb ik niet in ’t geheim ergens anders zitten bloggen

 16. Lieselot

  04/02/2015 19:21

  Gefeliciteerd met je eerste blogverjaardag :D! Maar heel eerlijk, het lijkt alsof je al jaren in het vak zit: zo’n topblog :)! Keep bringin’ it gurl!

 17. Natasja

  09/02/2015 15:52

  Aw, leuk om te lezen soft boxen maken inderdaad een groot verschil!! Ik wil er eentje maken als mij dat ooit lukt haha. Ik zit trouwens op google+, maar ben er minder actief op dan Facebook.. dat neemt nog niet weg dat het een handig platform kan zijn!

  • Jasmijn Cherubijn

   11/02/2015 18:10

   Serieus? Laat me maar weten of het gelukt is! Vrees dat het bij mij helemaal zou mislukken.

   Google+: ik vind het zo raar. Het ziet er mooi uit, vind ik, maar ik begrijp niet helemaal hoe het werkt. Misschien word ik te oud voor die moderne dingen

 18. My Linh

  18/02/2015 15:53

  Wat heerlijk luchtig geschreven Ik kan mij in veel dingen herkennen Super dat je zoveel hebt bereikt het afgelopen jaar Wat een leuk idee, zo’n memorable moments map! Kun je altijd met een big smile terugblikken En Google+? Wat is dat? Hehe…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.