in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Top 3 Tips – Kohl Potlood

Je kan zeggen: het is ‘maar’ een kohl potlood. Zeg dat in mijn bijzijn, en je ziet me een klein infarct opdoen. Nee, ik neem kohl heel serieus, want een goed kohl potlood moet aan zoveel vereisten voldoen! Het moet intens zwart zijn. Het moet een zachte textuur hebben. Het moet kunnen gesmudged worden. Daarna moet het van zichzelf drogen en smudge-proof worden. Het moet uren op zijn plek blijven zitten. Het mag mijn lenzen niet irriteren. Nee, elk kohl potlood presteert niet even goed.

Een kohl potlood is ook één van de meest multifunctionele producten. Je kan het onder én boven je oogschaduw gebruiken, je kan er een wing mee zitten, je kan er een smudgy eyeliner mee creëren, je kan het boven, onder en zelfs in je ogen gebruiken. En ook om je lippenstift een donkere tint te geven, kan je een kohl potlood gebruiken.

Om door het bos de bomen weer te zien, geef ik je mijn top 3 tips voor kohl potlood!

En je kan er zelfs mee tekenen en schrijven!
En je kan er zelfs mee tekenen en schrijven!

3. Urban Decay | 24/7 Glide-On Eye Pencil in Perversion

De prijs voor de zwartste kohl gaat naar Urban Decay! Perversion zat gratis bij één of ander Urban Decay palette en ik ben er ontzettend tevreden over. Met dit potlood op de waterlijn krijg je de meest intense blik. Het brengt heel gemakkelijk aan en je krijgt ongeveer 30 seconden om met het product te spelen. Daarna wordt hij smudge-proof.

urban decay perversion eyeliner

Mijn ogen hebben enkel een klein probleempje met de formulering: op sommige dagen doet het mijn ogen heel erg wateren. Misschien ligt het aan mijn lenzen, misschien aan mijn ogen, maar waarschijnlijk aan het potlood. Mocht ik minder allergisch op dit potlood reageren, dan zou ik het non-stop gebruiken en veel meer kleuren kopen. De 24/7 Glide-On Eye Pencils komen namelijk in 40 kleuren! Ze hebben zelfs twee zwarte kleuren: Perversion is het meest intense zwart. Zero is een medium zwart (bestaat dat?).

urban decay perversion eyeliner

2. Rimmel | Scandaleyes in 001 Black

Rimmel: waarom maak je zoveel goeie producten? Het Scandaleyes Kohl Kajal is het beste kohl potlood op de budget-markt. Dit potlood is ook heel creamy, valt makkelijk te smudgen en blijft een tijdje zitten. Bij mij blijft niet hij niet zo lang zitten als Urban Decay of MAC, maar hij levert nog steeds een goeie prestatie.

rimmel scandaleyes kohl kajal

Het Scandaleyes potlood is niet zo zwart als Perversion. Hij heeft een groene tint, maar op het oog merk je dit nauwelijks op.

rimmel scandaleyes kohl kajal

1. MAC | Eye Kohl in Smolder

Normaal heb ik geen ultieme favoriet bij mijn top 3 tips, maar vandaag heb ik die wel . Ik heb ongeveer elk “kohl potlood” van MAC geprobeerd (in principe zijn het allemaal kohl potloden, maar MAC geeft graag vreemde namen aan hun potloden). De Technakohl Liner vond ik heel goed, maar je krijgt niet veel product (waarom gaan die twist-up potloden nooit lang mee). Het Powerpoint Eye Pencil vond ik goed, maar bij mij bleef het niet heel lang zitten. De Feline Kohl Power Eye Pencil is intens zwart, maar veel te creamy en wou bij mij het niet drogen.

mac smolder

Wat schiet er nog over: de standaard Eye Kohl in Smolder. Niet te zacht, niet te hard: perfectie! Ik heb waarschijnlijk al een vijftal Smolders versleten. Ik weet dat ik altijd op Smolder kan vertrouwen. Ik kan het overal gebruiken en ik weet dat het zal doen wat ik wil.

mac smolder

Als ik één suggestie mag maken (hopelijk luister je, MAC ): Smolder zou net dat tikkeltje intenser mogen zijn. Het is zwart, maar door de koele ondertoon is hij net niet zo zwart als Urban Decay. Als Smolder even intens zou zijn als Perversion of Feline, dan heb ik mijn heilige graal gevonden.

Van links naar rechts: UD Perversion: swatch/blend | Rimmel Scandaleyes: swatch/blend | MAC Smolder: swatch/blend
Van links naar rechts: UD Perversion: swatch/blend | Rimmel Scandaleyes: swatch/blend | MAC Smolder: swatch/blend. En op foto lijken ze allemaal hetzelfde

Is een kohl potlood ook een must-have voor jou? En welk potlood gebruiken jullie het liefst?

22 Comments
 1. Mjay

  12/09/2014 07:29

  Ben ook van de kohl potloden! Heb er menig wat van MAC maar Smolder (nog) niet, daar ga ik zeker even naar op zoek. Vroeger droeg ik echt elke dag zwarte kohl maar tegenwoordig ben ik ook wat meer van de taupe, kaki of donkergrijze kleuren Fijn artikel trouwens!

  • Jasmijn Cherubijn

   12/09/2014 11:05

   Dankjewel! Om de één of andere bizarre reden raden de MUA’s in MAC nooit Smolder aan. Ik heb ‘m pas gekregen, nadat ik gezegd had dat ik alle andere potloden al gebruikt had!

 2. Amy

  12/09/2014 09:31

  Is Smolder echt de moeite ja? Ik gebruik nu altijd Engraved van MAC en die is ook heel fijn, alleen zou hij ook wat zwarter mogen.

  • Jasmijn Cherubijn

   12/09/2014 11:06

   Ja, hij is heel fijn! Engraved heb ik ook een tijdje gebruikt, maar hij is inderdaad niet heel zwart. Toen ben ik overgeschakeld op Smolder. Voor zover ik het me herinner, is Engraved een beetje zachter, maar blijft Smolder langer zitten.

 3. Ellen

  12/09/2014 09:50

  Fijne vergelijking! Ik gebruik het zelf niet zo heel veel, omdat de potloden die ik nu in mijn collectie heb niet echt van goede kwaliteit zijn.

  • Jasmijn Cherubijn

   12/09/2014 11:08

   Het is inderdaad niet leuk (en soms zelfs pijnlijk) om met een slecht kohl potlood te werken. Wanneer je een goed potlood gevonden hebt, zal je het waarschijnlijk non-stop gebruiken

 4. Michaela

  12/09/2014 09:56

  Die van Urban Decay wil ik nog graag proberen! Mijn favoriet is van Lancome

  • Jasmijn Cherubijn

   12/09/2014 11:09

   Oew, heb ik nog niet geprobeerd! Zwarter dan Perversion kan je niet gaan! Er is nu zelfs een Perversion mascara

 5. Jasmine

  12/09/2014 10:53

  Je klinkt als een echte guru op kohl gebied =] Dan even uitkijken naar Smolder van Mac. Ik zit nog steeds met mijn Etos Kohl uit de jaren 90 ofzo.

  • Jasmijn Cherubijn

   12/09/2014 11:10

   Oei, misschien wordt het tijd om die weg te gooien Als je liever een bruine kleur gebruikt, is Teddy (ook een eye kohl, zoals Smolder) ook een aanrader!

 6. Daphne

  12/09/2014 11:28

  Fijne tips! Helaas gebruik ik geen potloodje meer omdat het bij mij altijd op de één of andere manier uitloopt

  • Jasmijn Cherubijn

   16/09/2014 09:19

   Da’s vervelend! Misschien kan je hem setten met een poeder oogschaduw?

 7. Lys

  12/09/2014 11:29

  Vroeger (pak zo’n 6 jaar geleden) was kohl-potlood het verlengde van mijn arm, zo vaak gebruikte ik het! Om maar even te overdrijven, haha de laatste jaren gebruik ik eigenlijk nauwelijks nog kohl-potlood, of het is eens om op de bovenste wimperrand te ’tightlinen’ of een winged eyeliner te zetten.

  • Jasmijn Cherubijn

   16/09/2014 09:20

   Bij mij is het al tien jaar geleden, sinds ik iedere dag kohl gebruikte, haha! Tightlinen is hier ook een populaire methode!

 8. Natasja

  12/09/2014 16:50

  Ik vind perversion van UD helemaal geweldig zo intens, zo boterig en zo dik. Helaas zorgt de boterigheid soms voor een minder strakke lijn dan ik zou willen.. maar ach, dan ga ik toch over op de liquid eyeliner

  • Jasmijn Cherubijn

   16/09/2014 09:20

   Hij werkt inderdaad niet heel accuraat, maar daarvoor grijp ik ook naar een liquid liner

 9. Chinouk

  12/09/2014 21:59

  Ah good to know, mijn mams gebruikt een zwart oogpotloodje voor haar bovenste wimperrand (normaal gesproken eentje van NARS) maar omdat ze die niet teveel wilt gebruiken zoekt ze een alternatief om mee af te wisselen. To the MAC Counter it is! Ohja en NARS is dus ook echt een aanrader, mocht je een vierde variant aan je top 3 toevoegen.

  • Jasmijn Cherubijn

   16/09/2014 09:22

   NARS is inderdaad ook heel goed, maar ik gebruik ‘m vooral om een strakke lijn te maken. Hij droogt heel snel, en daarom kan je hem niet makkelijk smudgen. Misschien zal Smolder te zacht zijn voor je mama!

 10. Jana

  13/09/2014 10:54

  Ik ben ook nog altijd op zoek naar een écht goed zwart kohlpotlood. Ik hou Smolder in mijn achterhoofd!

 11. Birte

  13/09/2014 19:12

  Ik gebruik zelfden of nooit kohlpotlood… Heb al jaren ééntje van Dior in m’n schuif liggen, maar ik raak het niet aan ;-).

  • Jasmijn Cherubijn

   16/09/2014 09:23

   Maar je hebt toch al eentje Da’s een goed begin!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.