Het zijn zware tijden: voor mezelf, waarschijnlijk ook voor jou en voor velen in de maatschappij. We vechten tegen een onzichtbare vijand. Ik loop al weken te piekeren en maniakaal mijn handen te wassen. Ik wil niet ziek worden, maar bovenal wil ik me geestelijk gezond houden. Het nieuws is gruwelijk, maar hoe egoïstisch het ook mag klinken: ik wil me kunnen ontspannen. Denken aan leuke dingen. Dromen over toekomstige avonturen. Daarom vandaag een flashback naar True Love Tattoo Convention.

Betty-Sue van Blackbird Tattoo
die een handpoke tattoo zet.

True Love Tattoo Convention was dit jaar aan haar tweede editie toe. De conventie wordt jaarlijks georganiseerd door Louis Gürke (van Louis’ Tattoo Boutique in Kortrijk) en vindt elke keer in maart op een andere locatie plaats. Dit jaar waren we welkom in Transfo in Zwevegem (voor de geïnteresseerden: je kan het afhuren als trouwlocatie ).

Vorig jaar was ik helemaal mijn kluts kwijt: zoveel tattoo-artists! Zoveel verschillende stijlen! Zoveel mensen met tattoos in het zwart gekleed (sorry, het cliché is bevestigd)! Zoveel diversiteit! Maar vooral: zoveel lawaai! Het rumoer van honderden tattoo-naalden aan het werk is een speciale ervaring .

Dit jaar nam ik zelf in de stoel plaats en werd ik onder handen genomen door de lieve Rebecca van EYE C.U. Hierna volgt het ultieme tattoo-stappenplan voor beginners .
Ten eerste scheren ze de haartjes weg. Ik heb gevraagd waarom en het antwoord is: haartjes maken niet het tatoeëren lastiger, wel het kleven van de stencil. Na je scheerbeurt kleven ze de stencil op je vel (of gaan ze freehand te werk). Als je de grootte, plaats… niet goed vindt, kan de stencil altijd aangepast worden. Als je een probleem hebt met het ontwerp van je tattoo: nu moet je je mond openen. Daarna ben je gejost.

De stencil heeft een paarse kleur.

Dan begint het echte werk. Op het werkstation van je tattoo-artist zal je folie, inkt, machines, vaseline, water, tape, alcohol, scheermes… terugvinden. Uiteraard gebruiken ze bij iedereen een nieuwe naald. Mocht dit niet gebeuren: run, Forest, run!

Vervolgens worden de lijnen gezet. Deze machine maakt het meest lawaai. En hoe voelt het: als een naald die in je huid krast. Je kan het gevoel met niets anders vergelijken. Is de pijn draagbaar? Ja, zeker als het op een relatief pijnloze plek is. En zelfs op een “pijnlijke” plek zal je het overleven. De lijnen zetten gebeurt meestal het snelst.

Tot slot wordt je tattoo ingekleurd, oftewel shaden. Er wordt kleur en/of schaduwen aangebracht met een stille machine. In het begin voelt shaden niet pijnlijk aan, maar na een tijdje verander je van mening. De tattoo-artist blijft over dezelfde plek shaden, totdat de tattoo voldoende ingekleurd is. Toen ze tegen mijn elleboog bezig was, heb ik op mijn tanden moeten bijten.

Je nieuwe tattoo wordt in folie gewrapt en daarna moet je twee weken voor je tattoo zorgen. Oh, dikke pret! (Niet echt, maar het is voor het goede doel)

Vind ik True Love Tattoo Convention de moeite waard? Zeker en vast! De sfeer is chill en de meeste tattoo-artists zijn heel aardig. Je kan nieuwe tattoo-artists ontdekken en ideeën uitwisselen. Als je een tattoo hebt of niet: iedereen is welkom.

Volgend jaar vindt True Love Tattoo Convention plaats op 6 en 7 maart in Fabriekspand in Roeselare. Allen daarheen!