Weet altijd wat je op je huid smeert. Altijd! Je bent geboren met één huid, ze moet nog een heel leven mee en dit liefst in goede staat. Daarom moet je lief zijn voor je huid en er goed zorg voor dragen.

Wie kies jij? :-)
Wie kies jij? 🙂

Dit doe je onder andere door voldoende water te drinken (saai maar waar), vitamines binnen te krijgen, elke dag spf te dragen, maar ook door de juiste producten te gebruiken. En je weet wanneer je een goed product in je handen hebt, wanneer 1) men goede ingrediënten gebruikt heeft, en 2) je huid goed op deze ingrediënten reageert. Door klakkeloos het verkooppraatje van een merk te geloven, ga je niet ver komen. Een merk kan zeggen dat hun product acne geneest, maar wanneer ik enkel ingrediënten zoals water, siliconen en alcohol op de verpakking zie staan, weet ik 1) dat het zal branden als een motherf*cker, en 2) dat ik niets met dat product ben.

Er zijn twee termen die vaak in huidverzorgingsland genoemd worden, namelijk AHA en BHA. We kennen allemaal de groep A-HA van de single ‘Take on Me’, en bij BHA kunnen we denken aan een BH voor een A-cup. Maar deze acroniemen staan ook voor Alpha Hydroxy Acid en Beta Hydroxy Acid. En die AHA’s en BHA’s kunnen je huid volledig transformeren. Wil je weten wat het verschil is tussen beide, dan mag je zeker verder lezen! 

AHA = Alpha Hydroxy Acid

  • Wat?

AHA of Alpha Hydroxy Acid vind je in producten het meest terug onder de naam lactic acid (melkzuur), glycolic acid (glycolzuur) of citric acid (citroenzuur). AHA’s zijn zuren die het huidoppervlak chemisch exfoliëren. Hierbij worden de oude huidcellen verwijderd en wordt de nieuwe huid bloot gelegd. AHA’s zijn veel zachter voor de huid en werken effectiever dan wanneer je je huid manueel exfolieert met bijvoorbeeld een scrub.

  • Hoe?

AHA vind je in veel producten terug, zoals cleansers, toners, moisturizers, serums … Als je ’s ochtends een AHA-product gebruikt, moet je zeker een SPF smeren. Je wil namelijk vermijden dat de nieuwe huid wordt beschadigd.

  • Wanneer?

Je kan een AHA-product zowel ’s morgens als ’s avonds aanbrengen. Ik gebruik het liefst een product met AHA ’s avonds, aangezien ik mijn “nieuwe” huid zo veel mogelijk wil beschermen.

  • Waarom?

Door het gebruik van AHA’s krijg je een frisse teint, kan hyperpigmentatie verminderen en kunnen rimpels zelfs gladder worden. Als je last hebt van Keratosis Pilaris (oftewel die vervelende bultjes op je armen en benen), kan je ook een bodycrème met AHA gebruiken om de bultjes glad te strijken.

  • Wie?

Iedereen die een huid-opkikker kan gebruiken. Sommige mensen kunnen heel gevoelig reageren op AHA. Als je een gevoelige huid hebt, kan je best eerst een tester proberen.

BHA = Beta Hydroxy Acid

  • Wat?

BHA of Beta Hydroxy Acid kan ín de poriën kruipen en die exfoliëren (klinkt dat niet goddelijk). Salicylic Acid (salicylzuur) is de bekendste BHA. Salicylzuur vind je vaak terug in product tegen acne en tegen een vette T-zone, aangezien salicylzuur de poriën kan reinigen.

  • Hoe?

BHA vind je ook terug in veel verschillende producten. Als je een optimaal resultaat wil, kan je zowel een cleanser, toner en moisturizer met BHA gebruiken.

  • Wanneer?

Een product met BHA kan je ook zowel ’s ochtends als ’s nachts gebruiken. Ik wissel graag af en gebruik BHA ’s ochtends en AHA ’s avonds.

  • Waarom?

BHA kan de sebum-productie afremmen. Je krijgt minder puistjes, de T-zone is minder vettig en de poriën lijken kleiner. Daardoor blijft make-up ook langer zitten.

  • Wie?

Iedereen met puistjes of een vette T-zone zou een product met salicylzuur moeten uitproberen. Als je een heel lichte vorm van acne hebt, kan een product met BHA voldoende zijn om de acne te stoppen. Salicylzuur is een krachtig ingrediënt. Als je een gevoelige huid hebt, probeer je ook best een tester uit.

Mijn favoriete AHA & BHA – producten

aha products

bha products

Hebben jullie al een product met AHA of BHA geprobeerd?