in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Make-up blunders uit mijn verleden

Make-up blunders: we hebben ze allemaal gemaakt en maken ze zo nu en dan nog steeds. Wanneer ik soms foto’s uit mijn verleden zie, denk ik: oké, dat was echt schaamtelijk. Maar we leren uit onze fouten, en zo worden we alsmaar beter.

Vandaag onderga ik the walk of shame, want ik bespreek in detail de grootste make-up blunders uit mijn verleden. En ja: het is toegestaan te gniffelen met mijn fouten :) .

Anno 2000 – Ik trim mijn wimpers

Laten we maar beginnen met het schaamtelijkste der schaamtes: ik heb ooit mijn wimpers getrimd. Jup, mijn wimpers zijn al zo goed als onbestaand en toch voelde ik de behoefte om mijn wimpers te knippen.

Dit zijn wimpers. Zie jij ze staan? Ik ook niet. En ik ben er toch nog in geslaagd ze korter te maken :)
Dit zijn mijn wimpers. Zie jij ze staan? Ik ook niet. En ik ben er toch nog in geslaagd ze korter te maken

Maar in principe kan ik nog steeds mijn gedachtegang van toen volgen. Ik heb asymmetrische ogen: mijn rechter-ooglid is veel zwaarder, en daardoor hangt dit monolid meer door. Dit betekent dat mijn rechteroog kleiner lijkt en dat mijn wimpers nog meer gebukt gaan onder het gewicht van mijn rechter-monolid.

Wanneer ik mascara aanbreng, gaat dit veel vlotter aan de linkerkant. Die wimpers gaan makkelijker de hoogte in (minder last van het monolid) en lijken daarom langer. Toen ik in 2000 voor het eerst mascara aanbracht, leken mijn wimpers aan de linkerkant inderdaad langer. Aangezien ik de rechterkant niet omhoog kreeg, besloot ik de linkerkant te “trimmen”. Ik kan me nog steeds herinneren dat mijn wimpers heel hoekig en verschrikkelijk scheef leken. Gelukkig groeien wimpers altijd terug .

Wat hebben we geleerd
Er zit geen toekomst in wimpers trimmen. En olé: er bestaan wimperkrullers. Mijn rechterkant moet nog steeds meer TLC krijgen om ongeveer symmetrisch te lijken.

Anno 1999 – Ik hang mijn valse wimpers drie centimeter boven mijn wimperlijn

Ik heb al mijn hele leven complexen over mijn wimpers. Daarom kocht ik voor mijn twaalfde verjaardag een paar valse wimpers van de Yves Rocher. De kerstcollectie was net gelanceerd, en om de één of andere reden dacht ik dat plastic wimpers met gele parels er natuurlijk zouden uitzien.

En toen ging puber Jasmijn aan de slag met haar valse wimpers met gele parels. Voor het kerstfeestje met de familie kleefde ik mijn valse wimpers met de grootste zorg drie centimeter boven mijn natuurlijke wimperlijn. Gelukkig heb ik hooded monolids: onder mijn ooglid zit nog een stuk ooglid dat niet zichtbaar is wanneer mijn ogen open zijn. Daarom zie je nooit mijn eyeliner, maar zag je ook niet heel hard dat mijn valse wimpers boven mijn natuurlijke wimpers zweefden.

Wat hebben we geleerd
Gele parels zijn nooit een goed idee, en met de jaren zal puber Jasmijn ook wel leren hoe je valse wimpers correct moet aanbrengen.

Anno 2004 – Ik gebruik rode lippenstift als oogschaduw

Puber Jasmijn was nu gothic Jasmijn. Ik ging met mijn ouders mijn zus op Zaventem ophalen, en ik dacht: dat is nu de ideale gelegenheid voor rode oogschaduw. Waarom niet.

't Is ongelofelijk, maar ik heb gewoon nog een foto gevonden met de rode oogschaduw! Nadien heb ik nog een potje rode oogschaduw bij de H&M gekocht, en ik was gek op dat spul.
’t Is ongelofelijk, maar ik heb gewoon nog een foto gevonden met de rode oogschaduw! Nadien had ik nog een potje rode oogschaduw bij de H&M gekocht, en ik was gek op dat spul.

Ik kon nergens felrode oogschaduw kopen (nu weet ik: daar bestaat een reden voor), dus ik besloot een rode lippenstift als oogschaduw te gebruiken. Dit was een verschrikkelijk pijnlijke situatie, want geloof het of niet: lippenstift in het oog krijgen is niet heel gezond. Toen ik terug thuis was, had ik van nature rode oogleden én oogbollen.

Wat hebben we geleerd
Lippenstift is niet multifunctioneel: dat spul hoort op de lippen thuis. En rode oogschaduw is niet echt een flatterende look bij mij.

 Anno 1997 – Ik gebruik neusstrips op mijn eigen manier

Als je al zo oud bent als ik: ooit was er een grote kleef-hype. Er bestonden neusstrips, maar ook van die papiertjes om op puistjes te kleven. Beide producten zouden de poriën reinigen en een vlekkeloze huid garanderen. Tot op de dag van vandaag kan ik nog steeds niet verklaren hoe die dingen werken .

Ik ging gebukt onder het Westers schoonheidsideaal en haatte de mee-eters op mijn neus. Ik kocht een pakje neusstrips, en ging onmiddellijk aan de slag. Die dingetjes bestonden uit een kant die kleeft (en die voor gebruik verzegeld was met een transparant papiertje) en een kant die niet kleeft.

Omgekeerd werken ze dus niet :)
Omgekeerd werken ze dus niet bron

En toen maakte ik mijn neus nat en kleefde ik de non-sticky kant op mijn neus. De sticky kant met transparant papiertje hing daar boven mijn neus, voor de show. En dan maar klagen dat die strips niet werken.

Wat hebben we geleerd
De handleiding lezen is altijd een goed idee.

 Anno 2003 – Ik gebruik kohl onder mijn ogen en in mijn wenkbrauwen

Het zwarte kohl potlood van de Mylène kreeg veel liefde bij ons thuis. Ik kan nog altijd niet verklaren waarom, maar de pubers in mijn tijd en zelfs de pubers in de huidige tijd, gebruiken graag kohl potlood alleen onderaan. Waarom, o, waarom?

De panda-look heb ik jaren gerockt. Ik bracht kohl op mijn onderste waterlijn aan, en daarna werd het zelfs gesmudged onder mijn ogen. Bovenaan was er niets aan de hand: geen kohl, zelfs geen mascara.

Oh, mijn jongere ik zou zo boos zijn dat ik met deze foto's lach :)
Oh, mijn jongere ik zou zo boos zijn dat ik met deze foto’s lach Maar echt: hoe goed was mijn huid toen? Dat was dus zonder foundation!

Maar ter verdediging van mezelf: die smudgy look was geen heel slecht idee. Wij, de monolid-crew, en zij, de Westerse hooded eyelid-crew, kunnen een serieuze hoeveelheid kohl en oogschaduw onder onze ogen dragen. Onze bovenste oogleden zijn redelijk zwaar, en dit balanceert de look.

En kohl onder mijn ogen was niet genoeg. Oh nee, mijn ieniemienie wenkbrauwen werden ook ingekleurd. Enfin, ze kregen een zwarte streep. Inderdaad: ik had die wenkbrauwen. Die mensen die ik nu vreemd aankijk omdat hun wenkbrauw uit één streep bestaat: dat was ik.

Wat hebben we geleerd
Er is een reden waarom er wenkbrauwpotloden bestaan. En hoewel kohl onder mijn ogen er goed uitziet, heb ik wel degelijk vanboven ook iets nodig.

Gênant à volonté, maar ook wel een beetje blij dat ik het vroeger gedaan heb. Als puber wou ik nooit in de lijn lopen, en dat heb ik ten minste goed gedaan. En ik geloof echt dat ik door deze blunders nu beter make-up kan aanbrengen .

Hoe zit het bij jullie? Hebben jullie al make-up blunders gepleegd?

17 Comments
 1. Mjay

  26/11/2015 08:40

  Ha, geweldig artikel dit!
  Een “rode oogschaduw”-fase heb ik nooit gehad, maar dit van het köhl potlood wel. Meer zelfs! We brachten dan een aansteker mee naar school om dan de punt daar tegen te houden zodat het smolt en we makkelijk een dikke lijn konden zetten. Als ik daar nu over nadenk: hilarisch! Ook nam ik het inkleuren van mijn nagels met Typpex heel serieus en heb ik een “mousse foundation” periode gehad, not good.

  • Jasmijn Cherubijn

   07/12/2015 20:47

   Haha, wat een dedicatie voor het kohl potlood! En die smelt-techniek: werkte dat echt?

 2. Chahrazad

  26/11/2015 11:53

  Haha geweldig!!!!!!! Vooral je wimpers trimmen. Hoe kom je daar op lol. Mijn blunder? Euhm. Toch wel verkeerde kleur foundation. Thats it. Maar dat komt omdat mijn mams anti make-up was. Ik mocht nooit make-up op. Met moeite een gloss op mijn lippen. Ik vond dat in mijn pubertijd zo erg!!

  • Jasmijn Cherubijn

   07/12/2015 20:48

   Ik mocht van mijn mama geen make-up naar school dragen. Elke ochtend kwam ik met een volledig gezicht vol make-up naar beneden, en moest ik onmiddellijk weer naar boven om het te verwijderen. En dan toch stiekem een oogschaduwdoosje in mijn boekentas steken

 3. Jana

  26/11/2015 12:15

  Haha, heel tof om te lezen! Op zich valt het nog redelijk mee toch ;-)? Ik ben vrij laat begonnen met make-up dus daardoor ben ik ongetwijfeld wat gespaard gebleven van jeugdige zondes. Al scheelt het ook wel dat ik niet heel experimenteel ben en me bijvoorbeeld nog nooit aan valse wimpers heb durven wagen.

  • Jasmijn Cherubijn

   07/12/2015 20:48

   Komaan, Jana: je kunt het! Het ergste dat kan gebeuren is dat je ze ook drie centimeter boven jouw wimpers kleeft

 4. Kirsty

  26/11/2015 13:38

  Leuk om te lezen! En herkenbaar: ik heb ook de nodige make-up blunders gemaakt al haha! Donkere foundation is mijn meest klassieke fout, maar ik zag laatst mijn ooglooks van een paar jaar terug en die zijn ook wel heel erg haha! Gelukkig leer ik bij

  • Jasmijn Cherubijn

   07/12/2015 20:49

   Oja, oude ooglooks: dat kan inderdaad nogal pijnlijk zijn. Ik weet hoe je je voelt

 5. Natasja

  26/11/2015 13:44

  Zo leuk geschreven ik zou niet durven mijn wimpers te knippen omdat ik bang zou zijn dat te verneuken (excuse my french). Verder heb ik blauwe lippenstift op mn ogen gedragen ipv rood. I don’t know why. Ik vond het wel cool haha. Alleen droeg ik dat meer in mijn huis dan buitenshuis haha. Al lerende doet men, toch?

  • Jasmijn Cherubijn

   07/12/2015 20:51

   Ik weet nog dat ik in het diepste van mijn gothic-periode mijn hele gezicht wit had gemaakt, zwarte kohl had aangebracht, mijn lippen ook in ’t zwart had geschilderd en dat ik dan gewoon overdag een toerke rond mijn wijk maakte. Gewoon, omdat ik wou dat iedereen het zag. Hoe gênant

  • Natasja

   08/12/2015 12:38

   Hahah, geweldig. We hebben allemaal wel van die gênante momenten

 6. Kiss & Make-up

  26/11/2015 14:21

  Hahahaha, zalige post Van dat wimperknippen schrok ik wel effe, dang! Ach ja, al doende leert men eh.

  • Jasmijn Cherubijn

   07/12/2015 20:51

   Het is wel maar één keer gebeurd, aangezien ik hoekige wimpers nog erger vond dan asymmetrische wimpers

 7. Manon

  26/11/2015 15:51

  Oh wat leuk om te lezen zeg, ik ging net ook even terugdenken wat mijn blunders waren

 8. Nathalie

  03/12/2015 17:40

  Hahaha, ooh geweldig om te lezen seg! Mijn ergste fail is denk ik knaloranje benene en voor de rest een spierwit lijf.

 9. Jasmijn Cherubijn

  07/12/2015 20:53

  Ah, da’s een klassieker Onlangs zag ik nog een foto van mezelf met een oranje gezicht van de zelfbruiner en een witte hals + lijf. En dat was dan nog op oudejaarsavond. Best dat het donker was

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.