in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Make-up voor Dummies | Primer & Foundation

Tijd voor een nieuwe Dummies blogpost! Nu alle skincare dummies uit België verdwenen zijn, geef ik vandaag met plezier een woordje uitleg over de zogenaamde base make-up. Wat houdt dat in: alles wat op je gezicht gaat, minus ogen en lippen. Aangezien alles te veel zou zijn voor één blogpost, heb ik het voor vandaag beperkt tot foundation en primer.

Dummies: hou je vast aan de takken van de bomen. Er komen weer veel nieuwe termen aangewaaid 🙂 .

[separator type=”thin”]

Primer

Iedereen die ooit al zijn huis geverfd heeft, kent waarschijnlijk deze term: primer. Waarvoor wordt een primer of een grondlaag op de muren gebruikt (ik citeer nu letterlijk Colora, de verfwinkel):  “Enerzijds zal de ondergrond geen verf opzuigen en anderzijds verhindert ze dat eventuele vuile deeltjes in de afwerklaag doordringen.”

Bij make-up is dit net hetzelfde: door een primer te gebruiken krijgt je huid de kans niet om je foundation op te zuigen. Daarom blijft je foundation langer zitten. Wanneer je een droge/gedehydrateerde huid hebt, kan je huid zijn hydratatie uit je foundation halen. Dan eindig je met droge stukken foundation-huid na een paar uren.

Bij een vette huid gebeurt net het tegenovergestelde: de huid heeft te veel hydratatie en de foundation kan zich niet aan de huid hechten. Door een primer te gebruiken, leg je een barrière, zodat de natuurlijke oliën van je huid “onderdrukt” worden. Zo blijft je vette T-zone langer onder controle.

Anderzijds zijn er de “vuile deeltjes”: laten we dit de onzuiverheden, grote poriën en rimpels noemen. Een foundation kan een huid die niet volledig glad is, benadrukken. Door een primer te leggen, wordt alles gladder en zie je dit minder.

Daarnaast bestaan er ook color correcting primers: deze primers zijn bedoeld om je huidskleur te neutraliseren. Wanneer je veel rood in je huid hebt, gebruik je bijvoorbeeld een groene primer. Een doffe teint krijgt meer leven dankzij een lavendelkleurige primer. Verwacht geen mirakels, maar in combinatie met foundation maken ze wel degelijk een verschil uit.

[separator type=”thin”]

Foundation

Ik zal het heel eenvoudig maken: foundation, BB Cream, getinte dagcrème: het doet allemaal hetzelfde. Foundation, fond de teint, die bruine crème: je gebruikt het na je dagcrème en het dient enkel en alleen om de huid egaal te maken. Kleine onvolmaaktheden worden met foundation weggewerkt, zoals rode kaken, een doffe teint en minimale huidverkleuringen. Onzuiverheden, hyperpigmentatie, moedervlekjes, wallen wegwerken: daar gebruik je concealer voor. En ik zweer het: foundation dient ook niet om jezelf bruiner te maken.

Bij foundations heb je verschillende texturen. Een korte samenvatting met mijn persoonlijke favorieten volgt nu 🙂 .

  • De standaard, vloeibare foundation op basis van siliconen

De meeste foundations vallen onder deze categorie. Ze zijn op basis van siliconen, waardoor ze langer op de huid blijven zitten en een heel egaal resultaat kunnen garanderen. Deze foundations kunnen door de meeste huidtypes gebruikt worden.

  • De vloeibare foundation op waterbasis 

Mocht je allergisch reageren op siliconen of een lichter gevoel op de huid willen hebben, dan zijn deze foundations op waterbasis iets voor jou. Ze bevatten een hoger percentage water, en een veel lager percentage siliconen.

Ze zijn meestal net wat vloeibaarder dan de andere foundations. Ze zitten meestal ook in een plastic fles en moeten voor gebruik geschud worden (zo meng je het water met de andere ingrediënten). Deze foundations geven meestal een lichtere en dewy dekking (da’s het tegenovergestelde van mat. Er is een heel sterke glans bij dewy). Daarom zijn ze ook heel populair bij mensen met een droge huid.

  • De vloeibare foundation met poeder erin gedraaid

Waarschijnlijk bestaat er een betere term, maar bon 🙂 . Deze foundations zijn bedoeld voor de vette huid. Door de poeder zijn deze foundations dikker van textuur (beetje zoals Maïzena bij je saus doen), maar kunnen ze ook beter je natuurlijke oliën tegenhouden. Qua finish zijn deze foundations meestal mat tot satin. Hun promo-praatje houdt vaak in dat ze long-wearing zijn.

  • De ultra-light, lichter dan water, hypergepigmenteerde foundation

De nieuwste revolutie in foundations. Bij deze foundations heb je maar een paar druppeltjes nodig om je volledige gezicht te doen. De textuur is meestal heel vloeibaar en daarom is de applicator vaak een dropper of iets anders eigenaardigs (zoals de “veer” van YSL).

Technisch gezien heeft het iets te maken met veel siliconen en oliën, die nadat ze aangebracht zijn onmiddellijk verdampen. Dekking gaat van heel licht tot heel zwaar.

  • De gel foundation 

De gel foundation: ik heb hem nooit begrepen. Hij is dikker qua textuur dan de vloeibare foundation, maar zou door de gel textuur moeiteloos over de huid glijden. Hij zou ook bedoeld zijn voor de normale/droge huid. Eerlijk gezegd: ik ben nog geen goede gel foundation tegengekomen.

  • De mousse foundation

De mottige foundation. Steer clear! Mousse foundations zitten in een glazen potje en hebben een zachte, luchtige textuur. Ze zijn ongelofelijk onnatuurlijk op de huid. Cake face enzo.

  • De cushion foundation 

Overgewaaid uit Azië, en ik ben nog niet zeker of hij in het Westen helemaal doorgebroken is. Cushion foundations zitten in een compact met daarin een spons die oververzadigd is met foundation. Je brengt de foundation aan met een ander sponsje.

  • De cream foundation 

Cream foundations geven de meeste dekking, maar zijn vooral bedoeld voor de droge huid. Ze zijn heel romig om aan te brengen. Daarom kan je ze bij het aanbrengen qua textuur ook uitdunnen. Bij een vette huid glijden ze meestal rond. Ik spreek uit ervaring 🙂 .

  • De stick foundation

Lijken op cream foundations, maar zijn meestal net iets droger qua textuur. Stick foundations worden ook vaak als concealer gebruikt.

  • De poeder foundation 

Ideaal wanneer je een vette huid hebt. De poeder foundation zuigt je natuurlijke oliën op, waardoor de foundation langer blijft zitten. Ziet er meestal niet heel natuurlijk uit, maar dat is persoonlijke voorkeur.

  • De minerale foundation 

Minerale producten worden gemaakt uit natuurlijke ingrediënten. Ik heb ooit ergens gelezen dat minerale make-up ontstaat uit een gefabriceerde pasta van water en fijngemalen mineralen. Deze pasta wordt op terracotta-tegels gelegd in de blakende zon. Het water verdampt, en je blijft over met een heel puur poeder vol pigment.

Minerale foundation is heel goed voor de gevoelige huid.

  • De Tinted Moisturizer

De dagcrème met een kleurke. Dit is de lichtste dekking die je kan krijgen, en wordt vooral gebruikt door personen met een heel mooie en normale tot droge huid. Een tinted moisturizer kan je ook zelf maken door je normale dagcrème te mengen met een druppeltje foundation. In principe hoef je geen dagcrème meer te gebruiken wanneer je een tinted moisturizer gebruikt.

  • De BB Creams, CC Creams, DD Creams, EE Creams …

Nog een hype die overgewaaid is uit Azië, maar die hier is om te blijven. Het begon met de BB Cream: Blemish Balm / Beauty Balm Cream. Die is ontworpen in Duitsland in de jaren ’60. De “authentieke” BB Cream was bedoeld voor personen die plastische chirurgie hadden ondergaan. Om de huid te beschermen, en tezelfdertijd er beter te doen uitzien werd de BB Cream ontworpen.

De Aziatische BB Creams bouwen op dat idee voort, aangezien wij Aziaten nogal verslingerd zijn aan huidverzorging. Aziatische BB Creams bieden heel hoge SPF bescherming, bevatten allerlei huidverzorgingsingrediënten en hebben een heel sterke dekking. Ze zijn eigenlijk dagcrème, zonnecrème en foundation in één.

De Westerse BB Creams zijn in principe tinted moisturizers. Ze zijn meestal heel licht qua dekking, maar bevatten ook huidverzorging. De meeste zijn ook heel glowy.

Om nog meer geld uit de hype te slaan, werd de CC Cream in het leven geroepen. CC Creams zijn de matte en gepigmenteerde versies van de Westerse BB Creams. Ze bieden dus meer dekking en zijn meer geschikt voor de gecombineerde tot vette huid.

Daarna kwamen de DD Cream, de EE Cream en wie weet algauw de FF Cream: DD staat voor Daily Defense, en zou meer SPF bescherming bieden. De EE Cream staat voor Even Effect, en is voornamelijk kleurcorrigerend bedoeld. Ik wil eerlijk gezegd nog maar één alfabet cream ooit zien verschijnen: de ZZ Cream, de Zero Zit Cream.

[separator type=”thin”]

Foundation-kleur kiezen

Naast de correcte textuur kiezen, is de juiste kleur vinden even belangrijk. Je foundation moet zo goed mogelijk matchen met je hals. Niet met je gezicht, want die zal je toch bedekken met foundation. Daarnaast kan je de huid van je gezicht soms moeilijk beoordelen door roodheid of andere verkleuringen in je gezicht. Ikzelf ben bijvoorbeeld altijd bleker in mijn gezicht door de hoge SPF die ik gebruik, maar ik heb ook veel last van hyperpigmentatie en rode kaken. Als je foundation met de kleur van je hals matcht, vormt dat één mooi geheel.

Om de juiste kleur te vinden, kan je best een streepje foundation aanbrengen van je kaaklijn naar je hals. De huid net voor je oor heeft ook meestal weinig last van verkleuringen, dus zo zie je onmiddellijk of de foundation bij je hals en je gezicht past.

Grootste fouten die gemaakt worden: te donker gaan en de ondertoon van je huid niet respecteren. Te donker zou je nogal snel moeten zien, maar de ondertoon is wat ingewikkelder. Kort samengevat heb je twee belangrijke groepen: koel en warm. Een koele huid heeft een roze schijn, een warme huid een gele. Wanneer je de verkeerde ondertoon kiest, zal je huid ashy of zelfs oranje lijken.

Meestal is het trial and error totdat je zelf ontdekt welke kleur bij jou past. Ikzelf moet neutraal tot warm gaan. Wanneer ik te warm ga, ben ik een Simpson. Wanneer ik te koel ga, lijk ik ashy.

Verkopers kunnen je meestal wel helpen, maar soms gaan ook zij uit de bocht (iemand in MAC wou mij “bruiner” maken en iemand in de Ici Paris XL zei: “ah, die kleur hebben we niet meer, maar pak anders die. Die trekt er toch op.” Beste vrouw, er bestaat een reden waarom die twee kleuren apart verkocht worden). Altijd voor jezelf de kleur in natuurlijk daglicht controleren.

[separator type=”thin”]

Er bestaat echt een gênant obscene hoeveelheid soorten foundations! En waarschijnlijk ben ik er dan nog vergeten 🙂 . Hopelijk was deze blogpost een beetje nuttig voor mijn dummies. Mocht je vragen hebben: laat het gerust weten!

5 Comments
  1. Jasmine

    05/12/2015 18:41

    CC cream, geloofde er eerst geen bal van maar dat was voor ik er eentje probeerde en ben daar nu al ongeveer een half jaar trouw aan. Waar is de petitie voor ZZ cream!! 😀 Over de combi primer en foundation een vraagje: Ik meen ergens te hebben gehoord dat je de basis van je primer best matcht met de basis van je foundation (water-water en silicone-silcone) om verkeerde reacties als glijden tegen te gaan, wat weet jij daarover?

    • Jasmijn Cherubijn

      07/12/2015 20:32

      Ja, da’s inderdaad een interessante discussie 🙂 Ik geloof dat de matching-techniek puur wetenschappelijk gezien het beste moet werken, maar ikzelf heb weinig problemen wanneer ik mix. Mijn dagcrème is sowieso op basis van water, en ik gebruik niet elke dag een primer. Dat houdt me zeker en vast niet tegen om een foundation op basis van siliconen te gebruiken. Ik poeder ook wel elke dag af, dus misschien ondervind ik daarom weinig problemen?

  2. Mjay

    05/12/2015 19:22

    Heb jij even alle dummies goed geholpen! 😀 Top artikel. Ondanks dat ik fan ben van waterige foundations vind ik MAC Face&Body echt niet goed. Die van L’Oréal vind ik heel fijn om te gebruiken bij mensen die niet gewend zijn foundation te dragen, door idd dat poederachtige gevoel ^^

    • Jasmijn Cherubijn

      07/12/2015 20:34

      Face&Body vind ik vooral veel werk. Ik vind de finish prachtig (zeker in combinatie met een MSF Natural), maar het duurt eeuwen vooraleer ik die foundation voldoende in mijn huid kan werken. Sowieso vind ik het technisch gezien een fantastisch product: weinig foundations krijgen meer dekking hoe meer je hem in de huid werkt.

  3. Chahrazad

    05/12/2015 21:47

    Fijn artikel! Welke primer raad jij aan voor iemand die een gevoelige huid heeft en dus snel puistjes kan krijgen van producten?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JASMIJN 2.0

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder