in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Huidverzorging voor Dummies

Zo nu en dan krijg ik de vraag: wat is een serum, wat bedoel je met buffen, hoe moet je blenden, BB cream: komt dat voor of na foundation (het correcte antwoord: het vervangt foundation). Daarom begin ik met een nieuwe serie: skincare & make-up for dummies! Dummies is uiteraard niet als belediging bedoeld: we zijn allemaal ooit als dummy gestart.

De hardcore make-up liefhebber zal dus weinig bijleren, maar mocht je kennis redelijk beperkt zijn: in deze serie zal ik mijn best doen om alle termen zo goed mogelijk uit te leggen, en op de koop toe geef ik ook een aantal van mijn persoonlijke favorieten. Vandaag bespreek ik alle wonderlijke skincare termen!

[separator type=”thin”]

Cleanser

Wat doet een cleanser: de huid reinigen. Ook al zie je geen vuiltje op je huid liggen, de kans is groot dat er veel ranzigheid op ligt. Daarom is het ontzettend belangrijk om je huid twee keer per dag te reinigen: één keer ’s ochtends en één keer ’s avonds.

Bij cleansers heb je een verschrikkelijk ruime keuze. Je kan ze grofweg verdelen in twee groepen: cleansers die make-up verwijderen en cleansers die de huid reinigen.

  • Gel cleansers

Zie het als zeep voor het gezicht. Je maakt je gezicht nat, brengt wat gel cleanser aan, masseert het in de huid en wast het daarna af. Gel cleansers zijn er voor verschillende huidtypes, maar ze zijn vooral geschikt voor de vette, gecombineerde en normale huid.

  • Cream cleansers

Cream cleansers reinigen de huid op een zachte manier, waardoor ze heel geschikt zijn voor een droge of geïrriteerde huid. Je gebruikt ze op dezelfde manier als gel cleansers.

  • Oil based cleansers

Qua textuur en soms ook qua kleur lijkt het op olijfolie. Oil based cleansers zijn voornamelijk bedoeld om waterproof make-up te verwijderen. Je brengt het aan op een droge huid, activeert het daarna met een beetje water en wast het tot slot af met een washandje.

  • Balm cleansers

De nieuwste hype in beauty land. Balm cleansers hebben een harde textuur. Ze bevatten ook allerlei oliën. Daarom zijn ze ook geschikt om make-up te verwijderen. Hoe gebruik je het: je smelt het product tussen je vingers, brengt het aan op een droog gezicht, je activeert het opnieuw met water en wast het tot slot af met een washandje.

  • Cleansing water / micellair water

Micellair water lijkt op normaal water, maar het bezit de kracht om make-up te verwijderen. Vooral als je weinig make-up of geen waterproof make-up gebruikt, kan micellair water handig zijn.

Je brengt het aan op een wattenschijfje en je blijft gaan totdat je schijfje proper is.

  • Make-up wipes

De luie oplossing. Make-up wipes zijn doekjes die doordrenkt zijn met make-up remover. Ze werken snel, maar laten meestal nog wat restjes achter.

  • Reinigingsmelk

Reinigingsmelk heeft een dikke, melk-achtige substantie. Je brengt het ook aan op een wattenschijfje. Persoonlijk ben ik geen grote fan van reinigingsmelk, aangezien ze meestal een vet residu op de huid achterlaten.

[separator type=”thin”]

Double Cleanse

Dit is kort samengevat twee keer je huid reinigen. Dit doe je wanneer je make-up gedragen hebt. Eerst gebruik je een cleanser die make-up verwijdert, daarna reinig je je poriën met een gel of cream cleanser.

[separator type=”thin”]

Toner

Stap twee is toner. Velen onder ons slaan dit over (ik doe het alleszins), maar een toner is bedoeld om de pH-balans van de huid na het reinigen te herstellen.

Vroeger waren cleansers heel hard, en konden ze de pH-balans compleet in de war brengen. Maar de technologie staat niet stil en vandaag de dag zijn cleansers veel zachter. Daarom wordt een toner momenteel vooral gebruikt om restjes zeep te verwijderen en een eerste injectie vitamines en andere ingrediënten in de huid te brengen.

Een toner heeft een heel vloeibare textuur en breng je aan met een wattenschijfje.

[separator type=”thin”]

Essence

Decennia lang was Frankrijk het mekka van skincare. Anno 2015 is er een nieuw mekka opgestaan: Zuid-Korea. Mijn geboorteland verovert de wereld met hun inventieve producten.

Eén van de populairste producten: een essence. Een essence komt na toner en voor serum, en biedt eigenlijk het beste van beide werelden. Het heeft de vloeibare textuur van een toner, maar de hoge concentratie antioxidanten en vitamines van een serum.

Een essence giet je tussen je handpalmen en duw je zo in de huid.

[separator type=”thin”]

Serum

Volgende stap: serum. Serums zijn geconcentreerde sapjes die bestaan uit vitamines, antioxidanten, AHA’s, BHA’s … Ze bestaan voor verschillende huidtypes. Serums zijn populair, omdat ze dieper in de huid kunnen dringen dan crèmes. Daarom werken ze effectiever en kunnen ze specifieke problemen oplossen (hyperpigmentatie, rimpels, dehydratatie …). Ze zijn ook veel lichter qua textuur, waardoor een vette of gecombineerde huid ze ook kan gebruiken.

Van een serum heb je maar een paar druppeltjes product nodig. Je brengt het aan tussen je handpalmen en duwt het ook in de huid.

[separator type=”thin”]

Ampoule

Een ampoule is een serum met superkrachten. Ampoules zijn ook overgewaaid uit het verre Oosten, maar zijn (nog) niet heel populair bij ons.

Een ampoule is nog meer geconcentreerd dan een serum. Daarom kan het nog beter zijn werk doen, maar mag je het ook niet elke dag gebruiken. Ampoules zijn bedoeld als booster: een paar keer per week gebruik je een ampoule om je huid nog meer te helpen.

[separator type=”thin”]

Face Oil

Face oils zijn serums op basis van olie, die voornamelijk bedoeld zijn om te hydrateren. In tegenstelling tot de cleansing oils en de goede ouderwetse olijfolie, zijn de meeste face oils dry oils. Dit betekent dat ze lichter van textuur zijn, en niet dat vette olie-gevoel geven. Wanneer je ze aanbrengt, worden ze onmiddellijk door de huid geabsorbeerd.

Je brengt ze aan na je serum en voor je moisturizer.

[separator type=”thin”]

Oogcrème

De crème voor rond de ogen. We hebben meer hydratatie rond onze ogen nodig, omdat deze huid minder talgklieren heeft, waardoor de huid sneller uitdroogt. En wat krijg je dan: inderdaad, rimpels.

Oogcrèmes bestaan in verschillende texturen. Persoonlijk gebruik ik graag een lichte en verfrissende gel textuur tijdens de zomer, en een rijke, voedende crème tijdens de winter.

Een oogcrème breng je niet direct onder je ogen aan. Je klopt het product voorzichtig met de ringvinger rond de oogkas. Het valt niet aan te raden te trekken aan de huid, aangezien dit de huid kan stretchen en wederom rimpels kan veroorzaken.

[separator type=”thin”]

Moisturizer

De goede ouderwetse dag -en nachtcrème. De moisturizer is de laatste stap van je huidverzorging én de eerste stap van je make-up.

Een moisturizer biedt enerzijds extra hydratatie en antioxidanten. Anderzijds beschermt de moisturizer tegen invloeden van buitenaf. De moisturizer sluit de huid af, zodat pollutie en andere ranzigheid niet in de huid kan belanden.

Bij moisturizers is het heel belangrijk de juiste voor je huidtype te kiezen. De algemene regel is: hoe dikker de textuur, hoe vetter de crème. Als je een vette/gecombineerde huid hebt, gebruik je best een lichte gel of lotion. Als je een droge huid hebt, kan je de heel rijke en romige crèmes gebruiken.

Een moisturizer kan je het best in de huid masseren. Als je het gewoon uitsmeert, kan het minder zijn werk doen. Wanneer je het echt in de huid werkt, krijg je de beste resultaten.

Ik gebruik het liefst Franse merken (goedkoop en effectief), maar uiteraard kan je kiezen wat je het liefst gebruikt.

[separator type=”thin”]

Clarisonic, VisaPure …

Dit zijn elektronische apparaten die je huid extra diep kunnen reinigen. In plaats van je handen gebruik je het apparaat om de cleanser in de huid te werken. Zo krijg je je poriën squeaky clean en wordt je huid op de koop toe lichtjes geëxfolieerd. Wat me brengt tot de volgende term:

[separator type=”thin”]

Exfoliëren

Dode huidcellen vormen een onzichtbare laag op onze huid. Slecht zijn ze niet, want ze beschermen onze huid tegen externe factoren. Maar wanneer er te veel dode huidcellen op de huid blijven liggen, lijkt je huid dof en niet egaal. De dode huidcellen kunnen ook je poriën verstoppen. Dat kan puistjes veroorzaken.

Bij exfoliëren heb je opnieuw twee keuzes:

  • Manueel exfoliëren

Dat is wat we in de volksmond scrubben noemen. Een scrub bevat kleine scrub-stukjes (dat kan zout, suiker, noten … zijn) die de huid polijsten. Dit is de hardste vorm van exfoliëren: je gaat letterlijk je huid te lijf en je loopt het risico kleine krasjes te maken. Daarom kan je huid allergisch reageren op scrubs. Manueel exfoliëren kan je best één tot twee keer per week doen. Als je het te veel doet, kan je de huid irriteren.

  • Chemisch exfoliëren

Bij chemisch exfoliëren voel je geen scrub-deeltjes, aangezien het exfoliëren gebeurt via de ingrediënten. Er bestaan ingrediënten die dode huidcellen kunnen verwijderen en tezelfdertijd de poriën kunnen reinigen. Denk zo maar aan AHA’s en BHA’s. Chemisch exfoliëren kan je elke dag doen als je huid er goed op reageert. Je vindt het namelijk in dagcrèmes, serums, maskers …

[separator type=”thin”]

Peeling

Een peeling is chemisch exfoliëren tot de tiende macht. Er bestaan verschillende niveaus van peeling: sommige zijn met AHA’s en BHA’s, andere met laser.

Peelings moeten door een professional uitgevoerd worden. Bij een peeling wordt de huidvernieuwing gestimuleerd, en loop je dus ook het risico op “vervellen” (er bestaat waarschijnlijk een mooie term hiervoor, maar ik zou het niet weten 🙂 ). Daarna heb je zo goed als nieuwe huid. Dit is bijvoorbeeld nuttig wanneer je littekens hebt, hyperpigmentatie van acne hebt …

[separator type=”thin”]

Gezichtsmasker

Gezichtsmaskers zijn de grote baas van de moisturizers. Ze zijn nog dikker, werken nog beter en moeten daarom maar één keer per week aangebracht worden.

Maskers kunnen ook een volledig arsenaal aan problemen oplossen. Er bestaan maskers tegen acne, hyperpigmentatie, rimpels, dehydratatie … Op de verpakking staat meestal hoe je het moet gebruiken.

Naast de vloeibare maskers bestaan er ook sheet masks. Ze zien er verschrikkelijk eng uit, maar ze zouden net dat tikkeltje sneller werken dan gewone maskers.

[separator type=”thin”]

Ben ik nog termen vergeten? Waarschijnlijk wel 🙂 . De wereld van de huidverzorging staat nooit stil. Producten worden steeds beter, ingrediënten worden sterker, texturen worden verfijnder.

Als ik nog één tip mag geven: ga nooit binnen in een winkel, en zeg: “ik zoek iets voor mijn vel. Wat zou je aanraden”. Je gaat gegarandeerd naar huis met minstens één product uit elke categorie. En eerlijk gezegd: de meesten onder ons hebben niet zoveel producten nodig. Ikzelf moet toegeven dat ik van alle categorieën minstens één product in mijn kast heb staan (maar ik ben dan ook een skincare junkie), maar soms heb ik ook mijn luie cleanse & dagcrème dagen.

Hoe zit het bij jullie? Welke producten gebruiken jullie graag? En zijn er nog make-up of skincare termen waarover jullie graag een woordje uitleg willen lezen?

15 Comments
  1. Chahrazad

    19/11/2015 09:23

    Het is net wat voor een medewerker je tegenkomt. Ik had een aantal weken terug last van een vochtarme huid. Maar ik reinigde ook helemaal niet goed. Ik gebruik sinds een aantal weken een cleanser en toner van Douglas, echt geweldige producten! Mijn huid is duidelijk er op vooruit gegaan.

    • Jasmijn Cherubijn

      25/11/2015 18:50

      ’t Is waar, sommige verkopers vallen nog mee, maar ik kom die precies nooit tegen 🙂

  2. Evelyne

    19/11/2015 12:10

    Altijd leuk als je de (gedeeltelijke) inspiratie voor een blogpost kan zijn 😉

    Zo’n wipe gebruik ik af en toe als ik héél lui ben, anders is het gewoon een reinigingsgel en dagcrème (beide van bij de apotheek) bij mij…

    • Jasmijn Cherubijn

      25/11/2015 18:51

      En vanaf nu: nooit meer vergeten om elke dag te smeren, hé 🙂

  3. Jana

    20/11/2015 21:30

    Amai dat is mooi uitgebreid! Ik moet toegeven dat ik nooit de meerwaarde van een toner snapte, maar hier staat alles mooi uitgelegd, dankje 🙂 Zelf gebruik ik eigenlijk enkel micellair water, een cleanser en dagcrème 🙂

    • Jasmijn Cherubijn

      25/11/2015 18:51

      Ja, in theorie klinkt de toner heel goed, maar in praktijk ondervind ik nooit echt veel voordelen. Of misschien ligt dat gewoon aan mijn koppige huid 🙂

  4. Ines

    20/11/2015 23:52

    Amai dit is echt een nieuwe wereld die opengaat :p Van de meeste dingen heb ik wel gehoord maar amai, als ge dit elke dag of toch een paar keer in de week moet doen :’) (Hoe lang ben je daar dan zo mee bezig?)

    • Jasmijn Cherubijn

      25/11/2015 18:54

      Valt eigenlijk best nog mee 🙂 Maar ik moet wel zeggen: ik doe dat enorm graag! Als ik ’s avonds thuiskom, is mijn huidverzorging het eerste wat ik doe. Voor mij is dat zo het teken van ja, het werk is gedaan en nu kan de rest van mijn dag beginnen. ’s Ochtends duurt dat maximum 3 minuten, ’s avonds ergens tussen de 5 en 10 minuten.

  5. Chinouk

    21/11/2015 12:16

    Wat heb je dit ontzettend goed en duidelijk uitgelegd; top! Ik werk zelf in een parfumerie, dus ik ben op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en wat je zegt: het staat nooit stil! Zo hebben wij nieuwe Konjac sponzen binnen, maar inderdaad ook oliën voor het gezicht en cleansing balms – allemaal overgewaaid van uit Azië. Ik vind het allemaal zo leuk! Van mijn tante uit Indonesië heb ik een skincare set gekregen met een toner, emulsion en een moisturizer van het merk Tony Moly. Ik kan niet wachten het te gaan gebruiken!

    • Jasmijn Cherubijn

      25/11/2015 18:54

      Ja, ik heb ook net wat producten van Tony Moly besteld! Ik heb het merk nog nooit geprobeerd, maar ben ook ontzettend benieuwd 🙂

  6. Natasja

    24/11/2015 21:08

    Misschien is de konjac spons een leuke toevoeging! Ik gebruik het voor veel redenen en zeker als vervanger van scub om te exfoliëren, dat is te hard voor mijn huid. Bedankt voor zo’n duidelijke overzicht!

    • Jasmijn Cherubijn

      25/11/2015 18:55

      De konjac spons heb ik nog nooit geprobeerd! Ligt die dan eigenlijk in de lijn van de Clarisonic qua functie?

    • Natasja

      26/11/2015 13:55

      Yup! En het enige wat je nodig hebt is een konjac spons en water. Echt zo ideaal. Gebruik die vaak gewoon onder de douche. Lekker makkelijk. Perfect voor mij 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JASMIJN 2.0

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder