in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

De technische kant van bloggen Part II

Zoals jullie eergisteren hebben kunnen lezen, is het technische aspect van bloggen helemaal niet mijn sterkste kant. En toch ben ik erin geslaagd een blog op poten te zetten, die er deftig uitziet en meestal ook werkt. Ik kan namelijk één ding wel goed doen, en dat is zoeken naar een handig thema, makkelijke plugins en mooie widgets. En vandaag deel ik mijn zoektips met jullie!

bron
bron

Gratis thema’s

De aandachtige lezer weet ondertussen dat ik WordPress.org gebruik. En in het begin had ik vreselijk onrealistische verwachtingen: ik wou in tien minuten een fantastisch thema op mijn blog zwieren. Eentje met sliders, sidebars, footers, magische opties, prachtige lay-out enzovoort enzoverder. En uiteraard moest het ook gratis zijn.

Vol goeie moed begon ik aan mijn zoektocht. Ik begon met de WordPress Twenty Eleven tot en met Twenty Fourteen thema’s. Wat heb ik bij deze thema’s geleerd: ze zijn de perfecte basis om een mooie website op te bouwen, maar voor de opbouw heb je een stevige CSS-basiskennis nodig. Die had ik toen niet, die heb ik nog steeds niet, dus de WordPress thema’s laat ik aan mij voorbij gaan.

De volgende stap: drukken op de “thema’s toevoegen” knop van WordPress, en zelf zoeken in het aanbod. Heel overzichtelijk vond ik dit niet, dus ik raadpleegde mijn beste vriend Google. Veel websites maken namelijk een top 10 lijstje van beste thema’s. Daarvoor moet je zoeken op bijvoorbeeld “free wordpress themes for beauty blogs” of “free wordpress themes minimalist”. Onderweg heb ik geleerd wat ik belangrijk vind bij een thema:

ik wil een responsive thema
Dit betekent dat de lay-out aangepast is voor tablets en smartphones. Wanneer een website niet responsive is, moet je het niet zo mooie mobiele thema van WordPress gebruiken.
ik wil een slider
We investeren veel tijd in het maken van mooie foto’s. Zo nu en dan wil ik die foto’s extra in de belangstelling zetten.
ik wil minstens één sidebar
We mogen nooit het belang van de sidebar onderschatten.
ik wil verschillende post formats
Ik weet niet of velen van jullie dit gebruiken, maar ik vind het heel leuk om te spelen met verschillende post formats. Bij een audio post format kan je bijvoorbeeld muziek toevoegen (zoals hier). Bij een video post format kan je een YouTube video boven de tekst zetten. Ik heb het hier gedaan, maar dit is vooral handig wanneer je zelf YouTube video’s maakt. Bij een gallery format kan je een foto-galerij aan je blogpost toevoegen. Dit doe ik regelmatig, zoals je hier en hier kan zien.
ik wil twee menu's
Eentje om mijn categorieën te tonen en eentje voor al de rest (contact, disclaimer …).
ik wil verschillende lay-outs
Full width, sidebar, twee sidebars: ik wil het allemaal. Ik wil altijd alle mogelijkheden hebben, zonder dat ik zelf veranderingen via CSS moet aanbrengen.
ik wil veel opties qua opmaak
Mijn CSS-kennis is zo goed als onbestaand, dus ik wil mijn kleurenschema, mijn lettertype … kunnen aanpassen vanuit mijn thema zelf.
ik wil een seo optimized thema
Seo staat voor Search Engine Optimization. Dit betekent dat Google je website crawlt en dat Google jouw blogposts aan de zoekende mens toont. Als je bezoekers wil, is dit uiteraard belangrijk.
ik wil leuke widgets
Widgets komen nog later aan beurt, maar het is een grote bonus wanneer het thema widgets bevat, die speciaal voor jouw thema gemaakt zijn. Zo weet je 1) dat de widget zeker zal werken, en 2) dat niet iedereen deze widget heeft.
ik wil dat het er goed uitziet
Dit is uiteraard heel subjectief, maar ik hou van thema’s met een strakke lay-out. Ik wil niet te veel prullen en frullen, want ik wil dat het oog getrokken wordt naar mijn tekst en mijn foto’s.
ik wil een thema, waarmee ik kan werken
Als ik te lang moet zoeken naar alle opties, dan ben ik weg.
ik wil een snel thema
De snelheid van je blog wordt niet alleen bepaald door je thema, maar als je een heel zwaar thema hebt, dan helpt het de goede zaak niet vooruit.

Makkelijk was mijn zoektocht niet. Soms staat er een enorme reclame voor het thema zelf op je blog. Dat willen we uiteraard niet. Maar meestal kreeg ik niet genoeg opties om mijn blog te personaliseren. Dat vond ik het grootste nadeel bij gratis thema’s: je mogelijkheden zijn altijd beperkt.

bron
bron

In mijn gratis periode heb ik drie thema’s met plezier gebruikt. Dit waren: Gadgetry, The Newswire en Hueman. Gadgetry en The Newswire werd ik snel beu. Hueman heeft er wel een hele tijd opgestaan, en dit vind ik nog steeds een fantastisch thema. Mocht je ook Hueman willen downloaden, doe het dan via de officiële website. Bij de thema’s op WordPress kom je dit thema ook tegen, maar dat is de lite versie. Je krijgt meer opties wanneer je het downloadt via de Hueman-website.

Uiteindelijk ben ik blij dat ik met een gratis thema begonnen ben, want in het begin wist ik helemaal niet wat ik zocht. Wanneer ik overschakelde naar een betalend thema, kon ik gerichter zoeken.

Betalende thema’s

Na een paar maanden heb ik de knoop doorgehakt en beslist om voor een betalend thema te gaan. Ik bezocht/bezoek veel blogs, en zo ontdekte ik welke lay-outs ik wel en niet mooi vind. Om te weten te komen welk thema op die blog stond, gebruikte ik de handige Which WordPress Theme Is That – website. Kort samengevat: je typt het adres van die website in, en je ziet onmiddellijk welk thema en welke plugins die website gebruikt. Wanneer je wat vreemde info ziet staan, zoals bij Temptalia, dan is de website door developers speciaal op maat gemaakt voor die blogger.

Om de grote aankoop te doen, heb ik Themeforest bezocht. Ongeveer elke developer die een thema of plugin ontworpen heeft en die wil verkopen, zit op die website. De prijs voor een thema draait meestal rond 50.00 dollar.

large (1)
bron

Het aanbod is overweldigend, ik geef het toe. Maar als je vooraf weet welke lay-out je bevalt en wat je ongeveer zoekt, dan kan je heel snel door het aanbod browsen. Check sowieso altijd de comments; zo weet je wat de andere kopers van het thema vinden (en de meeste zijn brutaal eerlijk).

Bij Themeforest werken ze niet via de “niet tevreden, geld terug” garantie. Alleen wanneer een thema niet presteert zoals het in de omschrijving vermeld staat, krijg je je geld terug. Als je het thema bijvoorbeeld gewoon niet mooi vindt, dan word je niet terugbetaald. Alle demo websites gebruiken de mooiste foto’s die op de planeet te vinden zijn. Zo kan je denken: wow, deze website is heel mooi, maar eigenlijk vind je vooral de foto’s mooi. Denk dus goed na, probeer de demo website op alle mogelijke schermen/toestellen uit en lees alle kleine lettertjes vooraleer je een aankoop doet.

Wat zijn de grootste voordelen aan een betalend thema:

Je hebt een heel ruim aanbod
De meeste betalende thema’s beantwoorden aan mijn voorwaarden, dus ik vond makkelijk mijn ding. 
Je krijgt persoonlijke ondersteuning
De meeste thema’s hebben een helpdesk forum. Bij problemen zullen de developers je altijd helpen. Je hebt nu eenmaal voor hun service betaald.
Je krijgt regelmatig updates
De developers luisteren naar de kritiek van de aankoper. Regelmatig voeren ze updates uit, om iedereen tevreden te stellen.
Je krijgt veel opties
Een betalend thema heeft mijn leven stukken eenvoudiger gemaakt. Alles wat ik wil aanpassen, kan ik doen via het thema-menu. Mijn lay-out aanpassen, een slider toevoegen, de auteursnaam wel of niet vermelden: in twee minuten is het aangepast.
Het werkt. Punt.
Sommige gratis thema’s zitten vol mankementen, maar je kan nu eenmaal niet klagen, want: het is gratis. Bij betalende thema’s moet elke optie werken, vooraleer ze het thema verkopen. Anders moeten ze je terugbetalen.

Overschakelen naar een betalend thema is één van de beste keuzes ooit voor mij geweest. Als je ook niet gezegend bent met het technische gen, dan kan ik een betalend thema ten zeerste aanraden.

Ik dacht dat dit mijn laatste blogpost over bloggen en techniek zou zijn, maar dan zou dit de langste blogpost in de geschiedenis worden. Daarom zal ik in een volgende blogpost schrijven over plugins, widgets en andere handige dingetjes.

Welke opties vinden jullie belangrijk bij een thema? En heb je gekozen voor een gratis of een betalend thema? Deel je ervaringen gerust in de comments!

PS: overmorgen is het tijd voor de giveaway, olé!

14 Comments
 1. Jana

  01/02/2015 17:10

  Dit artikel komt als een geschenk uit de hemel! Ik wil namelijk eindelijk een ‘deftige’ lay-out voor mijn blog maar ik ken ook niets van CSS. Ik kijk al uit naar het volgende artikel

 2. Lys

  01/02/2015 17:34

  Ik wist al een héél klein beetje over html-codes van ooit op Tumblr met mijn eigen thema te prutsen, dus heb ook een gratis thema aangepast toen ik mijn blog op Blogger opende. Ik heb vaak uren codes opgezocht op het internet en uitgeprobeerd tot het er oké uitzag. Als ik iets echt niet weet, vraag ik het aan vrienden die grafisch ontwerp of dergelijke opleidingen studeren. Altijd handig dat zij willen helpen!

  • Jasmijn Cherubijn

   04/02/2015 18:43

   Ja, ik heb dus de pech dat niemand in mijn omgeving iets van grafisch ontwerp kent. Wel veel sociaal werkers, leerkrachten en medisch personeel in de buurt, maar jah, blog-gewijs helpt me dat niet vooruit .

 3. Chahrazad

  01/02/2015 17:35

  Wat een handige informatie allemaal. Ik heb zelf een betaalde thema. Toch handiger en je kunt er meer mee. Het is nu een jaar geleden. Ik ben wel weer toe aan wat nieuws.

  • Jasmijn Cherubijn

   04/02/2015 18:43

   Heb mijn thema nu ook bijna een jaar en wil toch ook wel eens iets nieuws proberen!

 4. Jana

  01/02/2015 18:03

  Ik vind het ook heel belangrijk dat een thema responsive is! Interessant artikel, ik denk dat een betalend thema voor mij misschien ook wel de beste keuze zou zijn. Het jouwe is in ieder geval helemaal mijn ding!

  • Jasmijn Cherubijn

   04/02/2015 18:45

   Mijn thema heeft veel lay-out opties, en mijn lay-out is ongeveer de saaiste die je kan kiezen . Maar bon, het werkt wel, vind ik.

 5. Jasmine

  01/02/2015 19:59

  Een gratis thema vind ik toch handiger aangezien ik toch vaak een thema snel beu ben en dan is het jammer van het geld.

 6. Claudia

  03/02/2015 18:30

  Wat leuk om dit te lezen. Ik heb mezelf zo goed mogelijk CSS aangeleerd waardoor ik heel veel aan een gratis thema kan veranderen. Daarom vind ik het niet nodig om voor een thema te betalen.

  • Jasmijn Cherubijn

   04/02/2015 18:47

   Ja, daarvoor was ik te lui . Om alle slider-opties, widgets, lettertypes … vlotjes op mijn blog te krijgen, moest ik wel betalend gaan.

 7. Natasja

  09/02/2015 13:26

  Je werkt met .org toch? Was het makkelijk om je nieuwe gekochte lay-out te gebruiken? Niet moeite gehad met CSS/HTML om het persoonlijk te maken? Ik wil graag overstappen naar .org, maar self-hosting en de geregelde updates die je zelf moet toepassen houden me tegen. Het is me allemaal iets te technisch ik zit ook te kijken naar een mooie en simpele thema die niet gratis is.. daar ben ik nu wel klaar voor mja.. die overstap nog

  • Jasmijn Cherubijn

   11/02/2015 18:15

   Ik vond het heel gemakkelijk om met mijn thema te werken. Ik heb wel de handleiding moeten lezen, als ik eerlijk ben . Mijn thema werkt met een statische homepagina en dat was toch wel een aanpassing. Maar ik veronderstel dat dit bij elk thema anders is. Ik heb weinig CSS zelf moeten schrijven, en dat vond ik een grote bonus.

   En de updates vallen best nog mee, hoor! Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je regelmatig een back-up maakt en een beetje begrijpt hoe je met FileZilla moet werken. Da’s heel handig wanneer een plugin je website doet crashen (kan ik uit ervaring zeggen). Hop hop, het zal je zeker lukken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.