Tattoos zijn een delicate kwestie, want het is één van die “love ‘em or hate ‘em”-achtige onderwerpen. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: ik heb geen mening over tatoeages (en ik kan me inbeelden dat nu iemand achter hun computer dit zit te lezen en denkt: ‘ik heb werkelijk geen mening over tatoeages’). Mijn ouders vinden ze vulgair, ik zie ze als een permanent accessoire.
Ik wil al een tattoo sinds ik twaalf jaar was. Toen waren tribals in de mode en wou ik een gigantische tramp stamp op mijn onderrug. Godzijdank was ik toen nog te jong en waren mijn ouders niet zot genoeg om mij toestemming te geven 🙂 .
Uiteindelijk heb ik lang gewacht vooraleer ik een tattoo liet zetten. Ik was 24 jaar toen ik mij liet tatoeëren. Op een lukrake dag zei ik tegen mezelf: komaan, je wil al lang een tattoo en je weet wat je wil. Laat hem zetten en als je later nog spijt krijgt, dan is dat dikke pech.
Mijn eerste tattoo werd een lijn tekst op mijn rechterschouder. Ik heb het in spiegelschrift laten zetten, omdat de tekst voor mij bedoeld is en ik het zelf wil kunnen lezen.
Mijn tweede tattoo is een mini, namelijk een hartje achter mijn oor. De reden erachter is nogal cliché, namelijk: je moet altijd naar je hart luisteren! Wanneer ik grote keuzes moet maken, schakel ik vaak over op mijn verstand, terwijl ik een gevoelsmens ben. En met mijn verstand maak ik werkelijk de slechtste keuzes!
Daarna heb ik me niet meer laten tatoeëren en ik weet eigenlijk niet waarom. Waarschijnlijk uit tijdsgebrek, want ik wil er graag nog een aantal bij. Ik hoop dat ik deze zomer eindelijk een groter stuk op mijn rug kan toevoegen.
Voor diegene die geïnteresseerd zijn in een tattoo, wil ik nog wat tips opsommen:
Voor de tattoo
- Kies wijs! Denk goed na over het ontwerp (of bij tekst: de font) van je tattoo. Bij tekst kan je websites zoals Da Font raadplegen. Daarnaast kan je inspiratie halen uit foto’s op Pinterest, Tumblr, Google … Op mijn Pinterest verzamel ik allerlei tattoos die ik graag zie, maar daarom niet per se op mijn lichaam wil.
- Kies wijs! Denk goed na over de locatie van je tattoo op je lichaam. Tattoos vervagen sneller door zonlicht en door wrijving, dus tattoos op voeten, handen, benen, armen … zullen minder lang intact blijven. Daarnaast zakt je huid ook wat uit als je ouder wordt; tattoos op bijvoorbeeld je armen zullen daar dus ook niet scherp blijven. En tot slot moet je voor jezelf beslissen of je je tattoo met de wereld wil delen. Tattoos op polsen, armen, voeten … zijn heel zichtbaar. Ik hou ze liever voor mezelf.
- Kies wijs! Niet elke tattoo-shop is even goed als de andere. Wees dus zeker dat ze heel hygiënisch te werk gaan en controleer of ze nieuwe naalden gebruiken, of er een autoklaaf aanwezig zijn, of ze alles na gebruik weggooien … Daarnaast zijn sommige tattoo-artists gespecialiseerd in portretten, andere in old skool … Die info vind je terug op de website van de tattoo-shops. Daar moet je ook rekening mee houden.
- Kies wijs! In België werken ongeveer alle tattoo-shops met een wachtlijst: bij sommige is dat twee weken, bij toppers is dit een half jaar. Ik wil nooit getatoeëerd worden wanneer ik PMS-erig ben (lijkt mij een hel), dus ik zal nooit een afspraak maken tijdens die week. Daarnaast reageert een nieuwe tattoo niet zo goed op fel zonlicht, dus als je een afspraak maakt voor een tattoo op je pols tijdens putje zomer, wees dan voorbereid op het dragen van lange mouwen.
- Laat je nooit bang maken door pijn-verhalen! Pijn is een heel subjectieve ervaring. Maar laten we ook eerlijk zijn: het zal nooit deugd doen. Sommige plaatsen zijn gevoeliger dan andere, maar je moet er iets voor over hebben. Persoonlijk heb ik nooit veel pijn gehad. Het voelde aan alsof je met het tipje van een vulpen op je huid krast. En het positieve aan alles: na afloop is de pijn onmiddellijk gedaan en heb je een mooie tattoo in ruil ervoor gekregen!
- Qua prijs betaal je bij kleine tattoos meestal per stuk en bij grote tattoos per werkuur. De startprijs ligt tussen 50 en 80 euro. Veel tattoo-shops vragen een voorschot en aanvaarden enkel cash. Vraag dit wanneer je een afspraak maakt.
Tijdens de tattoo
- Wees nooit bang om je gedacht te zeggen tegen je tattoo-artist. Jij bent de klant en op de koop toe zal het er voor de rest van je leven staan, dus sta stevig in je schoenen als het ontwerp je niet aanstaat.
- Maar wees ook niet té zelfzeker. Sommige dingen lenen zich niet goed voor tattoo-doelen. Wanneer je tattoo-artist zegt dat hij geen goed resultaat kan garanderen (heb ik al meegemaakt toen ik een tattoo op mijn vinger wou), vertrouw dan ook op zijn expertise.
- Eet voor je een tattoo laat zetten! Je wil niet één van die sukkels zijn die flauw valt tijdens je tattoo-sessie.
- Ontspan! Toen ik mijn eerste tattoo liet zetten, was ik zeer ontspannen (een vriend die mee was, was onder de indruk van mijn zen-gehalte). Ik weet ook niet waarom, maar het was zo. Als je je te veel zorgen maakt, zal je je spieren opspannen en dan zal het enkel nog pijnlijker zijn tijdens het tatoeëren.
- Slik geen aspirine tegen de pijn en drink geen alcohol tegen de zenuwen. Aspirine en alcohol werken bloedverdunnend. Daardoor zal je meer bloeden tijdens het tatoeëren en zal het resultaat minder mooi zijn.
- Miami Ink is geen realiteit! Als je geen zin hebt om je volledige levensverhaal tegen je tattoo-artist te doen, dan zal hij dat ook niet erg vinden.
Na de tattoo
- Zorg voor je huid en je tattoo. Een tattoo moet je verzorgen als een brandwonde. Dit betekent je huid laten ademen, voldoende hydrateren, geen zonlicht en geen stilstaand water. Je moet je nieuwe tattoo een aantal keer per dag insmeren met een zachte moisturizer (iets als Bepanthol) en je mag niet in bad!
- Je verse tattoo zal intenser lijken dan het uiteindelijke resultaat. Na een paar dagen zal je huid beginnen te vervellen (net zoals bij een brandwonde). Dit kan jeuken, maar je mag niét krabben of aan de velletjes beginnen te trekken. Blijven hydrateren is de boodschap!
- Wees voorbereid op opdringerige mensen met opdringerige vragen wanneer je een tattoo hebt: ‘en wat wil dat betekenen’, ‘en doet dat pijn’, ‘en hoeveel kost dat’. Vervelend!
Ziezo, dit was het zo, denk ik! Hopelijk vonden jullie de tips wat handig. Als jullie mijn tattoo-moodboard op Pinterest willen zien, dan kan je het hier checken. En als jullie vragen hebben of zelf jullie ervaringen of tips willen delen, dan lees ik het graag in de comments!
PS: ik ben vandaag 3 maanden aan het bloggen! Hoe doe ik het? En wat willen jullie graag nog lezen? En bedankt voor alle leuke comments die ik al gekregen heb, het doet deugd 🙂 .
Mme Sophistique
27/04/2014 10:59
ik vind sommige tattoos echt prachtig! maar om het nu zelf te doen, je zit er toch echt levenslang aan vast natuurlijk
Jasmijn Cherubijn
27/04/2014 11:08
Dat is een feit! Tenzij je ze laat weg laseren, wat naar ’t schijnt een bijzonder pijnlijke ervaring is. Ik ga ervan uit dat ze een pijnloze oplossing gevonden hebben tegen mijn veertigste 🙂
Kiss & Make-up
28/04/2014 10:22
Ik vind ’t best mooi, al heb ik zelf geen tattoos. Vooral subtiele tattoos zoals degene die jij hier toont vind ik echt wel tof. En zelfs full sleeves en toestanden kunnen soms echt cool zijn! Sommige vrouwen staan daar gewoon echt mee 🙂
Jasmijn Cherubijn
28/04/2014 22:40
Ik zie ook heel graag full sleeves, maar daar ben ik te veel een watje voor 🙂
The importance of being tattooed – JASMIJN 2.0
05/02/2020 20:19
[…] ik twee tattoos had, schreef ik deze blogpost over tattoos. Bijna 4 jaar later en 5 tattoos wijzer, vind ik dat mijn tips nog altijd kloppen. Schouderklop voor […]