Op sommige vlakken kan je me een freak noemen. Ik ben namelijk een planner. Ik maak veel te veel lijstjes, mijn agenda staat bomvol, op reis ben ik diegene die vooraf een strakke planning opgesteld heeft met de goedkoopste en snelste route van de luchthaven/het station naar het hotel. Nee, avontuur en een “we zien wel wat er komt”-mentaliteit zijn niet aan mij besteed.

Daarom haat ik impulsaankopen. Vooraleer ik ga shoppen, kijk ik online welke kleding momenteel in de rekken hangt en welke winkels ik kan vermijden. Bij make-up en huidverzorging ga ik nog een stap verder. Dan moét ik weten welke ingrediënten er gebruikt zijn, welke kleur foundation ik moet kiezen, welke oogschaduw wel en welke niet gepigmenteerd is … Zo bespaar ik geld én tijd. En om mij hierbij te helpen bezoek ik telkens één website: MakeupAlley!

logo makeupalleyMakeupAlley is het online mekka voor beautyjunkies. Over praktisch elk beauty en skincare-product op onze aardbol vind je hier reviews, geschreven door consumenten zoals jij en ik. Lezen en schrijven is gratis. Het enige wat je moet doen, is registreren. catrice

Bij de beoordeling van een product kan je 1 tot en met 5 “lippies” geven. Via een puntensysteem laat je ook weten of je het product opnieuw zou kopen, wat je van de verpakking vindt en in welke prijscategorie het product valt. Daarna kan je een review schrijven. Je kan ook eigen foto’s van bijvoorbeeld de verpakking of een swatch uploaden.

Eerlijk is eerlijk: niet elke review is bruikbaar, maar na een bezoek op MakeupAlley weet ik meestal of ik een product wil kopen of niet. Aangezien MakeupAlley wereldwijd bekend is, schrijven dames (en soms heren) van verschillende etniciteiten en leeftijden over hun ervaring. Verkoopsters in België hebben weinig ervaring met een lichte Aziatische huid en willen me vaak foute producten aansmeren. Toen ik duurdere make-up begon te kopen en nog niet goed wist welke producten bij mij pasten, heb ik me veel laten wijs maken. Daarna begon ik ieder product dat ik misschien zou kopen, te checken op MakeupAlley. Zo wist ik of een bepaalde bronzer bijvoorbeeld te oranje zou zijn op mijn huid.

nc20.14

Sindsdien zoek ik niet meer elk make-up product op, aangezien ik nu beter kan inschatten wat wel en wat niet bij me past. Bij huidverzorging en foundations maak ik een uitzondering. In MAC ben ik NC20 (in putje winter NC15/NC20). Bij een goede foundation-review schrijft de reviewer welke tint zij gekocht heeft en ter vergelijking welke tint ze in MAC is. Via een vlotte Ctrl-F beweging kan ik zo makkelijk elke review van een NC20 terugvinden.

ingredienten

Bij huidverzorging zoek ik ook nog steeds elk product op, want op MakeupAlley kan je ook de ingrediëntenlijst van veel producten terugvinden. Ik moet weten of er veel siliconen gebruikt zijn, welke actieve ingrediënten erin zitten …

Mijn make-up koop-methode lijkt nogal omslachtig, maar dankzij MakeupAlley heb ik al veel miskopen vermeden. Hebben jullie MakeupAlley al geprobeerd?