in the pocket of my jeans are only coins and broken dreams
Search

Mijn favoriete gezelschapsspelletjes

Het is weer tijd voor één van mijn willekeurige favorieten. Ik schrijf veel over make-up, ik hou dan ook van make-up, maar er is meer in het leven. Gezelligheid, tijd doorbrengen met mensen die je graag hebt, diezelfde mensen een loer draaien: het kan allemaal tijdens het spelen van een gezelschapsspelletje. En voor deze spelletjes maak ik graag wat tijd vrij!

 • Jungle Speed

Zie het als de leuke versie van memory, maar dan zonder het memory-gedeelte. Bij Jungle Speed draait elke speler om beurt een kaart om. Aangezien het spel de naam Jungle Speed gekregen heeft, doe je dit aan een serieus tempo. Wanneer bij twee spelers dezelfde kaart bloot ligt, moeten zij om ter snelst de totem (die in het midden van de tafel staat) proberen te grijpen. De traagste speler krijgt de kaarten van de snelste speler. De speler die zonder kaarten overblijft, is de winnaar.

© Asmodee
© Asmodee

Jungle Speed is niet goed voor de zenuwen. Als ik constant te laat ben, krijg ik bijna een hart-infarct. Ik ben heel competitief, maar heb ondervonden dat een strijdkreet helpt. De mijne is een diepe heuij. De h wordt al aangeblazen wanneer mijn hand vertrekt, en de euij volgt wanneer ik de totem vast heb. ’t Is mijn kleine geheim . En nog één tip: let op voor vliegende totems. Het ding is tot slot uit hout gemaakt.

 • Kolonisten van Catan

Een tactisch spel voor de slimme mensen. Heel goed ben ik er dus niet in. Bij de Kolonisten van Catan zijn alle spelers kolonisten op het eiland van Catan (verrassende uitleg, hé).  Je moet het eiland uitbreiden en je krijgt punten als je een dorp of stad bouwt. Maar om die dorpen te bouwen, heb je grondstoffen nodig. En om alle benodigde grondstoffen in je bezit te krijgen, moet je onderhandelen met je mede-kolonisten of de bank.

999-KOL01B-spelmateriaal
© 999 Games

Het is al eventjes geleden sinds ik Kolonisten van Catan gespeeld heb, maar ik herinner me dat het verslavend werkt. Eenmaal je het reglement begrijpt, ben je vertrokken. Dan hoor je jezelf luidop zeggen: ik heb een schaap nodig! En dan denk je diep vanbinnen: hoe is het zover met mij kunnen komen.

 • Manillen

De klassieker onder de kaartspelen. Heel populair bij de derde leeftijd in West-Vlaanderen, maar ook bij mij. Ik heb het geleerd tijdens de lunch-pauzes in het middelbaar. Toen ik dit tegen mijn meme zei, was ze nog nooit zo trots op me geweest.

In West-Vlaanderen zijn er zelfs manillen-kampioenschappen. © Gemeente Wielsbeke
In West-Vlaanderen zijn er zelfs manillen-kampioenschappen.
© Gemeente Wielsbeke

Kort uitgelegd: bij manillen tellen de kaarten twee tot en met zes niet mee. Voor de tien krijg je de meeste punten. Daarna volgt de aas, de koning, de koningin en de boer. Bij de start kiest iemand troef. Dit is het tekeningetje op de kaart, waarmee je andere kaarten kan kopen. Als je niet kan volgen (= hetzelfde tekeningetje leggen), moet je de kaart kopen. Als je gekocht hebt of gevolgd bent en de hoogste kaart hebt gelegd, dan zijn de kaarten voor jou. De persoon met de hoogste kaarten-score wint.

Manillen is een spel, waarvoor je inzicht, tactiek, bluf en een goed geheugen nodig hebt. En een goeie strijdlust: het kan ook geen kwaad.

 • Monopoly

Ik weet niet waarom, maar ik ben dol op Monopoly. Ik ben één van die freaks die blijft spelen tot ik een monopolie gecreëerd hebt. Ik heb nog de oude versie met Belgische Frank en de oude straten, maar het maakt niets uit. Ik blijf het spelen tot mijn bord uiteen valt.

© Hasbro
© Hasbro

Mocht je Monopoly niet kennen, dan mis je heel wat! Bij Monopoly koop je straten, stations en nutsbedrijven. Wanneer een andere speler op je eigendom belandt, moet hij huur betalen. Wanneer je alle straten van dezelfde kleur bezit, kan je huisjes en hotels beginnen te bouwen. Als je geen geld meer hebt, kan je huizen of hotels verkopen of een hypotheek nemen op je straten. Diegene die uiteindelijk de monopolie in handen heeft, is de winnaar.

Vol verdriet heb ik ontdekt dat mijn favoriete pion, het strijkijzer, vervangen is door een poes. Steek in mijn hart, was het.

Spelen jullie graag gezelschapsspelletjes? En welke zijn jullie favorieten?

34 Comments
 1. Tineke

  12/10/2014 08:34

  Oh monopoly is zo leuk, ik hou echt van dat spel!
  Liefs

 2. Birte

  12/10/2014 09:46

  Bon, volgens mij moet ik ergens een cursus manillen gaan volgen om hélemaal in te burgeren. Bedankt voor de tip ;-).

  • Jasmijn Cherubijn

   12/10/2014 10:07

   Daaraan herken je een echte West-Vlaming! Maar dat is hier dan ook de leukste provincie

 3. inspiredbylifee

  12/10/2014 10:39

  Monopoly deden wij echt super vaak

 4. Leuke post! Ik speelde een tijd lang Risk, geweldig. Alleen de combinatie mijn man en ik gaat niet samen. Hij speelt om te winnen en ik speel om van hem te winnen. Dat gaat dus nooit goed

 5. Jasmine

  12/10/2014 11:19

  Ah wie kent geen monolpoly, klassieker onder de spelen Ik ben meer voor het kaartspel Zenuwen, zoveel adrenaline!! Of van die andere denkspelen als Scrabble (nerd for life).

  • Jasmijn Cherubijn

   13/10/2014 10:48

   Aargh, ik word zot wanneer ik Zenuwen speel! Ik kan zo zwaar niet tegen mijn verlies

 6. Amy

  12/10/2014 11:49

  Monopoly is inderdaad heel leuk! Verder vind ik Uno ook leuk om te spelen en tja, ouderwets kaarten blijft ook nog altijd tof

  • Jasmijn Cherubijn

   13/10/2014 10:49

   Ja, Uno is hier ook heel populair bij mijn familie!

 7. Michaela

  12/10/2014 11:59

  Ohh monopoly, geweldig! Ik ben er ook echt verslaafd aan

 8. Sara - Window On My Wardrobe

  12/10/2014 12:15

  Aah ik hou zo van gezelschapspelletjes! Zo leuk om te doen nu het kouder wordt, lekker gezellig binnen met een goeie tas warme thee en wat lekkere hapjes, zalig!
  3 van de 4 zijn ook echt mijn favorieten, de kolonisten van Catan is zo leuk he! Maar altijd als ik op dreef ben en er bijna ben is iemand anders me voor

  X Sara

  • Jasmijn Cherubijn

   13/10/2014 10:51

   Haha, ik denk dat ik nog nooit kolonisten van Catan gewonnen heb! Maar ik blijf doorzetten tot het ooit gebeurt!

 9. Natasja

  12/10/2014 16:57

  Ik kende eigenlijk alle spelletjes niet behalve, Monopoly dan! Nog nooit eerder van al die andere gehoord Ik speelde meer.. mens erger je niet, monopoly, wie is het, droomtelefoon (lol), enne cluedo.

  • Jasmijn Cherubijn

   13/10/2014 10:52

   Haha, als kind wou ik zo hard de droomtelefoon en ik heb het nooit gekregen. Misschien moet ik het nu als volwassene aan mezelf cadeau doen

 10. Mjay

  12/10/2014 21:55

  Hier ook groooot favoriet van Jungle Speed en Kolonisten. Maar overhaal mensen maar eens om dat laatste te spelen Mijn vriend en ik kennen helaas niet veel mensen die dat graag spelen.. Een andere favoriet hier is Stratego en Doolhof. Ja echt, doolhof

  • Jasmijn Cherubijn

   13/10/2014 10:53

   ‘k Denk dat Kolonisten van Catan veel mensen afschrikt, omdat het een beetje ingewikkeld lijkt in het begin. Maar eenmaal je vertrokken bent …

 11. Anouk

  12/10/2014 22:14

  Wat een leuke spellen! Heel schaamtelijk, ik ken alleen maar monopolie haha. Ik moet echt eens vaker een spelletje gaan spelen, vind het altijd wel erg leuk!

  • Jasmijn Cherubijn

   13/10/2014 10:54

   Doen! Jungle Speed vind ik echt fantastisch! Het is niet moeilijk om te spelen, het duurt niet te lang en het zorgt altijd voor amusement.

 12. Jana

  12/10/2014 22:47

  Manillen doe ik supervaak met mijn lief

  • Jasmijn Cherubijn

   13/10/2014 10:55

   Aha, nog een kenner! Welke trucjes pas jij allemaal toe Als mijn vader troef mag kiezen, dan start hij altijd met iedereen af te troeven. Zoooo frustrerend!

 13. Jana

  12/10/2014 23:34

  Ik ben altijd degene in de familie die geen zin heeft om mee te spelen met gezelschapsspelletjes ;-). Geen idee waarom maar de meeste duren echt te lang waardoor ik het niet meer tof vind. Jungle Speed speel ik wel graag!

  • Jasmijn Cherubijn

   13/10/2014 10:56

   Komaan Jana, doe het voor de familie-sfeer Mijn zus speelt ook niet graag gezelschapsspelletjes en dat begrijp ik nu echt niet

 14. Lys

  13/10/2014 17:22

  Gezelschapsspelletjes zijn leuk! Afgelopen weekend hebben we hier Monopoly in ’t Fins gespeeld, da’s weer eens iets anders. Jungle Speed speel ik niet zo graag omdat er altijd mensen zijn die zodanig opgaan in het spel dat het pure MADNESS wordt (oftewel: iemand doet zich pijn)

  • Jasmijn Cherubijn

   15/10/2014 18:58

   Ja, ik ben één van die mad jungle speed-fanaten Monopoly in’t Fins: da’s zo speciaal! Waarschijnlijk is het in Finland niet zo speciaal, maar voor een Belg die in België vastzit, is dat wel speciaal. Klinkt dat nog logisch? Waarschijnlijk totaal niet, haha!

 15. Nicky

  13/10/2014 18:15

  Leuk! Ik ben dol op monopoly en mens erg je niet.

  • Jasmijn Cherubijn

   15/10/2014 18:59

   Mens erger je niet heb ik nog nooit gespeeld! ‘k Zal het moeten vragen aan de Sint!

 16. Vanessa

  13/10/2014 20:17

  Ik speel graag Jungle Speed en Cluedo!

  • Jasmijn Cherubijn

   15/10/2014 18:58

   Al lang geleden dat ik Cluedo gespeeld heb! Zal het nog eens bovenhalen

 17. Lieselot

  16/10/2014 00:52

  Haha, zalig! Nog een persoon jonger dan 55 die weet hoe manille in zijn werk gaat :D! Geniale post trouwens! Jungle speed ben ik echter van af gestapt. Daar kwam gewoon elke keer ruzie van…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.