Sinds mijn achttiende ben ik in gevecht met mijn haarkleur. Ik heb typisch Aziatisch, zwart haar, maar eigenlijk is zwart haar donker, donker, donkerrood haar. Als je zwart haar bleekt, krijg je dus geen bruin haar. Nee, je krijgt een scala aan alle mogelijke rode, oranje en gele tinten.

Ik heb het allemaal meegemaakt: Jommeke-blond, zonnig oranje, ‘mijn kop staat in de fik’-rood. Mijn toenmalige kapster wist niet dat toners bestonden, en alle producten in het Kruidvat hielpen me ook geen stap vooruit.

Kort samengevat: Aziatisch haar, lastig haar. Maar ook: Aziatisch haar, onverwoestbaar haar. Mijn haar heeft al zoveel bleach over zich gekregen, en het staat nog altijd op mijn hoofd. Sinds mijn kapster (nog altijd Stephanie Kalin ♥) Olaplex gebruikt, heb ik ook bijna geen gespleten haarpunten meer.

Momenteel zijn de lichtste stukken in mijn haar een level 10, oftewel pale yellow. Een voorbeeld van zo’n hair bleaching chart vind je hier. Als er geen toner of kleuring op mijn haar stond, was mijn haar letterlijk Jommeke-blond.

Als ik de kappersstoel verlaat, is mijn haar altijd perfect van kleur. Maar ik bezoek de kapper ongeveer twee keer per jaar, dus thuis heb ik veel onderhoud. Ik heb toners geprobeerd, alle paarse shampoos op de planeet (paars neutraliseert geel en oranje), maar ik kreeg mijn haar nooit zo ashy als ik wou.

Welkom in mijn douche Ja, ik heb zo’n stoeltje als alle 80-plussers, maar eigenlijk is het wel handig om producten op neer te zetten.

Ik had de hoop bijna opgegeven, totdat ik het merk Fudge Professional vond. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de prijzen zijn schappelijk (nog geen 20.00 pond voor een supersize fles van een liter), dus de Clean Blonde Violet Shampoo en Conditioner vlogen in mijn digitale winkelmandje.

Voor Aziatisch haar is dit dé beste paarse shampoo aller tijden. Ik gebruik ‘m tijdens elke wasbeurt (eigenlijk mag je het maar één keer per week gebruiken, maar pfoe) en soms laat ik het een paar uur als haarmasker marineren. Dan is mijn haar bijna lila-achtig grijs. Dit is de kleur die ik al mijn hele leven wil!

links: shampoo | rechts: conditioner

De conditioner is niet zo gepigmenteerd als de shampoo, maar doet ook wel zijn werk. Met een andere shampoo en deze conditioner krijg ik weinig resultaat, maar als je van nature blond bent: deze conditioner zal zeker en vast voldoende zijn om een ashy glans te geven.

Als ik de shampoo een week niet gebruik, wordt mijn haar weer een stuk warmer. Het wordt nooit meer toxisch geel (dankzij mijn kapster), maar het heeft die natuurlijke zonnegloed. En eerlijk gezegd: zo nu en dan kan ik dit ook appreciëren.

Paarse shampoos: hebben jullie ze al geprobeerd?